Mergi la conținut

De ce sunt creștinii atât de ipocriți?

Este acuzarea de ipocrizie în adunare doar o exagerare enormă?

Creștinii sunt ipocriți – am auzit asta de mai multe ori. Este asta strigătul de război al miilor de oameni care vor să dea găuri în creștinism? Este ușor să te gândești la o mână de creștini bigoți și arată cu degetul și care ne strică reputația la toți ceilalți. Da oare acolo este problema?

Poate că ipocrizia este mai profundă decât atât. Poate că motivul pentru care oamenii par să găsească atât de multă ipocrizie printre creștini nu se datorează faptului că creștinii sunt ipocriți ci poate este ceva în neregulă în doctrina creștină majoritară. Poate că cel mai ipocrit lucru dintre toate este acest „creștinism”.

Hai să privim dintr-un unghi logic. Ipocrizia este definită astfel: „comportament care nu este în concordanță cu ceea ce o persoana pretinde că simte sau crede”. La un nivel de individ este ușor să găsim câțiva creștini ipocriți ici și colo. Dar ce se întâmplă când încercăm să extindem gândirea la întreaga biserică?

Iertarea lui Hristos fără viața lui Hristos

Majoritatea creștinilor învață cu ușurință despre promisiunile din Biblie – viață veșnică, pace și fericire, iertare pentru păcatele trecute, prezente și viitoare. Dar condițiile pentru aceste promisiuni nu sunt foarte bine cunoscute – să te lepezi sau să te negi pe tine însuți, să-ți iei crucea (Matei 16:24), consecințele neascultării de poruncile lui Isus (Ioan 14:15) – cât de des sunt luate în discuție aceste teme în predicile ținute în majoritatea bisericilor? Desigur, mulți oameni recunosc că Biblia spune „du-te și nu mai păcătui” (Ioan 8:11) dar aceasta este urmată de o afirmație rapidă că „Bineînțeles, dar Dumnezeu ne înțelege slăbiciunea. De fapt, nu este posibil pentru noi să împlinim aceasta.”

Tocmai am găsit ipocrizia. Mulți creștini merg peste tot cu capurile ridicate gândindu-se că sunt mult superiori celor care nu sunt creștini, când de fapt viața lor arată că și ei trăiesc în păcat. Ei cred în jumătatea de Evanghelie care le spune despre promisiuni, dar nu și în cea care le spune cum să intre în posesia lor.

Evanghelia lui Hristos este că noi trebuie să trăim ca Hristos. (1 Petru 2:21-22). Mulți creștini pot da din cap râzând de lipsa mea de înțelegere. „Isus a făcut totul,” spun ei „Noi nu ne putem cumpăra mântuirea cu bunătatea noastră omenească.”

Evanghelia lui Hristos este că noi trebuie să trăim ca Hristos.

Este o vorbă foarte frumoasă, dar este omenească. Spune-mi capitolul și versetul, te rog. Găsește-mi un verset care spune: „Isus a făcut totul, noi nu trebuie să facem nimic.”

Nu scrie cumva că acea credință fără fapte este moartă? (Iacov 2:17) Nu este scris să lucrăm la mântuirea noastră cu frică și cutremur? (Filipeni 2:12) Nu scrie că trebuie să avem o umblare sfântă? (1 Petru 1:15)

Bineînțeles că nu sunt faptele noastre umane care ne duc în cer. Dar aceasta nu înseamnă că putem face orice vrem aici pe pământ. Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea.” (Filipeni 2:13) Dumnezeu lucrează în noi ca să facem ceva.

„Vedeţi, dar, că omul este socotit neprihănit prin fapte, şi nu numai prin credinţă.” Iacov 2:24. Dumnezeu ne dă har ca un dar fără plată, dar acest cadou ne-a oferit posibilitatea să facem lucrările Lui aici pe pământ. Dacă-L iubim, păzim poruncile Lui. (Ioan 14:15) Dacă lucrările noastre arată că nu păzim poruncile Lui, atunci Dumnezeu vede că noi nu-L iubim cu adevărat, de fapt.

Crezi în Biblie sau în predicator?

Și unde auzi asta predicându-se în vreo biserică? Bineînțeles, nu fiecare biserică sau adunare predică despre ipocrizie. Dar întreabă-te singur: sunt aceste versete menționate în biserica sau adunarea de unde provii? Se predică în adunarea ta exact ce spune Biblia?

Şi la aceasta aţi fost chemaţi; fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. „El n-a făcut păcat, şi în gura Lui nu s-a găsit vicleşug.” (1 Petru 2:21)

Şi la aceasta aţi fost chemaţi; fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui.

Poți pretinde că ai și că te aștepți să primești toată iertarea, toată viața veșnică, toată fericirea, pacea și bucuria pe care o dorești, dar dacă nu trăiești ce scrie în Biblie, atunci nu ajungi nicăieri. Ipocrizie!

Care este atunci răspunsul? Dacă te trezești deodată și realizezi că evanghelia pe care o crezi nu este Evanghelia lui Hristos? Ar fi foarte prostesc să continui cu aceeași evanghelie. De fapt, ar fi o fățărnicie incredibilă. Atunci răspunsul la întrebarea „ce înseamnă ipocrizie?” nu este doar învățătura bisericii ci și viața ta personală.

Gândește-te bine la asta și uită-te bine la viața pe care o trăiești și la promisiunile pe care pretinzi că le ai fiind creștin. Apoi uită-te bine la viața despre care Biblia spune că trebuie să o trăim pentru a obține făgăduințe. Poate nu arată la fel.

Teme esențiale

Află cum Cuvântul lui Dumnezeu ne provoacă și ne face capabili să trăim 100% conform voii Lui, fără să mai cădem în păcat, ci prin a trăi o viață de biruință asupra păcatului.

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.

Urmărește-ne