Povestea lui Ruth cum nu ai mai auzit-o până acum

Povestea lui Rut și Naomi este bine cunoscută. Te-ai gândit vreodată cum ea se poate aplica vieții tale?

Povestea lui Ruth cum nu ai mai auzit-o până acum

Rut ar putea ține titlul pentru cea mai bună noră. dar cartea lui Rut este mai mult decât poate părea la prima vedere. Recent am descoperit paralela dintre povestea familiară cu viața din Noul Legământ.

Rut și Naomi

Mai întâi o mică recapitulare a cărții lui Rut:

După ce s-a mutat în Moab și a pierdut totul acolo, inclusiv pe soțul și pe cei doi fii, Naomi a decis că era timpul să se întoarcă acasă, în Iuda. Trebuie să fi fost sfâșietor să înceapă călătoria de întoarcere acasă fără cei cu care venise. Dar ea le avea pe cele două nore Opra și Rut. În acele timpuri ele au rămas în casa ei, deși soții lor muriseră.

Undeva pe drum, Naomi a realizat cât de mult lăsau în urmă cele două fete, când părăseau Moab-ul, unde aveau singura casă și toată viața lor. Ea le-a înduplecat să se întoarcă la casa mamelor lor. La început ambele fete au rezistat, dar la un moment dat persistența ei a convins-o pe Opra, care a sărutat-o pe Naomi și s-a îndreptat spre casa familiei ei. Dar cartea ne spune că Rut nu a putut fi convinsă. Devotamentul ei față de soacra sa era prea tare: „Facă-mi Domnul ce o vrea, dar nimic nu mă va despărţi de tine decât moartea!i-a spus ei lui Naomi.

Două văduve n-ar fi putut să aibă o viață ușoară în acele zile și probabil au trăit în foamete și sărăcie când au ajuns în Iuda. Dar aveau o rudă bogată – un bărbat numit Boaz și Rut a mers pe pământurile lui, de unde se secera grâu, pentru a strânge niște resturi. Boaz a observat-o acolo și auzise deja de devotamentul și grija ei pentru Naomi. De aceea, a luat-o sub protecția sa și i-a permis să strângă după lucrătorii lui, ba chiar i-a dat și mâncare să mănânce. În timp, Boaz și Ruth s-au căsătorit.

Datorită atașamentului și dragostei lui Ruth față de Noemi și datorită refuzului ei de a se întoarce de la calea pe care era convinsă că trebuie să meargă, Dumnezeu a binecuvântat-o incredibil de mult. Ea și Naomi au trecut de la o viață de văduve sărace la o viață în siguranță. Ea a devenit și străbunica lui David și astfel a devenit și o strămoașă de-a lui Isus Hristos. Toate acestea pot fi citite în cartea lui Rut.

Cartea lui Rut și noi

Deci cum ar putea această poveste să fie actuală și să aibă legătură cu viețile noastre acum?

Și noi trebuie să luăm o decizie de a ne întoarce spatele la viața veche și să începem o călătorie nouă. Dumnezeu ne cheamă și ne atrage inimile către El, iar noi primim credință de a începe o viață nouă. Aceasta înseamnă să ne predăm voia noastră proprie și orice altceva ce ne cere Dumnezeu – orice ne-ar putea împiredica să-L urmăm pe Isus 100%. „Dacă vine cineva la Mine, şi nu urăşte pe tatăl său, pe mama sa, pe nevasta sa, pe copiii săi, pe fraţii săi, pe surorile sale, ba chiar însăşi viaţa sa, nu poate fi ucenicul Meu,a spus Isus. (Luca 14:26). Pare o listă cu lucruri enorm de dificil de predat, dar asta nu înseamnă să ne întoarcem spatele la toți cei pe care îi cunoaștem, ci înseamnă să nu permitem nimănui și la nimic să ne împiedice din a-L urma pe El.

Exact cum Rut a fost ispitită să o părăsească pe Naomi și să se întoarcă acasă, Satan va încerca să ne convingă să ne întoarcem spatele la căile vieții. Dar devotamentul nostru ca ucenici trebuie să fie total. Prin credință, voia, simțurile și poftele noastre sunt biruite în timp ce-L urmăm pe Hristos. Lucrurile pe care le părăsim devin ca gunoaie când ni se deschid ochii pentru binecuvântarea pe care o primim când Îl urmăm pe Isus, din dragoste pentru El.

„Dar lucrurile care pentru mine erau câştiguri le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos. Ba încă şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate şi le socotesc ca un gunoi, ca să câştig pe Hristos.” Filipeni 3:7-8.

Încercări, ajutor și răsplată

Noi vom întâlni încercări pe drumul nostru; poate nu vor fi unele exterioare precum foamete și sărăcie, dar tot trebuie să luptăm lupta cea bună a credinței pentru a împlini voia lui Dumnezeu în pofida poftelor din firea noastră. Dar tocmai prin aceste încercări, pe care Petru le numește „încercări de foc,” credința noastră devine veritabilă și prețioasă. „… pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere, şi care totuşi este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos.” 1 Petru 1:7.

Rut știa că dacă erau în nevoie puteau găsi ajutor la ruda lor. Și noi trebuie să căutăm relația despre care știm că va avea beneficii eterne – o relație cu Dumnezeu, care are toată puterea în cer și pe pământ și care poate împărtăși acea putere cu noi. Pe lângă tot ajutorul pe care ni-l oferă în viață, El pregătește și un loc pentru viața viitoare. Roagă-te Lui, crede în El, stai aproape de El, cultivă o relație intimă cu El. El este prietenul și ajutorul nostru și Lui Îi putem împărtăși și încredința de la cele mai mari încercări până la cele mai mici detalii ale vieții zilnice.

Încercările noastre sunt mai ușoare când știm care este rezultatul. Credincioșia ne va da cea mai bogată viață posibilă. Noi vom fi perfecți, stabili, întăriți și neclintiți. Dumnezeu ne va putea folosi în slujba Lui, și vom fi făcuți asemenea chipului lui Hristos, viețile noastre vor fi binecuvântate pe pământ și într-o zi vom fi cu Domnul ca moștenitori ai Lui pentru toată eternitatea! Credincioșia este răsplătită bogat! (1 Petru 5:10; Romani 8:28-29; Romani 8:16-17)

Dacă ești interesat poți citi și aceste articole selectate:

/ce-inseamna-sa-lupti-lupta-cea-buna-credintei

/de-ce-te-poti-bucura-mereu-incercari

Descarcă e-book gratis

Noul Pact și taina fărădelegii

Noul Pact este unul personal pe care-l facem cu Dumnezeu, unde ne obligăm să ascultăm toată voia lui Dumnezeu, iar, la rândul Lui, El se angajează să ne îmbrace cu tot ce avem nevoie pentru a face aceasta. Taina fărădelegii reprezintă faptul că majoritatea oamenilor justifică și înlătură această parte a harului pe care ni l-a adus Isus, și, în loc, tălmăcesc harul lui Dumnezeu ca o permisiune de a păcătui.