Care este prețul pentru a deveni un ucenic?

„Căci, cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească? Pentru ca nu cumva, după ce i-a pus temelia, să nu-l poată sfârşi, şi toţi cei ce-l vor vedea să înceapă să râdă de el şi să zică: “Omul acesta a început să zidească, şi n-a putut isprăvi.” Luca 14:28-30.

Din păcate, aceasta este o stare în care mulți credincioși se află. Ei încep ca ucenici fără să calculeze costurile și sfârșesc în păcat și ipocrizie, aducând ocară asupra numelui de „creștin” și devin motivul disprețului.

Care este, atunci, prețul pentru a deveni un ucenic?

„Tată și mamă, soție și copii …”

Isus ne spune clar în versetul precedent: „”Dacă vine cineva la Mine, şi nu urăşte pe tatăl său, pe mama sa, pe nevasta sa, pe copiii săi, pe fraţii săi, pe surorile sale, ba chiar însăşi viaţa sa, nu poate fi ucenicul Meu. Şi oricine nu-şi poartă crucea şi nu vine după Mine, nu poate fi ucenicul Meu.” Luca 14:26-27. Cu alte cuvinte, a fi un ucenic costă totul.

Când Isus vorbește despre a ne „urî” membrii familiei și propria viață, El nu se referă despre o ură pentru acele persoane sau despre a fi sătul de viață. Sensul este că ucenicii nu sunt legați de sfaturi, păreri, rezoluții, opinii și influențe omenești. Ei vor fi conduși doar de pașii Maistrului lor. Aceasta poate aduce respingere și conflict, chiar separare de cei care nu au aceeași gândire și poate părea un preț mare de plătit. Dar fără a face aceasta, un ucenic nu-L poate urma cu adevărat pe Hristos și nu poate sluji lui Dumnezeu.

Pe de altă parte, ucenicii sunt eliberați de orice considerație pentru propria persoană, dar și a celorlalte persoane și devin una cu Hristos. În plus, chiar acest lucru conduce la părtășie, încurajare și zidire între acești ucenici și toți acei care au aceeași gândire! Răsplata pentru această ucenicie este cu adevărat mare. Isus spune: „Şi oricine a lăsat case, sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau nevastă, sau feciori, sau holde, pentru Numele Meu, va primi însutit şi va moşteni viaţa veşnică.” Matei 19:29.

„Chiar și viața ta”

Prețul absolut pentru a deveni ucenic este să-ți urăști și să-ți pui la pământ „chiar și propria viață.” „Viața noastră,” în acest context este voia, opiniile și reacțiile noastre omenești. Din cauza căderii, toată voia și natura noastră au fost contaminate de păcat și egoism. A fi jignit, descurajat, nerăbădor, părtinitor sau a ceda în fața necurăției sau mândriei – toate aceste manifestări a „propriei vieți,” reprezintă înclinația către păcat, găsită în natura noastră umană decăzută – firea noastră. În contrast, toată voia lui Dumnezeu constă în tot ce este bun și altruist. Dacă dorim ca imaginea lui Hristos să devină realitate în noi, atunci „viața proprie” trebuie să moară!

Pentru a muri față de noi înșine, noi ca ucenici, trebuie să ne rugăm la Dumnezeu pentru ajutor ca să ne respingem propria voie până la sfârșit. Aceasta este crucea despre care Isus le spune ucenicilor că trebuie s-o poarte în fiecare zi (Luca 9:23, Luca 14:27), rezultând în moarte asupra păcatului. Moartea aceasta are loc în fiecare zi din viața ucenicilor adevărați. Isus a mers pe această cale, iar ucenicii învață de la El să-L urmeze pe aceeași cale. (Evrei 5:7-9). Rezultatul este viața lui Hristos – virtuțile Lui, care încep să se manifesteze în viața noastră!

Fără a ne respinge propriul păcat și voie, viața noastră va trăi, iar viața lui Hristos nu poate ieși la suprafață prin noi; noi nu devenim transformați în imaginea Maistrului. Poate că putem pretinde că suntem ucenici, putem participa la biserică, putem purta discuții despre ce este și ce nu este păcat, putem participa la mișcări caritabile și chiar Îl putem numi pe Isus ca „Domn.” Dar această formă de evlavie nu poate acoperi păcatul de care încă suntem legați. Pavel descrie această stare îngrozitoare în care se găsesc creștinii care nu doresc să plătească prețul: „Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia.” 2 Timotei 3:2-5.

Fără a îndeplini condițiile, nu putem fi ucenici ai lui Isus. Dar vestea bună este că Dumnezeu ne poate face posibil acest lucru! Când dorim să fim ascultători de voia lui Dumnezeu, devenim creații noi. Murim cu el și trăim cu El. Noi creștem în virtuțile lui Hristos și devenim tot mai mult ca Maistrul nostru.

„Dacă am murit împreună cu El, vom şi trăi împreună cu El.” 2 Timotei 2:11.

 

1

Introducere

Isus ne îndeamnă să predăm totul și să-L urmăm – pentru a devein ucenicii Lui. Ce înseamnă să predai totul, chiar și propria viață pentru aceasta? Isus însuși ne-a chemat să fim ucenici, urmașii Lui. Aceasta este cea mai mare chemare pe […]

Citește mai mult
2

Cine este un ucenic?

Milioane de oameni Îl laudă pe Isus ca Domn. Dar ce înseamnă să fii ucenic?

Citește mai mult
3

Care este prețul pentru a deveni un ucenic?

În mai multe ocazii, Isus i-a îndemnat pe oameni să calculeze costurile înainte să se hotărască să-L urmeze – să devină ucenicii Lui.

Citește mai mult
4

Dezvoltarea unui ucenic – Iertarea și Duhul Sfânt

Unul dintre cele mai interesante aspecte a vieții de ucenic este că aceasta constă într-o creștere și dezvoltare constantă. Isus însuși a trebuit să învețe ascultare în timpul lui de pe pământ (Evrei 5:8) și a parcurs un proces de creștere spirituală: […]

Citește mai mult
5

Dezvoltarea unui ucenic – calea crucii și zidirea Bisericii

Primirea iertării păcatelor ne oferă șansa unui nou start în viață. Acum ucenicii sunt echipați să înceapă pe calea care duce la țintă – a fi ca Maistrul lor, Isus Hristos. Știm că este posibil să devenim ca Maistrul nostru, pentru că […]

Citește mai mult
6

Faceți ucenici din toate neamurile

How can we fulfill one of the greatest tasks entrusted to us?

Citește mai mult