Ce înseamnă „bucurați-vă întotdeauna”?

Ce înseamnă „bucurați-vă întotdeauna”?

Biblia ne poruncește să ne „bucurăm mereu”. Dar cum pot eu reuși asta?

4 minute ·

Biblia ne poruncește să ne „bucurăm mereu”. Dar cum pot eu reuși asta?

Mă uit la calculatorul meu în mijocul zilei de muncă și văd o reclamă despre o destinație tropicală de vacanță – cu o apă albastră, nisipul alb, palmierii, răsărătul! „Sigur ar fi frumos…” mă gândesc eu. Viața poate părea ca o serie de sarcini care trebuiesc îndeplinite, facturi ce trebuiesc plătite, o listă cu ce am de făcut care nu pare decât să se lungească și un corp care devine mai slab și mai slap cu trecerea anilor. Și asta fără să includem situațiile serioase care se pot stârni – situații pe care eu nu le-am ales, dar pe care știu că le-a programat Dumnezeu.

Se pare că fericirea mea este total dependentă de obținerea lucrurilor dorite

Doar dacă aș putea să iau o vacanță; doar dacă aș putea să _______, atunci aș fi fericită. Aici poți tu să umpli locul gol. Doar dacă aș putea să câștig mai mulți bani; dacă aș putea fi sănătoasă, dacă aș putea să primesc seviciul de vis și așa mai departe, la infinit!

Aceste lucruri sunt frumoase și deseori mă fac să mă simt fericită pentru o vreme. Dar dacă ele lipsesc, atunci eu revin la oribila mea viață zilnică, tânjind după ele din nou. Se pare că fericirea mea este total dependentă de obținerea lucrurilor dorite. Dar, chiar trebuie să fie așa?

Părtaș la suferințele lui Hristos

Unul dintre cele mai cunoscute cuvinte din Biblie este lung de doar 2 cuvinte: „Bucurăte mereu…” (1Tesaloniceni 5:16) Este scris ca o poruncă, nu ca o recomandare. Deci eu știu că trebuie să fie posibil să fac asta! Dumnezeu nu ne dă porunci care sunt imposibile de ținut! Niciodată! Asta înseamnă că acum, azi, în momentul acesta, în această situație, cu corpul pe care îl am, serviciul pe care îl am, locuința pe care o am, în circumstanțele în care mă aflu. Dar dacă această bucurie nu are legătură cu toate aceste lucruri circustanțiale, atunci de unde vine?

Un pont poate fi găsit în 1 Petru 4:13 „…dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucât aveţi parte de suferințele lui Hristos…”

Cum poate suferința să fie îmbucurătoare?

Petru vorbește despre a te bucura pentru că eu pot lua parte la suferințele lui Hristos. Dar cum poate suferința să fie îmbucurătoare? Suferințele lui Hristos erau acele suferințe pe care El le-a experimentat pentru a nu păcătui. O viață de biruință asupra păcatului este o viață de o bucurie extraodinară, iar nicio bucurie de scurtă durată nu se poate compara cu aceasta! Ca un creștin, și eu pot să iau parte la aceste suferințe, indiferent de lucrurile pământești pe care le posed, indiferent de situații, iar rezultatul este o viață biruitoare care mă umple cu bucurie!

Bucuria care vine din a suferi

Poate că simt că cineva m-a tratat nedrept. Lucrul care chiar vreau să îl fac este să mă revanșez. Să ajungem la același nivel. Păcatul din mine vrea ceva, vrea să devină nervos și jignit. Dar atunci eu iau o luptă pentru a nu păcătui – a nu fi suspicios, amar, sau iritat. Eu îmi reneg poftele firești, ceea ce vor ele. Iar din pricină că ele nu primesc ceea ce voe, eu sufăr. Eu iau parte la suferințele lui Hristos, iar rezultatul este victoria!

Eu am un Creator credincios care știe ce este cel mai bine pentru mine.

Eu ajung la acea bucurie pură în duhul meu care nu este dependentă de simțurile mele, situațiile mele, cum mă tratează ceilalți, sau de orice altceva. Atunci este posibil să mă bucur – întotdeauna! Sigur că ar fi frumos cu o vacanță acum, dar dacă asta nu se poate, atunci acea bucurie interioară pe care o am eu, nu este mai mică. Ci mai degrabă, eu pot folosi oportunitatea ca să scap de mai multă nemulțumire și de poftele din firea mea și să fiu umplută cu bucurie durabilă, adevărată, care vine din a face voia lui Dumnezeu și fiind transformată.

Eu am un Creator credincios care știe ce este cel mai bine pentru mine. Eu pot să fac voia lui Dumnezeu astăzi, să iau parte la suferințele lui Hristos și să fiu umplută cu bucuria biruinței! Din pricina aceasta ucenicii adevărați ai lui Isus sunt cei mai fericiți oameni de pe pământ.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.