Cum mă pocăiesc?

Cum mă pocăiesc?

Primul pas către mântuire și o viață plină de sens.

5 minute ·

Te-ai trezit vreodată realizând că te rugai, aproape inconștient, pentru ajutor?

Asta se întâmplă deseori când treci printr-o experiență dificilă. Adevărul este că, atunci când ești sătul de tine însuți și de felul tău de viață, devii mai conștient de captul că ai mare nevoie să te rogi!

Isus Și-a învățat ucenicii că trebuie să se roage la Dumnezeu pentru iertare pentru lucrurile pe care le-au greșit și le-a clarificat că vor primi iertare doar dacă și ei, la rândul lor, iartă pe ceilalți. Ei trebuaiu să se roage astfel: „Dumnezeu, iartă-ne greșelile noastre, precum și noi iertăm greșelile greșiților noștri.” Poți citi toată rugăciunea în Matei capitolul 6.

Regret și recunoaștere

Când cugetul tău este încărcat, Dumnezeu este cel care lucrează, și tu observă că tu ești nevoit să te rogi pentru iertare. Poate realizezi că ai ales o cale greșită la o răscruce în viață și dorești să o iei de la capăt. Înțelegi că ce ai făcut a fost rău. Apostolul Petru le-a spus oamenilor care au realizat greșelile lor: „Pocăiţi-vă, dar, şi întoarceţi-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se şteargă păcatele…” Fapte 3:19. Când ești sincer și regreți, simți că ai nevoie de iertare de la Dumnezeu și de la oameni. Conform bibliei „Cine îşi ascunde fărădelegile nu propăşeşte.” Proverbe 28:13. Când îți ascunzi păcatul și nu dorești să-l recunoști, nu poți fi iertat. Atunci nu ai bucurie. Apostolul Ioan scrie „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire.” 1 Ioan 1:9. Nu vei experimenta această bucurie până nu-ți mărturisești păcatele!

Baza iertării

Înainte ca Isus să trăiască pe pământ, Marele Preot jertfea o dată pe an pentru toate păcatele oamenilor. Oamenii primeau iertare, dar acele jertfe nu-i puteau ajuta pe oameni să aibă o conștiință curată. Deși jertfa le aducea iertare, nu avea puterea să ia păcatul care locuia în natura umană. Poftele interioare îi provocau să comită păcat. De aceea, a fost nevoie ca jertfa să se repete dată după dată, an după an.

Isus a murit pentru oameni; El Și-a dat viața ca o jertfă, odată pentru totdeauna. În scrisoarea către Evrei capitolul 9 și 10 poți citi mai mult despre temelia iertării. După învierea lui Isus, iertarea a căpătat o cu totul altă semnificație! Acum este posibil să arunci toate acele lucruri care îți îngreunau cugetul. Când te duci la Dumnezeu și ceri iertare, ești eliberat de vină pentru că Isus a luat vina pe Sine. De aceea, poți cere iertare pentru păcatele pe care le-ai înfăptuit și vei experimenta că Dumnezeu „le va arunca în fundul mării” cum este scris în Mica 7:19.

De ce este iertarea păcatelor atât de importantă?

Dumnezeu vrea să-Și arate dragostea Lui față de tine oferindu-ți oportunitatea să uiți tot din trecut și să începi cu o pagină nouă, curată. Aducându-Se pe Sine ca jertfă, Isus a deschis o cale care nu era accesibilă înainte. Acum și tu poți merge pe această cale; și tu îți poți oferi viața ca jertfă. Poți face asta luptând cu răul – păcatul – care locuiește în natura ta umană și negându-te prin puterea Duhului Sfânt. Iertarea pentru păcate este începutul mântuirii și cu cânt continui pe cale, poți primi ajutor ca să trăiești cu un cuget curat urmând exemplul lui Isus care „Și-a luat crucea în fiecare zi.”

Viața nouă

Cu cât mergi pe această cale nouă și vie devii tot mai recunoscător. Începi să gândești altfel! Nu mai trebuie să dai vina pe alții pentru dificultățile tale. Dacă ai fost nedrept în trecut, poți dori să fii drept. Acum vrei să faci voia lui Dumnezeu, vrei să faci ce este bine pentru ceilalți. Aceasta este datorită faptului că ai primit o gândire nouă. Bucuria care vine din această gândire nouă începe să te caracterizeze. Ceva se dezvoltă în tine, iar Dumnezeu îți deschide mintea pentru viața cea nouă ca tu să devii „o creație nouă!”

O mlădiță în vie

Când primești iertarea pentru păcate tu spui „da” la a fi altoit ca o mlădiță în via care este Isus. Isus spune: „Rămâneţi în Mine, şi Eu voi rămâne în voi. După cum mlădiţa nu poate aduce rod de la sine, dacă nu rămâne în viţă, tot aşa nici voi nu puteţi aduceţi rod, dacă nu rămâneţi în Mine. Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine rămâne în Mine şi în cine rămân Eu aduce mult rod; căci despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic.” Ioan 15:4-5. Isus vrea ca tu să aduci roade. Într-un pom, seva merge de la trunchi către crengi.

Când devii o mlădiță în via Isus Hristos, primești putere în viață. Atunci viața ta devine interesantă și plină de sens!

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.