Îți zidești viața pe ceva sigur?

Cum știi că viața pe care o zidești va rezista testului timpului?

Scris de David Risa
Îți zidești viața pe ceva sigur?

Viața constă în alegerile pe care le facem și este zidită pe lucrurile pe care le facem în fiecare zi. Dar cum știi dacă viața pe care o clădești este sigură? De unde știi că lumea ta nu se va sfărâma în bucăți când lucrurile devin grele?

De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele, şi le face îl voi asemăna cu un om cu judecată care şi-a zidit casa pe stâncă. A dat ploaia, au venit şuvoaiele, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea nu s-a prăbuşit, pentru că avea temelia zidită pe stâncă.” Matei 7:24-25

Majoritatea dintre noi realizăm că viața de creștin nu este una pasivă și cuvintele lui Isus în Predica de pe Munte ne indică foarte clar cum trebuie să fie prioritățile noastre.

„Faptele vorbesc mai tare decât cuvintele”

Dacă ești implicat activ în multe lucruri poți da impresia că tu zidești ceva cu viața ta de creștin. Totuși, tu poate doar auzi cuvintele lui Isus și… poate cânți despre ele… și poate le împărtășești cu ceilalți pe uneltele de socializare. Dar lucrurile nu trebuie să rămână așa! „Faptele vorbesc mai tare decât cuvintele” este o expresie care îmi vine în minte. Isus spune să auzim cuvintele Lui și să le facem! În fiecare zi sunt oportunități de a-ți însuși poruncile lui Isus, tocmai prin a le asculta din toată inimă.

Poate până acum ai încercat să-ți construiești viața pe evanghelia pe care o auzi în biserică, dar poate nici nu este adevărata Evanghelie a lui Hristos. Creștinismul modern este diluat atât de tare încât cuvintele „cel ce aude Cuvintele Mele și le împlinește” au fost înlocuite cu orice altceva decât să duci la îndeplinire poruncile lui Isus!

Azi sunt oameni pe tot globul care au fost conduși greșit, aici fiind incluși și pastori auto-proclamați care sunt plătiți pentru a predica un mesaj plăcut maselor: o cale mai ușoară către cer!

Poate chiar ai fost mângâiat cu fraze precum: „Noi toți păcătuim zilnic,” și „Nu pune presiune atât de mare pe tine; sângele lui Isus acoperă totul,” și, bineînțeles, binecunoscuta expresie care sună cam așa: „Tu nu trebuie să încerci să-L ajuți pe Dumnezeu cu mântuirea ta!”

Dar când furtunile vieții apar, lucruri ca: dificultăți financiare, a fi tratat nedrept, sau a fi ispitit la curvie, devine evident pe ce temelie a zidit fiecare. De exemplu, o persoană care se gândește că „sângele lui Isus acoperă totul” și care nu a înțeles seriozitatea avertizării lui Isus – „oricine se uită la o femeie ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui,” va realiza că viața îi dispare de sub picioare când primul val de ispite lovește.

Cei care zidesc pe stâncă rămân în picioare

Oamenii care s-au rugat, au luptat și au suferit ca să asculte poruncile lui Isus – „nu te îngrijora de ziua de mâine” și „iubește-ți dușmanii” – sunt cei care au zidit pe stâncă și rămân în picioare.

Oamenii care s-au rugat, au luptat și au suferit ca să asculte poruncile lui Isus sunt cei care au zidit pe stâncă și rămân în picioare.

A venit vremea să nu te mai încrezi în fraze care funcționează ca o poliță de asigurare pentru obiceiurile tale păcătoase. Poate par pioase, dar aceste invenții populare sunt în contradicție directă cu ce scrie în Tit 2:11-12: „Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat şi ne învaţă s-o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti şi să trăim cu cumpătare, dreptate şi evlavie în veacul de acum…”

Este timpul să folosim acest har în direcția menirii lui: să trăim o viață fără a păcătui.

Ia aminte la poruncile lui Isus – stai tare în ispită

Oamenii care fac asta zidesc cu materialele corecte și vor experimenta că clădirea lor va rămâne fermă. Și aceasta nu înseamnă că Dumnezeu te va scuti de fiecare ispită și încercare. Chiar și creștinii experimentează dificultăți financiare, ispite spre toate felurile de pofte, sunt tratați injust, etc. Dar diferența este că cei care îndeplinesc poruncile lui Isus au puterea să meargă prin încercări și să iasă mai puternici de partea cealaltă. Viața lor va rămâne pe stâncă, nu doar prin diferitele încercări ale vieții, dar și în Ziua în care totul va fi testat prin foc.

Iar dacă clădeşte cineva pe această temelie aur, argint, pietre scumpe, lemn, fân, trestie, lucrarea fiecăruia va fi dată pe faţă: ziua Domnului o va face cunoscut, căci se va descoperi în foc. Şi focul va dovedi cum este lucrarea fiecăruia. Dacă lucrarea zidită de cineva pe temelia aceea rămâne în picioare, el va primi o răsplată. Dacă lucrarea lui va fi arsă, îşi va pierde răsplata. Cât despre el, va fi mântuit, dar ca prin foc.” 1 Corinthians 3:12 – 15

Gândește-te ce pierdere teribilă va fi în acea Zi pentru oamenii care și-au irosit viața zidint cu materiale precum lemn, fân și trestie. Imaginează-ți dezamâgirea lor când își privesc bunurile lor. Reputația creștină, donațiile lor monetare, munca voluntară și toată străduința lor făcută pentru oameni va arde în flăcări.

Poate atunci va răsări soarele pentru ei și vor vedea că ei trebuiau să zidească pe temelie împlinind poruncile lui Isus, trăind o viață neprihănită și obținând biurință asupra păcatului – astfel ar fi obținut ei bogăție de „aur, argint și pietre scumpe”. Din păcate, însă, va fi prea târziu să mai poată face ceva. Deși astfel de oameni pot încheia prin a fi mântuiți prin iertarea păcatelor, toate acele lucruri pe care le-au făcut pentru ceilalți nu vor înlocui valoarea pe care Dumnezeu o pune pe credincioșie personală. Slava lor în cer va fi considerabil mai mică.

Nimeni nu știe cât de departe este acea Zi – Ziua în care lucrarea fiecăruia va deveni vizibilă. Dar noi știm că harul lui Dumnezeu este disponibil pentru toți oamenii. Să-l folosim!

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Scris de Elias Aslaksen

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.