Viața nu-i trăită într-o bulă de aer – ce exemplu sunt eu pentru ceilalți?

Sunt eu un exemplu vrednic de urmat, chiar când sunt ispitit la mânie și necurăție?

Viața nu-i trăită într-o bulă de aer – ce exemplu sunt eu pentru ceilalți?

Cum te-ai simți dacă ai ști că acțiunile tale sunt urmate și copiate de alții din jurul tău?

Te poți imagina ca model vrednic de urmat, nu doar în momentele tale cele mai bune, dar și în momentele când ai fost ispitit la mânie sau gânduri necurate?

Noi nu trăim într-o bulă de aer. Tot ce facem are influență asupra celor din jurul nostru. Frații noștri mai mici sau prietenii noștri îți formează opinii sau preiau obiceiuri petrecând timp cu noi. Colegii de la muncă își pot face o impresie despre cum ne trăim viețile prin converațiile duse sau prim timpul petrecut împreună la muncă. Necredincioșii primesc o idee despre creștinism prin noi.

Ținta noastră nu este să ne arătăm ca fiind ceva mai mare decât suntem în realitate. Asta ar fi doar mândrie – și această minciună va fi dată pe față într-o zi. Dar deciziile noastre pot avea valoare pentru ceilalți când alegem să trăim o viață credincioasă. Putem vedea asta în 1 Timotei 4:16: Fii cu luare aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii; stăruie în aceste lucruri, căci, dacă vei face aşa, te vei mântui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă.” 

Responsabilitatea noastră mare

Câteva versete mai sus, în 1 Timotei 4:12, putem citi: Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. Este o mare responsabilitate să fii un exemplu pentru credincioși. Gândește-te ce rușine ar fi să conduci pe cineva într-o direcție greșită din cauză că ai ales să cedezi în fața păcatului! Indiferent că influențăm pe cineva conștient în păcat sau dacă o facem inconștient, poate fi un rezultat groaznic. Când ești egoist, îi înveți și pe ceilalți să fie egoiști.

Matei 18:6 vorbește serios despre asta: Dar pentru oricine va face să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai de folos să i se atârne de gât o piatră mare de moară şi să fie înecat în adâncul mării.Aceasta nu înseamnă că noi putem justifica pedeapsa capitală pentru o persoană care a avut o influență proastă, ci asta înseamnă că efectele deciziilor noastre pot avea consecințe eterne, nu doar pentru noi, dar și pentru alții – iar asta este o responsabilitate importantă față de care trebuie să fim conștienți.

O persoană care alege să fie bună, îi încurajează și pe ceilalți să fie buni. Analog, o persoană care alege să fie rea, încurajează și pe alții să facă rău. Nu vă înşelaţi: “Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera.Galatieni 6:7. Acțiunile noastre sunt semințe. Ele vor crește și se vor dezvolta într-un seceriș pe care îl vom culege într-o zi.

Care va fi secerișul tău? Vei fi tu unul care îi va duce pe ceilalți în ispite de genul:  “Ei bine, dacă el a făcut așa, și eu pot, sau?” Le-ai dat tu celorlalți o scuză să păcătuiască?

Noi trebuie să fim în gardă și vigilenți, nu doar să ne arătăm într-o manieră bună în fața celorlalți, ci, cu adevărat să trăim o viață ascunsă cu Hristos, așa ca singurul gust pe care ceilalți îl primesc de la noi să fie neprihănire și curăție.

Viața noastră ascunsă

Cum rămâne cu ispitele care vin când sunt singur? Dacă ceilalți ar putea să privească în gândurile mele atunci când sunt singur, m-ar putea ei lua ca un exemplu bun? Îi putem influența pe ceilalți cu alegerile pe care le-am făcut atunci când nimeni nu ne-a văzut? Absolut! Și acele momente sunt serioase.

Putem să ne imaginăm că este posibil să trăim o viață dublă fără nicio problemă, unde apărem credincioși atunci când ceilalți sunt prezenți, dar cedăm tendințelor noastre păcătoase în ascuns. Nu este nicio rușine când ești ispitit – partea importantă este decizia mea, fie ea rea sau bună, indiferent dacă cineva mă urmărește sau nu. Aceste decizii sunt dezvăluite în timp prin felul în care acționăm, felul în care arătăm grijă și recunoștință.

Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa! Evrei 13:7. Care este rezultatul comportamentului nostru? Este evident că viața noastră ascunsă ne trage înapoi când suntem reticenți în a-i ajuta pe ceilalți din cauza unei conștiințe încărcate sau când nu putem privi pe cineva drept în ochi, trăind cu teama că poate ei știu care este starea noastră reală.

Noi secerăm ce semănăm

Într-o zi vom sta în fața lui Dumnezeu și vom da socoteală pentru acțiunile noastre. Nu putem lăsa păcatul să intre precum râul în inima noastră fără ca să ne așteptăm la consecințe negative, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți. “Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții.” Proverbe 4:23.

În Biblie ni s-au dat instrucțiunile necesare pentru a trăi o viață care este plăcută lui Dumnezeu – o viață unde putem să-i încurajăm și să-i ajutăm pe ceilalți. Ce viață slăvită putem avea când alegem să trăim ca un exemplu în bine!

 

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.