Zacheu: O invitație specială și o schimbare drastică

Cum i-a schimbat viața lui Zacheu, colectorul de taxe, pentru todeauna faptul că Isus s-a invitat pe El însuși la cină – și cum reacția lui ne poate schimba și nouă viața.

Zacheu: O invitație specială  și o schimbare drastică

Zacheu în palmier

În Luca 19:1-10 citim povestea colectorului fiscal Zacheu, care a acceptat prompt chemarea personală a lui Isus de a îi da sens și direcție în viață, chiar dacă asta însemna o schimbare serioasă în felul lui de a trăi. În felul acesta, el a devenit un exemplu strălucitor despre ceea ce Dumnezeu poate face într-o ființă umană care acceptă invitația Lui și ia personal pe inimă cuvintele lui Isus.

Probabil încă sunt mulți oameni, care stau în „palmierul” lor, care au auzit că Isus este în oraș și își doresc să vadă semnele și minunile făcute de El. Ei sunt observatori dar nu au nici o conexiune personală cu învățătura lui Isus.

Dar Isus s-a oprit sub palmier și i-a zis lui Zacheu să coboare imediat, pentru că urma să stea în casa lui. Acum Zacheu trebuia să ia o hotărâre personală. Până atunci el a fost doar un spectator, dar acum devenise personal. Trebuia să hotărască poziția lui față de această cerere – și mulțumim lui Dumnezeu, a făcut alegerea corectă!

O invitație personală pentru tine

Te poți întreba ce relevanță ar trebui să aibă asta pentru noi astăzi. Nu este nici un Isus pe calea noastră care să se oprească sub „palmierul” nostru zicând că vrea să vină să stea cu noi. Ei bine poate nu chiar așa, dar Maistrul Însuși zice în Apocalipsa 3:20, „Iată Eu stau la uşă şi bat. Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine.” Aceasta este foarte similar cu ceea ce ia zis lui Zacheu.

În acest sens, Isus invită oamenii astăzi exact cum o făcea și atunci, să deschidă ușile inimii și să Îl accepte ca Domn în viața lor. Aceste versete din Apocalipsa au fost strigarea lui Isus către cineva din biserica din Laodicea care era căldicel – nici rece nici în clocot – astfel încât Isus a simțit că le-a scos afară din gura Lui. „Pentru că zici: “Sunt bogat, m-am îmbogăţit, şi nu duc lipsă de nimic”, şi nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol…” Apocalipsa 3:15-18. Deci poți spune că poziția lui nu era una mai bună decât a colectorului fiscal Zacheu, care sugea bani din buzunarele oamenilor. Și totuși Isus stătea la ușa ambilor, invitândui să se pocăiască și să trăiască o viață cu toată inima și fericită pentru Dumnezeu.

În cazul lui Zacheu, această invitație a căzut pe teren fertil. Poate fi la fel și cu noi, să înțelegem cuvintele pe care Isus ni le adresează nouă personal – ca și când ni le-ar fi adresat după nume.

Profetul Isaia zice în Isaia 50:4, „El Îmi trezeşte în fiecare dimineaţă, El Îmi trezeşte urechea să ascult cum ascultă nişte ucenici.” Și Zacheu avea urechea aceasta deschisă pentru cuvintele  lui Isus, și când i-a auzit cuvintele, imediat L-a urmat. Era clar precum cristalul pentru el că Isus i se adresase lui personal. In Ioan 10:3, scrie că oaia aude vocea lui Isus, păstorul, și că El își cheamă oile pe nume și le călăuzește. Așa a făcut El și cu Zacheu și așa vrea să facă și cu noi, doar dacă suntem voitori să ascultăm vocea Lui și invitația Lui.

O dragoste care durează o viață

Trebuie spus că începutul vieții de credință a lui Zacheu a fost extrem de reușit, și cum spune și o vorbă veche „Un lucru bine început este pe jumătate făcut.” Când oamenii simt o dragoste specială pentru altă persoană care înseamnă mult pentru ei, atunci această dragoste poate aduce o energie pozitivă în interiorul lor, așa încât ei pot face lucruri care de altfel ar fi foarte greu sau chiar imposibil de realizat.

Acest fenomen poate fi observat și în Zacheu. Dragostea primită de la Isus a aprins o dragoste reciprocă puternică în el, așa încât nu a fost nici o problemă să își curățească viața în câteva zile și să pună în ordine acolo unde a rănit pe cineva sau unde a profitat de oameni. Mai mult de atât, el a dat jumătate din averea sa la săraci și a înapoiat de patru ori mai mult celor pe care i-a înșelat.

În Corinteni 5:14-15, Paul descrie acest fenomen așa:Căci dragostea lui Hristos ne strânge; fiindcă socotim că, dacă Unul singur a murit pentru toţi, toţi deci au murit. Şi El a murit pentru toţi, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei.”

Biblia nu spune multe despre viața lui Zacheu de după situația asta. Putem spera că el și-a păstrat entuziasmul și dragostea pentru Domnlul și Maiestrul lui până la sfârșitul vieții sale, cum scrie în Evrei 6:11-12, „Dorim însă ca fiecare din voi să arate aceeaşi râvnă, ca să păstreze până la sfârşit o deplină nădejde, aşa încât să nu vă leneviţi, ci să călcaţi pe urmele celor ce, prin credinţă şi răbdare, moştenesc făgăduinţele.”

Ți-au fost iertate multe?

Este și altceva de învățat din povestea lui Zacheu: cum să lucrezi cu ceilalți când vrei să îi câștigi pentru evanghelia lui Hristos. Zacheu colectorul fiscal probabil că a fost surprins de faptul că Isus l-a întâmpinat cu atâta bunătate, în ciuda faptului că el avea așa multe escrocherii și păcate pe conștiință. Probabil se aștepta mai mult la o morală severă decât la aceste cuvinte bune și drăguțe. Deci dacă vrem să fim „pescari de oameni” de succes , ar trebui să luăm pe inimă cuvântul din Romani 2:4, unde scrie că „bunătatea lui Dumnezeu te îndeamnă la pocăinţă” Zacheu a fost un exemplu clar că această metodă este mult mai eficientă decât doar să acuzi și să reproșezi pe cineva și să acționezi ca un disciplinar.

Femeia păcătoasă din Luca 7 care i-a spălat picioarele lui Isus cu lacrimile ei, i le-a uns cu ulei parfumat și i le-a uscat cu părul ei probabil a avut o experiență similară: „…păcatele ei, care sunt multe, sunt iertate; căci a iubit mult. Dar cui i se iartă puţin iubeşte puţin.” Luca 7:47

Noi putem învăța multe aici despre Domnul și Maiestrul nostru: felul în care El a tratat oamenii, chiar dacă, conform felului nostru de a judeca nu „meritau” așa dragoste și așa multă bunătate din cauza comportamentului lor din trecut. Putem deasemenea învăța și de la Zacheu colectorul de taxe și de la femeia păcătoasă, că și nouă la rândul nostru ne-au fost iertate multe și deaceea trebuie să ne exprimăm recunoștința și dragostea față de Isus și Dumnezeu în consecință, așa cum au făcut și acești doi!

 

Ți-a plăcut acest articol? citește mai multe în seria cu oameni din Biblie.

 

Descarcă e-book gratis

Ce înseamnă să fii creștin

A fi creștin înseamnă o viață mult mai adâncă decât să te rogi la Isus să intre în inimă și să crezi în iertarea păcatelor. Este o viață de dezvoltare și creștere în Hristos. Această broșură reprezintă foarte clar și simplu lucrurile care reprezintă baza într-o viață de creștin.