Mergi la conținut

Nu trebuie să te simți fericit ca să te bucuri

Secretul de a te bucura chiar și când te simți trist.

A te bucura este una dintre poruncile cele mai neînțelese din Biblie.

Sunt o mulțime de versete în Biblie care vorbesc despre a te bucura. Bucurați-vă întotdeauna! Bucurați-vă în necazuri! Bucurați-vă în Domnul! Lista continuă. (Filipeni 4:4, 1 Tesaloniceni 5:16, 1 Petru 1:6).

Dar, personal, găsesc greu să simt bucuria tot timpul. Este oare posibil să te simți fericit mereu?

Emoțiile nu sunt păcate

Nici pe-aproape. N-am întâlnit nicio persoană care să fie mereu fericită. A te bucura este total altceva decât a te simți fericit. Fericirea este o emoție, ca orice altă emoție. Și noi suntem făcuți să experimentăm un spectru imens de emoții. De exemplu, tristețea este o reacție normală la o pierdere sau o tragedie. Chiar și Isus a fost trist și mânios și mâhnit. (Ioan 12:27, Evr. 5:7, Isaia 53:3, Matei 21:12).

Dar emoțiile nu mă pot controla. Nu ele trebuie să ia deciziile în viața mea. Ele nu trebuie lăsate să capete putere asupra mea. Eu pot simți tristețe și o pot îmbrățișa și pot accepta că sunt trist, dar nu pot lăsa tristețea să devină disperare sau deznădejde – provocându-mi pierderea credinței în Dumnezeu.

Este okay să simți o mulțime de emoții. Este okay să NU te simți bucuros. Dar trebuie să te bucuri mereu.

Stai de pază

Emoțiile sunt înșelătoare. Ele alterează perceperea lumii. Același lucru, experimentat în timp ce ești fericit, poate părea total altceva în mijlocul tristeței. De aceea este foarte important să nu lași emoțiile să stăpânească asupra mea. Ele nu pot reprezenta baza deciziilor mele.

Când sunt trist, nu pot permite descurajării să apară; dacă sunt plictisit, nu pot permite nemulțumirii să se arate; dacă sunt fericit, nu pot permite egoismului să mă conducă. Sunt multe emoții pe care le pot simți, dar ele toate au fost mânjite de păcat. Este o libertate mare de a fi om, dar există și mult pericol. Nu poți lăsa păcatului nici cel mai mic deget.

Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtorare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu omorâţi. Purtăm întotdeauna cu noi, în trupul nostru, omorârea Domnului Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru.” 2 Corinteni 4:8-10.

Poate părea ca o linie fină pe care trebuie să merg, dar cheia este să port mereu moartea lui Hristos în trupul meu; cu alte cuvinte să omor fiecare gând și emoție care este păcat. (Coloseni 3:5). Atunci viața lui Hristos poate fi arătată în mine și eu pot experimenta ce înseamnă să fii șocat, dar nu disperat. Persecutat dar nu părăsiți. Trântiți jos, dar nu omorâți.

Ce înseamnă să te bucuri

A te bucura înseamnă să simți plăcere în ceva. Dar nu înseamnă că trebuie să te simți bucuros. Poți fi trist. Poți fi plictisit. Poate că nu simți nimic special. Nu depinde de mine. Nimeni nu poate alege să simtă. Dar în mijlocul al tuturor acestora eu pot să am plăcere în Domnul.

În ea voi vă bucuraţi mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme, prin felurite încercări.” 1 Petru 1:6.

A mă bucura înseamnă să știu și să cred că, indiferent cum mă simt, Dumnezeu este acolo. Promisiunile Lui sunt adevărate. Există un viitor și o nădejde. (Ieremia 29:11). Dumnezeu lucrează toate spre binele meu. (Romani 8:28) Este o eternitate care mă așteaptă, unde voi fi împreună cu Isus și cu sfimții în pace, în armonie și, cu nimic mai puțin, în bucurie.

Și fiecare situație din viață lucrează spre acest țel. Fiecare situație mă pregătește ca să intru în această eternitate. (Romani 8:28). Dumnezeu întoarce fiecare situație spre cel mai mare bine al meu ca eu să folosesc încercările și zilele ploioase pentru a fi transformat; să mă pregătesc pentru eternitate. Mă bucur în Duhul știind că Dumnezeu lucrează ca eu să ajung la o bucurie eternă.

A te bucura reprezintă și acea nădejde că într-o zi voi fi veșnic în cer fără plânset și lacrimi. Nu va mai exista tristețe sau plânset. (Apoc. 21:4). Este okay să fii trist pe pământ. Este un fel de a te raporta la distrugerea adusă de păcat pe pământ. Este un răspuns corect la pierdere, la tragedie. Dar să mă bucur înseamnă să mă țin tare de nădejdea că înt-ro zi voi fi într-un loc unde nimic nu mă va face trist vreodată. Nimic nu-mi va putea fura bucuria.

Știind asta, știind că asta mă așteaptă, este de parcă am o ancoră în ceruri și indiferent cât de departe mă pot duce valurile emoțiilor, știu că ancora mea este în ceruri. Eu mă țin tare de Cuvântul lui Dumnezeu.

Voi fi cu oamenii pe care îi iubesc, pe cei care i-am pierdut. Pace și bucurie vor radia în cer și nu va mai fi nimic decât fericire. Doar bucurie curată, nealterată, nepieritoare, nezguduită! Și asta din abundență!

De aceea mă bucur. Chiar și când nu sunt fericit.

Teme esențiale

Află cum Cuvântul lui Dumnezeu ne provoacă și ne face capabili să trăim 100% conform voii Lui, fără să mai cădem în păcat, ci prin a trăi o viață de biruință asupra păcatului.

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.

Urmărește-ne