Mergi la conținut

Trebuie să cad în păcat?

Este posibil să ajungi la o viață de biruință totală asupra păcatului, așa cum scrie în Biblie?

Mulți creștini, după toate încercările lor, par să concluzioneze că este imposibil să trăiești o viață sfântă. Dar trebuie să fie așa?

Nu este un secret că toți împreună sunt păcătoși nenorociți. Iar dacă citești Biblia, nu este un secret faptul că trebuie să fii sfânt pentru că Dumnezeu este Sfânt. (1 Petru 1:15:16) Dar problema este că descoperim imediat cât de neputincioși suntem în fața păcatului. Trebuie să trăim în acest ciclu al vieții în care ne străduim cât de bine putem pentru o perioadă, ca, după un timp, să se întâmple inevitabila cădere în păcat, din nou și din nou? Sau este posibil să ajungi la o viață de biruință totală asupra păcatului așa cum spune Biblia?

De ce cădem?

Poți începe prin a te întreba singur: „De ce cad?” Poate nu-ți urăști păcatul destul de mult. Poate ești mândru. Poate te gândești că te descurci singur. Cuvântul lui Dumnezeu spune clar: „Fugi de poftele tinereții” și dacă tu te pui în situații în care știi că vei fi ispitit, atunci vei cădea.

Atitudinea ta arată că nu iei lucrurile în serios. Un alcoolic care vrea să termine cu băutura nu se duce într-un bar și se gândește că va rezista ispita de a bea. El se ține departe de orice bar din oraș! Și dacă vine o situație nefavorabilă în care este ispitit să bea, el poate birui acea ispită pentru că și-a luat măsurile necesare de a fugi atunci când a avut ocazia.

Este important să înveți să îți urăști păcatul ca să începi să lupți împotriva ispitei. Iar dacă se întâmplă să cazi și atunci, Dumnezeu nu vine cu acuzații și învinuiri dure. Prin Duhul Lui, El vine cu pedeapsă și îți arată că tu nu iei păcatul destul de serios. El îți arată și cum trebuie să birui. Atunci poți învăța cum să primești ură mai mare pentru păcat în viața ta.

Această ură este felul lui Dumnezeu de a se uita la păcat. Este cuplat cu dragoste arzătoare pentru Dumnezeu și împreună cu această gândire, tu poți începe serios lupta împotriva păcatului. Nimeni nu este indiferent față de un lucru pe care-l urăsc cu adevărat. Scapă de el! Poate încă mai experimentezi cădere, dar nu este ce tu vrei – nu este intenția ta! Tu vrei să-I slujești lui Dumnezeu, și tu te căiești de căderea ta dintr-o inimă întreagă.

Nu sta jos

Cel mai important lucru este că tu înveți din fiecare cădere. Înveți să urăști păcatul tot mai mult. Înveți să fii smerit, să realizezi că trebuie să fii extrem de ascultător de Dumnezeu pentru a primi biruință. Dacă cazi în păcat și nu înveți nimic, vei cădea din nou. Dar învață din fiecare cădere, cu intenția și rugăciunea fierbinte că asta este ultima dată când cazi în păcat!

Cea mai periculoasă parte din căderea în păcat este că acum este deschisă o poartă pentru Satan să vină și să te ispitească din nou. Satan vine cu tot felul de minciuni pentru a te ține jos, în păcat. El poate spune că descurajarea este biblică, sau că este echivalentul smereniei și blândeții. Poate te gândești că îți trebuie un timp de pedeapsă și că nu se potrivește să începi să lupți imediat, dar aceste gânduri nu vin de la Dumnezeu și trebuie să lupți și să le distrugi.

Este mai ușor pentru Satan să-i țină pe oameni jos decât să-i doboare la pământ.

Lui Satan îi place atunci când tu cazi. Este mai ușor pentru el să-i țină pe oameni jos decât să-i doboare la pământ. Dar realitatea este că, atâta timp cât tu ai o dorință din toată inima de a te ține de Cuvântul lui Dumnezeu, ai început cursa și ai început să lupți. Ai început pe un drum iar o cădere nu te va trimite înapoi la începutul cursei.

Dar tu trebuie să te ridici și să continui.

Trebuie să ajungi într-o sărăcie mare în duh, să înțelegi că nu ești destul de puternic să bați acest păcat singur și trebuie să devii dezgustat de tine însuți. Nimeni nu a experimentat că, atunci când au căzut și au strigat la Dumnezeu după ajutor, El a refuzat să-i asculte.

Biruință

Când toată dorința ta este biruință, Dumnezeu trimite Duhul Sfânt să-ți dea putere în încercări. Nu poți primi biruință în puterea ta proprie. Fără ajutorul lui Dumnezeu, tu ești slab – bineînțeles că vei cădea. Dar când asculți ce scrie în Biblie, când înveți să te bazezi pe Dumnezeu pentru ajutor, atunci El îți trimite acel ajutor. Dumnezeu îți trimite Duhul Sfânt.

Prin Duhul Lui și prin Cuvântul Lui, Dumnezeu ne pedepsește și ne conduce în nevoie adevărată și întristare ca să nu vrem niciodată să păcătuim. Păcatul este o chestiune foarte serioasă căci „răsplata păcatului este moarte” dar Dumnezeu vrea ca fiecare persoană să fie salvată de aceasta. (Romani 6:23) Atâta timp cât tu te căiești și ai dorință de a nu mai păcătui, Dumnezeu este mai mult decât bucuros să te ierte. Și asta-i tot – El a terminat cu acel păcat și așa trebuie să fii și tu. Acum poți continua în această alergare și să nu lași ca acea cădere să te mai țină în urmă.

Căderea în păcat nu-ți aduce nici pace și nici bucurie, dar nu trebuie să-ți aducă nici descurajare și plângere de milă. Chiar dacă poți cădea la început, cu cât mai repede înveți din acele căderi, cu atât mai repede poți obține biruința. Și acea biruință duce la pace, la bucurie, iar pacea și bucuria continuă să crească.

Odată ce începi să guști adevărata viață de biruință asupra păcatului, vei tânji tot mai mult după ea până când simți în adâncul inimii tale că nu mai vrei să mai păcătuiești niciodată. Când vrei biruința atât de mult, nu vei mai lua în calcul păcătuirea. Căderea în păcat va fi un lucru al trecutului.

Nu contează de câte ori ai căzut; nu contează ce ai făcut sau cât de recent. Căiește-te, strigă la Dumnezeu pentru ajutor; învață din căderea ta. Ridică-te și luptă împotriva păcatului! Dacă Dumnezeu este pentru tine, cine îți poate sta împotrivă? Nu este nicio putere pe pământ care să te poată lega.

Teme esențiale

Află cum Cuvântul lui Dumnezeu ne provoacă și ne face capabili să trăim 100% conform voii Lui, fără să mai cădem în păcat, ci prin a trăi o viață de biruință asupra păcatului.

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.

Urmărește-ne