Ce este conștiința? Ce fac cu sentimentele de vină?

Ce este conștiința?

Toți avem un simț înnăscut pentru bine și rău, o „voce interioară” care evaluează gândurile, cuvintele și faptele noastre. Această „voce interioară” este conștiința, și ne dă informații cu privire la faptele noastre – dacă sunt bune sau rele în funcție de moralitate.

Totuși, conștiința mea nu este o constantă care nu se schimbă niciodată, ci este formată și dezvoltată de mediul, experiențele și înțelegerea mea. De aceea, cugetul este diferit pentru fiecare om și nu poate fi folosit pentru a avea „ultimul cuvânt.”

O conștiință curată

În orice caz, un cuget curat este condiția minimă pentru a avea pace cu Dumnezeu. Eu nu trebuie niciodată, sub nici o circumstanță să acționez împotriva conștiinței mele, pentru că acest lucru este același cu a face păcat în mod deliberat. O conștiință curată înseamnă că eu trăiesc, în mod desăvârșit, conform luminii (înțelegerii) pe care o am.

Dacă am făcut păcat conștient, trebuie să cer iertare lui Dumnezeu și chiar și oamenilor, dacă este nevoie. Lucrurile mele trebuie puse în ordine înainte să pot începe să fac progres în viața mea spirituală.

O conștiință prea sensibilă

Este des întâlnit la anumite persoane să se simtă vinovate în interior, deși au primit iertare pentru păcate. Satan, acuzatorul, poate continua să te acuze pentru păcate trecute, sau din cauză că ești ispitit. Atunci tu trebuie să te împotrivești lui în credință și să îi amintești de Isus care ți-a șters toată vina. Apoi trebuie să te oprești din a mai păcătui pentru a fi liber de orice sentiment de vină.

Pot să simt vină și din cauza unui cuget foarte sensibil și slab care mă acuză de orice fel de lucru, care nu au neapărat de-a face cu trăirea pentru Dumnezeu. Pot fi foarte preocupat cu lucruri exterioare pe care le consider a fi bune sau rele, fără să găsesc voia lui Dumnezeu. Aceasta mă poate duce până acolo încât încep să-i acuz pe cei din jurul meu și încep să mă amestec în treburile lor, deși ei pot trăi cu o conștiință curată, după lumina și înțelegerea pe care o au. Similar, mă pot simți vinovat datorită opinia celor din jurul meu cu privire la ce am spus sau făcut. Satan, acuzatorul, încearcă să folosească această oportunitatea de a mă aduce în disperare cu privire la viața mea sau mă poate provoca să-i acuz pe ceilalți.

Dacă gândirea mea este hotărâtă să-I slujesc lui Dumnezeu, El mă poate ajuta în acest punct, ca această voce interioară să fie condusă în direcția corectă. Cuvântul lui Dumnezeu are instrucțiuni clare pentru mine, din voia lui Dumnezeu, iar eu mă pot ruga pentru Duhul Sfânt, Ajutorul, ca el să mă ajute și să-mi dea o înțelegere mai clară.

O conștiință vătămată

Dacă mă împietresc într-una sau mai multe domenii din viața mea, acționând deliberat împotriva conștiinței mele dată după dată, atunci voi ajunge să îmi rănesc conștința. Prin neascultare repetată, conștiința este „oprită” în aceste domenii, iar rezultatul este acela că voi face ceea ce știu că este rău, fără să mai simt vină. Bineînțeles, aceasta este o condiție extrem de periculoasă – răsplata păcatului nu s-a schimbat dacă eu nu mai recunosc păcatul.

Totuși, dacă mă pocăiesc din toată inima și încep să-I slujesc lui Dumnezeu și să fac voia Lui, Duhul Sfânt îmi poate ar��ta și acele domenii. Atunci trebuie să încep lupta împotriva acelor păcate și să îmi pun lucrurile în ordine. Este scris că eu voi secera ce am semănat, iar acest „seceriș” poate fi dureros și greu de purtat, dar prin ascultare și rezistență, eu pot fi vindecat.

Mântuirea mea și o conștiință în dezvoltare

Pavel a scris că nu avea nimic împotriva sa însuși, dar nu putea fi socotit neprihănit doar din acest motiv. (1 Corinteni 4:4). Aceasta înseamnă că el avea o conștiință curată, dar încă știa că erau domenii în viața lui care nu erau desăvârșite în lumina lui Dumnezeu. Este nevoie de mai mult decât o conștiință curată dacă vreau să fiu total mântuit.

Dacă vreau să fac voia lui Dumnezeu, Duhul Sfânt îmi va arăta domeniile din viața mea unde cugetul nu este destul de sensibil ca să reacționeze. Duhul îmi va arăta păcatul care locuiește în firea mea (natura mea omenească). Aceasta este o zonă mult mai mare decât simplul păcat conștient, vizibil. Dacă sunt ascultător de Duhul și de călăuzirea lui, conștiința mea se va dezvolta ca să acopere o zonă mai mare.

1

Ce este păcat?

Știm că toți suntem păcătoși și trebuie să fim mântuiți de păcat. Dar care este definiția păcatului?

Citește mai mult
2

Iertarea păcatelor

Iertarea păcatelor este unul dintre cele mai mari daruri posibile. Este începutul vieții creștine, unul dintre rezultatele lucrării lui Isus. Ce implică iertarea păcatelor, cum o primim și ce se întâmplă mai departe?

Citește mai mult
3

Ce este conștiința? Ce fac cu sentimentele de vină?

Cum pot ști sigur ce este bine și rău? Ce să fac cu acele sentimente de vină?

Citește mai mult
4

Care este diferența dintre a avea păcat și a păcătui?

Ioan scrie că toți avem păcat, dar cei care fac păcat nu L-au văzut, nici nu L-au cunoscut. (1 Ioan 1:8; 3:6). Care este diferența?

Citește mai mult
5

Care este diferența dintre ispită și păcat?

Este vreo diferență dintre ispită și păcat?

Citește mai mult
6

Cum birui păcatul?

Cuvântul lui Dumnezeu vorbește despre „mai mut decât biruitori” asupra păcatului. Dar cum?

Citește mai mult