Decepția cuvintelor frumoase

Suntem așa de ușor îndepărtați de la adevărul Evangheliei cu cuvinte frumoase și aparențe bune, când ar trebui să fim receptivi la duhul din spatele fațadei.

Decepția cuvintelor frumoase

„Nu vă lăsați înșelați!”

Acesta este expresia pe care apostolul Ioan o repetă în scrisorile lui. El era în Duhul Adevărului și avea grijă sinceră pentru oameni, ca ei să nu se lase înșelați de „cuvinte frumoase,” ipocrizie și minciuni. Dacă zicem că avem părtăşie cu El, şi umblăm în întuneric, minţim şi nu trăim adevărul. 1 Ioan 1:6. Să umbli în adevăr înseamnă să ai ceva ce vrei să ascunzi, un păcat care nu tolerează lumina. Acesta nu este duhul adevărului! Cine zice: “Îl cunosc”, şi nu păzeşte poruncile Lui, este un mincinos, şi adevărul nu este în el. Cine zice că rămâne în El trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus.” 1 Ioan 2:4,6.
Nu trebuie să fie o „aparență a evlaviei care îi respinge puterea.” 2 Timotei 3:5. Oamenii sunt ușor înșelați de aparențe a evlaviei, de aceea intenția lui Ioan a fost să aprindă o lumină puternică asupra ipocriziei, ca ea să nu mai aibă putere.

Fațade atrăgătoare

Din natură suntem atrași de aparențe bune. Ne plac oamenii care se prezintă bine, cu încredere și cu un talent de a vorbi. Însă, la ce trebuie să luăm aminte, sunt faptele lor – duhul care este în ei. Ce se întâmplă în culise? Umblă acești oameni în lumină? Țin poruncile lui Isus așa cum sunt scrise, umblă așa cum a umblat El? Cuvintele frumoase nu au nici o valoare; viața este cea care contează. Cuvintele frumoase îi fac pe oameni orbi la păcatele celui care vorbește. Oamenii sunt obișnuiți să asculte de sunete plăcute și să audă fraze frumoase, dar duc lipsă de un simț pentru adevăr. Există o viață umblată cu Isus în spatele cuvintelor? Oamenii pot vorbi atât de maiestuos, dar pot continua să trăiască în păcat.

Pastorii și conducătorii bisericilor pot trăi în preacurvie și alte abominații, iar oamenii nu realizează nimic până când rușinea nu este expusă total. Atunci oamenii rămân șocați: el era un lider atât de talentat! Dar dacă oamenii ar fi fost în Duhul Adevărului pe care-l descrie Ioan cu atâta putere, ei ar fi putut discerne duhul din spatele faptelor. Dumnezeu se îngrijește ca astfel de ipocrizie să fie expusă. Astfel de lucruri nu pot fi ascunse pentru totdeauna. Nu sta și asculta la lucrurile care sună plăcut – frazeologie sclipitoare, caracter atrăgător, șamd. Învață din îndemnurile lui Ioan și învață să asculți și să discerni spiritele! Primește un simț pentru Duhul Adevărului! Atunci nu vei fi înșelat de duhul lui Anticrist, care lucrează atât de puternic în conducătorii și oamenii religioși – cei care lucrează să devieze pe oameni de la adevărul care este în Dumnezeu.

Predica trebuie să fie conform Duhului lui Dumnezeu

Acești conducători spirituali îi învață pe oameni că păcatul nu este așa de periculos. Nu putem face mult în acest aspect, spun ei, căci este destul har pentru iertare. Dumnezeu ne vede cu „ochelari de soare” – prin sângele lui Isus.
Dacă predicăm adevărul – că noi trebuie să umblăm cum a umblat Isus – aceasta în va întoarce pe oameni de la acești escroci. Ei vor să aibă putere; le plac mulțimile de oameni care se adună să-i asculte. Devin dependenți de putere. Vor să primească numele de profet. De fapt, asta este curvie spirituală. Un conducător trebuie să slujească Dumnezeului celui viu, nu mulțimii oamenilor. El ar trebui să predice ce Duhul lui Dumnezeu lucrează în inima lui. Nimic mai mult sau mai puțin.

Încrederea noastră ar trebui pusă în cei care propovăduiesc Cuvântul cu tot ascuțișul, claritatea și puterea lui; în acei care umtlă deschis în lumină, ale căror vieți pot suporta lumina felinarului din Duhul Adevărului. Vorbirea lor duce pe ascultător la o viață cu Hristos – o viață de ascultare a poruncilor și de umblare pe urmele lui Isus. Asta este opusul duhului lui Anticrist care, prin conducătorii lui, cu ipocrizia și perversiunea lor, deși au la dispoziție Cuvântul lui Dumnezeu nu pot conduce la nimic altceva decât iertare de păcate și sentimente plăcute.

Preaiubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi proroci mincinoşi. 1 Ioan 4:1.

Puțini sunt cei care iubesc adevărul

Oamenii iubesc aceste cuvinte dulci pentru că aceasta presupune că ei nu trebuie să-și ia crucea în viață – predica primită îi îndepărtează de acțiune, suferință și ieșire din păcat. De aceea cei care predică în duhul lui Anticrist adună atât de mulți oameni cu grandoarea și cuvintele lor frumoase și goale. Ei dau oamenilor exact ceea ce ei vor să audă, nu ce au nevoie să audă. Și astfel, Satan este satisfăcut, pentru că îi are pe oameni exact unde vrea să-i aibă – departe de tot de adevărul Evangheliei de biruință asupra păcatului.

Și astfel, oamenii preferă să continuie în orbirea lor și să ignore adevărul. Asta datorită faptului că pot trăi vieți confortabile, simțindu-se în siguranță – căci Isus a făcut tot pentru ei, iar ei nu trebuie să facă nimic. Cei care ar trebui să le fie învățători și instructori, sunt posedați de duhul lui Anticrist, iar majoritatea religiilor din lume conitnuă în întuneric și ignoranță.

Puțini sunt cei care propovăduiesc cuvântul adevărului! Puțini sunt cei care caută adevărul și își au ochii deschiși la decepția unui spectacol strălucitor fără viața lui Hristos din spate.

Articol bazat pe o predică a lui Sigurd Bratlie în Oslo, 1980.

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.