Cum pot fi și pot simți că sunt iertat?

Chiar mă poate Dumnezeu ierta? De ce nu simt mereu asta?

Cum pot fi și pot simți că sunt iertat?

Vina nu este un sentiment de care să ne scuturăm cu ușurință. Mulți oameni se întorc la Dumnezeu într-o nevoie de a obține un oarecare grad de iertare pentru greșelile lor.

În multe cazuri, acestora nu le pare rău cu adevărat pentru greșeala pe care au făcut-o. Ei doar caută să îmbălsămeze conștiința lor încărcată. Totuți există acei oameni care au o disperată dorință de a primi iertare pentru păcate și sunt sincer întristați de răul făcut. Ei sunt interesați să găsească cum pot fi iertați și să știe în inimile lor că sunt iertați și că totul a fost pus în ordine în legătura dintre ei înșiși, Dumnezeu și aproapele lor.

Isaia 1:18 clarifică atitudinea lui Dumnezeu față de iertare: „…De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, se vor face albe ca zăpada; de vor fi roşii ca purpura, se vor face ca lâna.” Ce ofertă incredibilă – Dumnezeu vrea să te ierte!

Cum Îi cer iertare lui Dumnezeu?

Dar există condiții pentru a primi iertare. Mai întâi, Dumnezeu trebuie să știe că vrei să-i ierți pe cei care poate ți-au greșit. Fără această gândire, Dumnezeu nu îți va da drumul. Acest lucru este confirmat în Matei 6:14-15 „Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Dar dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre.”

Apoi, Ioan explică primul pas în 1 Ioan 1:9 Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos, şi Cuvântul Lui nu este în noi. Trebuie să spui păcatului pe nume și să îl mărturisești în fața lui Dumnezeu ca El să știe pentru ce dorești iertare. Dumnezeu știe toate lucrurile, iar această mărturisire este mai mult pentru tine decât pentru Dumnezeu, dar El vrea să știe că și tu vezi lucrurile ca El. Dacă este nevoie să ceri iertare de la o persoană căruia i-ai greșit, atunci mărturisirea păcatului include și aceasta.

Ca să primești iertarea lui Dumnezeu trebuie să ai o dorință de a nu mai păcătui niciodată. Trebuie să plângi din cauza păcatului tău – o întristare pe motivul că ai acționat împotriva voii lui Dumnezeu. Atunci Dumnezeu știe că tu nu cauți doar o alinare temporară pentru conștiința ta într-un moment de învinovățire. Dacă ceri iertare de la Dumnezeu superficial, nu vei fi băgat în seamă și cu siguranță nu vei fi iertat, dar când El vede că tu vrei să întorci de la un lucru rău cu toată inima ta, atunci El cu mare bucurie îți va ierta chiar și cel mai groaznic păcat.

„Întristare” biblică înseamnă, de fapt, ceva foarte pozitiv. În 2 Corinteni 7:10 citim „În adevăr, când întristarea este după voia lui Dumnezeu, aduce o pocăinţă care duce la mântuire şi de care cineva nu se căieşte niciodată…” Aceasta înseamnă că dacă îți pare cu adevărat rău de păcatul tău, aceasta te face să alergi în direcția opusă – departe de păcat și de vină, într-o viață de libertate și pace.

Deci este nevoie doar de părere de rău?

Poate te gândești „Îmi pare rău și L-am rugat pe Dumnezeu să mă ierte, dar încă nu simt și nu știu dacă sunt iertat.” Pot fi câteva motive pentru asta, dar ce spune Biblia aici? Trebuie să-ți păzești inima de orice gând care vrea să te jefuiască de ce este scris în Cuvântul lui Dumnezeu în legătură iertarea Lui. Însuși Satan lucrează aici. Noi știm că scopul lui este doar să fure, să omoare și să distrugă (Ioan 10:10), și că el este un meșter în a provoca îndoială. Dar Biblia spune că el este tatăl minciunii, de aceea noi nu trebuie să credem niciodată ce spun el.

De cealaltă parte, noi știm că Dumnezeu este credincios promisiunilor și legilor Lui și că El nu poate minți. De aceea, dacă ai îndeplinit condițiile și ai fost sincer când i-ai cerut iertare lui Dumnezeu, atunci El te-a auzit și te-a iertat. Ține tare de ce scrie în 2 Corinteni 5:17. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. Poate nu simțimereu că ești iertat dar noi nu trebuie să trăim după simțurile noastre. Ci, mai degrabă, trebuie să ne încredem în Cuvântul lui Dumnezeu!

Aceasta înseamnă că trebuie să crezi, indiferent de ce simți, că tu ești iertat și că El a aruncat păcatele tale în Marea Uitării, aș cum este scris în Mica 7:19.

Biruință asupra păcatului!

Noi putem primi iertare pentru că Isus a murit pentru noi. Dacă îndeplinim condițiile nu trebuie să murim, așa cum am fi meritat, de altfel. Dar nu se oprește aici. Dumnezeu nu vrea doar să te ierte, ci El a re un plan ca să se asigure că păcatul, care ți-a cauzat atât de multă întristare, nu va mai primi putere asupra ta vreodată. Pentru aceasta tu trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te apropii de Isus. El nu doar că a murit ca tu să primești iertarea păcatelor, dar El a trăit o viață de biruință asupra păcatului, făcând această viață posibilă și pentru tine. Trebuie să renunți la tot ce te-a condus la acel păcat pentru care ai primit iertare. Dorința ta cea mai mare trebuie să fie să auzi vocea Lui în inima ta care te va conduce la o viață total nouă plină de sens și de pace.

Nu-l lăsa pe Satan să te îngreuneze cu sentimente de vină. Ridică-te azi, primește iertarea și începe să trăiești o viață complet nouă. O viață plină de biruință asupra păcatului.

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Scris de Elias Aslaksen

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.