„Credință vie” – O cântare plină de viitor și nădejde

SONG: Listen to and read about a song that is guaranteed to strengthen your faith!

Cântările pot apărea în diferite feluri, iar cântarea „Credință vie” are propria ei istorie. Poate tocmai din acest motiv încă este plină de viață și conține un duh revigorator.

Credința vie limitează lupta la „azi”

Anul este 1975, iar un tânăr numit Sverre Riksfjord este cu un grup mic de persoane care călătoresc împreună cu Aksel J. Smith prin Europa. Ei vizitează diferite biserici pentru a-i încuraja spiritual cu Cuvântul lui Dumnezeu. Lucrul care face această călătorie specială este faptul că Smith vorbește mereu despre același lucru.

El vorbește despre duhul de credință, bazat pe psalmul 118:24-26:
„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne înveselim în ea! Doamne, ajută! Doamne, dă izbândă! Binecuvântat să fie cel ce vine în Numele Domnului! Vă binecuvântăm din Casa Domnului.”

Aksel J. Smith este plin de zel când subliniază dată după dată că trebuie să acordăm zilei de azi întreaga noastră atenție și concentrare.” El vorbește despre a te scula în fiecare zi cu acest gând: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne înveselim în ea!” Credința se concentrază pe azi și lasă în urmă tot ce a fost. Duhul credinței vorbește doar despre viitor și nădejde.

Riksfjord înțelege că Dumnezeu este Cel care lucrează în Smith ca să vorbească despre acest lucru și adună în inima lui tot ce aude.

Ia naștere o cântare în beci

Cântarea „Credința vie” a fost concepută imediat după ce tot grupul s-a întors din călătorie. Sverre Riksfjord s-a dus în beci și a compus această cântare. De fapt, trebuia doar să se scrie pe hârtie propozițiile pe care le-a auzit continuu de la Aksel J. Smith în excursia recentă.

„Nu-mi amintesc să fi depus cine știe ce efort pentru cântarea aceasta,” spune Riksfjord. „Cântarea a coborât direct din ceruri și tocmai de aceea a putut fi o binecuvântare. Nu a fost ceva ce eu am creat. A fost născută atunci și acolo.”

O cântare viabilă

Refrenul cântării este bazată pe versetul din 1 Ioan 5:4: „Ceea ce câştigă biruinţa asupra lumii este credinţa noastră.

În cântare sunt menționați Iosua și Caleb – cum au asemănat pe giganții din țară cu o pâine pe care o mănânci și cum au plecat la luptă în credința că Dumnezeu îi va ajuta. Cu aceeași credință au pășit copiii lui Israel în Marea Roșie, iar marea a trebuit să se retragă din fața Duhului de credință. Gândește ce poate realiza această credință vie în viața noastră!

Tocmai de aceea cântarea „Credința vie” este la fel de relevantă și azi cum era în prima zi când a fost scrisă. Continuă să întărească pe ucenicii lui Isus în credința pentru o viață de biruință – total liberă de păcat și tot ce ne leagă. „Credința vie” a fost cântată de nenumărate ori și are de fiecare dată același efect de renaștere și înviorare.

„Credința vie” a fost tradusă în multe limbi. Aici este traducerea pe română:

Poți asculta cântarea cu text pe limba engleză pe Youtube.

Versuri:

Cel ce crede-n Isus e umplut cu Duh,
ape vii ţâşnesc din el cum este scris.
Griji nu mai apasă, calea-i luminoasă –
orice piedică credinţa va zdrobi.

Refren:
Duhul de credinţă, necredinţa sfărâmă!
Duhul de credinţă, mult curaj ne dă!
Oricând biruieşte, -n luptă ne-ntăreşte
şi ne poartă-n carul Său triumfător!

Iosua şi Caleb – duhul lor şi azi
îi doboară pe toţi fiii lui Anac.
Trâmbiţa răsună, ziduri se dărâmă,
marea fuge, dacă crezi cu-adevărat!

Vezi, credinţa-ţi spune: «Azi e ziua ta!»,
uită tot ce-i vechi, ce nu te-ar ajuta.
Cu nădejde vie, căci credinţa ştie,
azi eu pot lucra, iar «mâine» nu-i a mea.

Duhul de credinţă-i de nădejde plin,
am crezut, de-aceea noi mărturisim
dând Domnului cinste, dragoste fierbinte,
iar prin viaţa noastră noi Îl proslăvim

Din cartea de cântări a BCC Căile Domnului #412
Scrisă de Sverre L. Riksfjord