Efectul distrugător de a te compara cu ceilalți

Comparația făcută cu ceilalți poate fi surprinzător de dăunătoare.

Efectul distrugător de a te compara cu ceilalți

Dumnezeu vrea ca noi să fim noi înșine. De fapt, voia Lui nu a fost și nu va fi niciodată ca noi să ne comparăm cu ceilalți!

Nu știu cum este cu voi, dar eu am un obicei prost de a mă compara cu alte persoane; spun alte persoane, dar de obicei este câte un individ pe rând. Ei pot fi diferiți, dar se întâmplă des să fie o persoană pe care o cunosc bine și la care am observat un lucru care îmi provoacă invidie, sau care mă face să o apreciez și să îmi doresc să fiu la fel ca ea. La început, gândul este destul de mic, dar se dezvoltă treptat.

Acum începem, prieteni!

„Realizează cât de praf ești”

„Bun venit la episodul din seara asta numit „Realizează cât de praf ești”, unde ai șansa să te compari cu oameni ridicol de capabili, la nivelul cărora nu vei putea ajunge niciodată! Gazda acestei seri, domnul D. Presiv, va ști exact cum această Persoană Capabilă este mult mai amuzantă, mai șarmantă, mai spirituală, mai muncitoare și, în general, mult mai competentă decât pateticul TU. Toate orele de analiză disperată și auto-critică zdrobitoare sunt bazate pe „adevăruri” complet de încredere și absolut deloc inventate, la fel ca Stânca de Temelie al adevărului: simurile tale.”

Comparing ourselves to others can be really serious if we let it get a hold on us.

Ok, asta a fost o metaforă puțin ridicolă, dar este surprinzător cât de aproape de adevăr poate fi ea. Am irosit ore, zile din viața mea comparându-mă cu ceilalți și dorindu-mi ca să fiu ca ei. M-am stresat la extreme, m-am mâniat până la epuizare, am plâns ca un bebeluș. Am mers la oameni în care am încredere pentru „conversații serioase” încercând să-mi schimb stilul de viață. Am încercat să-mi schimb personalitatea ca să se potrivească cu imaginea unui altcineva. Am fost în excursii minunate cu prietenii mei cei mai buni, doar ca să realizez că mă simt insuficient de bine și nesigur.

Comparația între mine și ceilalți poate deveni foarte serioasă dacă o las să capete putere în mine.

Respinge acuzatorul

Dar toate aceste gânduri își au sursa într-un singur loc: Acuzatorul, Satan. El caută să ne submineze și să ne facă să ne simțim nefolositori și condamnați, și să ne distragă atenția de la lucrarea reală pe care Dumnezeu dorește s-o facă în noi. Dacă nu ne poate provoca să ne acuzăm prietenii din aceeași luptă, va încerca să ne acuzăm pe noi înșine! Kåre Smith, conducătorul Bisericii Creștine Brunstad a spus o dată: „Dacă este neliniște, incertitudine și insecuritate, cu siguranță acolo acuzatorul își face lucrarea. Oamenii care supun duhului de acuzare, pun la îndoială totul. Nimic din lucrurile pe care le știu nu poate face o persoană mai goală pe dinăuntru, decât duhul de acuzare. De aceea, trebuie să stăm de gardă, – la fel cum te-ai păzi de focul iadului – și să nu permiți accesul acestui duh în inima ta, în niciun grad.”

Noi nu trebuie să mai ascultăm de acuzator – ce ușurare! Dumnezeu ne-a planificat întreaga viață, până la ultima secundă, și vrea ca totul să meargă bine cu noi. El are planuri de viitor și nădejde pentru noi, (Ieremia 29:11), în special cu personalitatea și viața pe care o are fiecare dintre noi – nu cu a celorlalți! Dacă suntem credincioși Lui, atunci El va avea grijă de noi.

Dumnezeu ne-a creat astfel. Fiecare dintre noi este o persoană unică, un proiect minunat.

Dumnezeu ne-a creat astfel. Fiecare dintre noi este o persoană unică, un proiect minunat. Nu trebuie să ne măsurăm cu ceilalți – trebuie să folosim ceea ce Dumnezeu ne-a dat. Personalitatea noastră nu reprezintă o problemă, departe de asta, ci noi putem folosi personalitățile într-un mod constructiv – fiecare poate veni cu o contribuție pe care doar el o poate aduce!

Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti,
ştii când stau jos şi când mă scol,
şi de departe îmi pătrunzi gândul…
Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Psalmul 139.

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.