De ce ești cel mai puternic atunci când ești slab?

Nu este o contrazicere că slăbiciunea și puterea merg mână în mână.

De ce ești cel mai puternic atunci când ești slab?

Putere desăvârșită în slăbiciune

„Şi El mi-a zis: “Harul Meu îţi este de ajuns; căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită.” Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine. De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări, pentru Hristos; căci când sunt slab, atunci sunt tare.” 2 Corinteni 12:9-10.

Pavel putea proclama acest lucru cu atâta siguranță pentru că el însuși experimentase și descoperise personal faptul că puterea lui Dumnezeu se desăvârșește în slăbiciune. Aceasta este singura cale de a primi puterea lui Dumnezeu.

Noi citim și în Isaia 40:29 același lucru. Aici nu citim că cei slabi au puțină putere. Din contra, scrie că „El dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin.” Simțurile noastre urcă și coboară, logica și experiențele noastre vorbesc, iar noi pur și simplu nu știm ce să facem – atunci este vital să credem în Dumnezeu!

Isus i-a spus femeii în Ioan 11:40: „Nu ţi-am spus că, dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?” Dumnezeu poate da putere mare persoanei care nu are nicio putere. Puterea lui Dumnezeu începe unde a mea încetează!

Cei care mereu Îl așteaptă pe Domnul nu se așteaptă la putere din propriul lor braț sau consolare și întărire de la familie și prieteni. Ei vor experimenta putere nouă și își vor ridica aripile ca vulturii. Ei vor putea alerga fără să obosească și vor merge fără să leșine. (Isaia 40:31).

De unde îmi iau eu puterea?

De unde îmi iau eu puterea și ajutorul în sitauțiile din viața zilnică? Îmi este natural să îmi desfac aripile și să îmi arunc privirea spre dealuri, sau mă uit orizontal, la lucrurile și oamenii din jurul meu?

„Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul.” Psalm 121:1-8. Aceștia sunt acei oameni ale căror picioare nu se vor mișca, iar Dumnezeu este păzitorul lor, care nu dormitează și nici nu doarme; El este umbra ta pe mâna dreaptă!

Asta înseamnă că, indiferent de timp și loc, El este cu mien! Și Isus spune: „Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Matei 28:20. Nicio zi nu este exclusă când Isus spune „întotdeauna.” În fiecare zi din viață, fără excepție!

Isus spune „Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.” Matei 11:28. Apoi răspunsul – asta înseamnă speranța – vine imediat: „Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.Matei 11:29.

Pentru a vedea necesitatea jugului lui Isus, trebuie mai întâi să recunosc faptul că mă străduiesc din greu și că sunt încărcat greu. Trebuie să-mi recunosc slăbiciunea pentru a putea primi putere. Trupul păcatului meu, natura mea omenească care mă trage în jos – și ea poate fi o povară pentru cei din jurul meu, dar pentru a o putea purta, am nevoie de un jug, iar Isus îmi face oferta de a purta jugul Lui.

„Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.” Matei 11:30. Când port jugul lui Isus, mă va costa voia, viața și dreptatea proprie, căci acest jug refuză să mă lase să trăiesc pentru mine însumi și mă obligă să trăiesc pentru ceilalți. În schimb, primesc ceva din ceruri, etern!

Noi suntem îndemnați să trăim o viață cu aceeași atitudine pe care a avut-o și Isus! „Să aveți și voi gândul lui Hristos Isus” – El care a cedat la dreptul de a fi ca Dumnezeu și a luat o formă de rob – S-a smerit! Noi putem fi smeriți; dar ce diferență este între a fi smerit și a te smeri din inițiativă proprie în circumstanțele vieții! Sunt multe momente, în special în relația cu cei dragi și apropiați din jurul meu, în care îmi pot preda voia proprie, iar făcând așa eu iau forma unui slujitor.

Aceasta este cheia către înălțarea cerească: „De aceea şi Dumnezeu L-a înălţat nespus de mult şi I-a dat Numele care este mai presus de orice nume …” Filipeni 2:6-9. „Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi …” Efeseni 3:20.

Puterea lui Dumnezeu începe în slăbiciunea mea – unde puterea mea se sfârșește!


Acest articol a fost tradus din norvegiană și a fost prima dată publicat sub titlul „Nicio putere – putere mare” în revista periodică a BCC, Skjulte Skatter (Comori Ascunse) în octombrie 2018.

© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Dacă ești interesat, poți citi mai mult pe tema relația cu Dumnezeu.

Descarcă e-book gratis

Evanghelia lui Dumnezeu

Harul înseamnă că tot păcatul meu îmi este iertat când îl recunosc. Dar înseamnă și că voi primi putere ca să ascult de adevărul cu care a venit Isus. În această carte, Sigurd Bratie scrie despre aceasta și arată că adevărata Evanghelie a lui Dumnezeu este ascultarea credinței.