Așa poți găsi ieșirea din ispită

Așa poți găsi ieșirea din ispită

Dumnezeu are pregătită în fiecare ispită câte o cale de scăpare pentru noi, dar nu scrie nicăieri că ispita dispare …

4 minute ·

„Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” 1 Corinteni 10:13.

Scăparea

În 1 Corinteni 10:13 scrie despre momentul ispitei, în care Dumnezeu deschide o scăpare, ca noi să o putem purta. Speranța noastră este ancorată în faptul că Dumnezeu măsoară fiecare ispită, ca noi să o putem purta! El are o scăpare pentru fiecare ispită. Ieșirea este să mergem în fața tronului de har și să ne rugăm pentru har în ziua necazului; cu alte cuvinte, chiar înainte de a cădea. Atunci avem promisiunea lui Dumnezeu că vom primi har, adică putere și ajutor, la momentul potrivit, ca să putem rămâne în picioare după ce am biruit totul. (Evrei 4:16; Efeseni 6:13).

În Corinteni 10:13 nu scrie că Dumnezeu ne dă o ieșire din ispită ca ea să înceteze; din contra, El ne dă scăparea din ispită ca să o putem purta. El ne-a promis puterea Duhului Sfânt ca sprijin, și să putem purta ispita. Este vorba despre același Duh etern care L-a întărit pe Isus în zilele când a fost pe pământ. Acest Duh L-a întărit pe Isus ca să Se jertfească lui Dumnezeu ca un Miel fără vină. (Evrei 9:14.)

Această cale de scăpare deschide posibilitatea de a nu suferi înfrângerea în timpul ispitei. Totuși, noi trebuie să alegem să suferim în fire. Din natură noi am vrea orice, numai să nu suferim în fire, sperând că Dumnezeu va găsi o cale de scăpare din necaz, ca el să înceteze. Dar nu asta scrie în biblie. Așa au gândit copiii lui Israel în Vechiul Testament și și-au ratat oportunitatea de a intra și cuceri țara. Când au ales să nu profite de șansa oferită de Dumnezeu, practic ei au ocolit o victorie mare împotriva dușmanilor lor și s-au ales cu o călătorie lungă de 40 de ani pe lângă dușmanii lor.

Care este calea de ocolire în jurul dușmanilor? Atâta timp cât nu mă conform cu soluția pregătită de Dumnezeu pentru mine, eu ocolesc pe dușmanii mei. Poate rămân în situație, dar dacă păstrez gânduri negative despre ceilalți - gânduri de nerecunoștință, de judecată la adresa celorlalți sau dacă am așteptări din partea lor, atunci eu ocolesc pe dușmanii mei. Adevărul este că dușmanii mei locuiesc în firea mea și asta nu are nimic de-a face cu ceilalți sau cu circumstanțele vieții mele. Un țap ispășitor sau o scuză pot avea scopul ca scutească firea de suferință. De aceea se aude plânsetul firii: „Ceilalți sunt problema!” Dar când, prin harul lui Dumnezeu, refuz gândurile negative, de nemulțumire, de judecată și orice pretindere din partea celorlalți din mintea mea, atunci pot vedea foarte clar că firea mea este problema. Atunci trec direct prin dușmanii mei și intru în Țara Promisă.

Hai să nu alegem exemplul lui Israel, ci să alegem scăparea din situație oferită de Dumnezeu - soluția în care eu trebuie să port ispita; în care primesc putere de a suferi în fire și de a termina cu dușmanul meu - păcatul! (1 Petru 4:1). Este evident că aceasta provoacă o suferință scurtă și temporară. (2 Corinteni 4:17-18). Dar tocmai prin acea suferință pot înceta eu să mai păcătuiesc! Tocmai aici pot să distrug dușmanii mei, pot să pun capăt tiraniei lor care mă făcea să merg an după an în pustie fără niciun sfârșit. Care dintre suferințe crezi că este mai bună? Apostolul ne anunță că “trebuie să trecem prin multe necazuri pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu.” Fapte 14:22. Da, prin multe necazuri, ocolind multe necazuri. Astfel noi intrăm în împărăția care este plină de dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt.

Dumnezeu să ne întărească puternic să alegem ieșirea care merge prin suferințe, nu prin jurul lor. Dumnezeu a creat această cale de scăpare, o cale afară din toată nedreptatea, neliniștea și nefericirea! Fericit este fiecare om care se folosește de această ofertă!

Acest articol a fost publicat prima dată sub titlul „Calea de scăpare din ispită” în biserica periodică a BCC Comori Ascunse, ediția din iunie 2014.
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.