3 exemple ce arată cum Biblia se aplică în provocările mele obișnuite

Cum este Biblia relevantă azi, într-o societate atât de complexă?

3 exemple ce arată cum Biblia se aplică în provocările mele obișnuite

Viața este plină de provocări. În fiecare zi legăm relații cu colegi, prieteni și familie; avem decizii de luat, mici și mari. Uneori se întâmplă și neașteptatul: complicații de sănătate, probleme financiare și moartea celor dragi.

Societatea este complexă, cu idei conflictuale, opțiuni nelimitate, tulburări la nivel politic și schimbări constante. Fiind creștin, știu că mă pot alimenta cu ajutor și călăuzire din Biblie, pentru a dezlega această lume complicată.

În Cuvântul lui Dumnezeu găsesc confort în momente de tristețe, încurajare când vreau să cedez și pedeapsă și instrucțiuni când vreau să-mi găsesc drumul prin gânduri și situații – toate acestea pentru a împlini voia lui Dumnezeu. Atunci când cred în ele din toată inima, făgăduințele lui Dumnezeu mă eliberează de toate sentimentele de frică și nemulțumire. Versetele îmi aduc pace în mijlocul haosului cauzat de gânduri confuze și de nesiguranță. Experimentez binecuvântarea lui Dumnezeu prin a asculta de Cuvântul Lui și împărtășesc sentimentul lui David:Niciodată nu voi uita poruncile Tale, căci prin ele mă înviorezi. Psalm 119:93.

Exemple ale credinței

În biblie sunt multe istorii și povești pline de exemple din care pot învăța. Când sunt ispitit să mă îndoiesc de Dumnezeu, de dragostea și planul Lui pentru mine, mă uit la Avraam – tatăl credinței. El nu s-a clătinat în credința lui și a primit promisiunile abundente de la Dumnezeu. Când aleg să cred, indiferent de cum mă simt sau cum pare sitauația, rezultatul este pace și nădejde în loc de agitație și disperare. Când vreau să-mi fac propriile pofte în loc să slujesc celorlalți, îmi amintesc de apostolul Pavel care a lucrat fără să obosească pentru a împrăștia Evanghelia. El a fost chiar și pietruit, bătut, închis, dar prin toate s-a bucurat și a scris persuasiv despre o viață împlinită. Și eu experimentez bucurie care vine din a birui egoismul, când ascult versetul: Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora. Filipeni 2:4.

Exemple de curaj

Când simt că sunt legată de oameni și de ce cred ei despre mine, citesc cum Isus a fost plin de zel și dragoste pentru Dumnezeu. El a expus ipocrizia fariseilor și cărturarilor, care erau lideri influenți ai acelei perioade. (Matei 23). În altă ocazie, El a încălcat tradiția și a vindecat un om de Sabat, deși scribenții și fariseii priveau și complotau împotriva Lui. (Luca 6:6-11). Isus, care a fost ispitit în toate lucrurile ca mine, nu a cedat timidității și nu I-a păsat de ce credeau ceilalți despre El. (Evrei 4:15). El a ascultat de vocea lui Dumnezeu, a vorbit adevărul și a acționat conform dreptății. Calea ca eu să devin liberă, a fost deja călcată de El o dată!

Exemple de curăție

Când nu sunt sigură cum să mă îmbrac sau cum să interacționez cu persoanele de sex opus, într-un timp în care „totul este permis,” există versete care să adreseze acestei probleme. Modestia este alegerea corectă (1 Timotei 2:9), iar flirtul, indiferent că sunt căsătorită sau nu, nu este potrivit. (Proverbe 31:30). O relație romantică cu cineva cu care nu intenționez să mă căsătoresc sau relații sexuale înainte de căsătorie sunt complet scoase din ecuație. Curvia sau orice alt fel de necurăţie, sau lăcomia de avere nici să nu fie pomenite între voi, aşa cum se cuvine unor sfinţi. Efeseni 5:3. Când am urmat aceste linii clare de ghidare, am fost cruțată eu, cât și ceilalți din jurul meu de multă posibilă stricăciune, și, astfel am păzit legătura mea cu Dumnezeu.

Uneori vin întrebări precum: Cum să tratezi logodiții sau cum să tratezi diferite persoane? Când mă rog și citesc Cuvântul lui Dumnezeu, găsesc răspunsuri. Timpul petrecut citind sau ascultând Cuvântul lui Dumnezeu este de neprețuit! Îmi vin în minte versete relevante exact în momentul când este nevoie de o încurajare sau de o avertizare. Atunci simt că Dumnezeu este cu mine și vrea să-mi reușească în alegerile mele. Conexiunea cu Dumnezeu și cu Cuvântul Lui este întărită prin rugăciune și ascultare de ce este scris. Cuvântul lui Dumnezeu este un ajutor enorm pentru a trăi o viață de creștin fericită și în biruință. „… leagă-le necurmat la inimă, atârnă-le de gât. Ele te vor însoţi în mersul tău, te vor păzi în pat şi îţi vor vorbi la deşteptare! Proverbe 6:22. Un verset simplu la momentul potrivit este incredibil de valoros!

Cuvântul crucii

Dar, cel mai important lucru – Cuvântul lui Dumnezeu mă ajută să expun și să mă împotrivesc înclinațiilor mele rele, din natura mea, care cauzează nefericire. Nu ceilalți oameni și circumstanțele sunt problema. Problema este moștenită prin păcate ascunse: lăcomie, mânie, mândrie, invidie, ca să numesc câteva. Isus, înainte-mergătorul nostru, a fost victorios peste fiecare ispită. De aceea „cuvântul crucii” împreună cu puterea de la Dumnezeu, a avut efectul de a eradica tot păcatul. Noi putem să urmăm exemplul Lui și să folosim Cuvântul lui Dumnezeu ca o armă pentru a „răstigni” păcatul din fire (natură). Cei ce sunt ai lui Hristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei.Galateni 5:24. Rezultatul este o viață fericită, liberă de poverile păcatului și liberă de a face doar binele!

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.