Acesta este singurul factor care determină fericirea ta

Acesta este singurul factor care determină fericirea ta

În orice situație, este un lucru pe care-l poți controla.

8 minute ·

Te-ai gândit vreodată că tu ești singura persoană care are putere asupra reacțiilor din viața ta?

Nu numai atât, dar felul în care reacționezi față de lucrurile pe care le întâlnești în viață, determină gradul tau de fericire sau nefericire. Doar reacțiile tale reprezintă factorul determinant.

Orice se întâmplă în viața ta, orice spun sau fac ceilalți, aceste lucruri nu sunt o variabilă în formula fericirii tale; nici nu adaugă și nici nu scad din ea. Asta probabil nu sună bine, pentru că majoritatea oamenilor gândesc exact opusul. Dar, fără îndoială, acesta este adevărul minunat! Cu cât mai mult testezi asta, cu atât mai clar îți devine.

Nimeni nu te poate face să păcătuiești!

Cu greu găsești un lucru mai prostesc, decât să îți găsești scuze și să dai vina pe alții în acest aspect. Cuvintele sau faptele celorlalți afectează doar fericirea lor, dar nu și a ta. Absolut deloc! Propriul tău păcat te provoacă să faci lucruri într-un fel care îți este ție dăunător. Este ușor să te gândești și să dai vina pe ceilalți – că ei au spus sau au făcut ceva ce te-a rănit; aproape toți oamenii sunt siguri de asta, la fel de siguri cum sunt că doi plus doi egal patru. Și totuși, nu este adevărat.

Pentru a reacționa față de toate lucrurile într-un fel care îți va adăuga la fericirea ta, trebuie să cauți și să găsești, o mântuire și eliberare radicală de sub puterea păcatului. Doar atunci vei putea reacționa la toți și toate într-un fel care nu îți va deranja bucuria prezentă, ci o va crește.

Ispită = Oportunitate

Următorul exemplu ilustrează o greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor: Cineva îți face ceva rău. Tu nu poți să porți asta și, de aceea, și tu devii rău. Atunci tu raționalizezi în felul următor: dacă acea persoană nu mi-ar fi făcut acel rău, eu nu aș fi devenit rău. Cu alte cuvinte, este greșeala celelalte persoane. La suprafață, lucrurile par logice, dar nu este așa. De fapt este foarte, foarte greșit.

Înțelegerea corectă este aceasta: Comportamentul celeilalte persoane m-a adus în ispită, astfel oferindu-mi posibilitatea de a birui și oportunitatea de a adăuga la coroana finală a biruinței mele. Dar, în loc să birui, am căzut în ispită. A fost vina mea. Sursa problemei este natura mea rea.

Este total greșit să spui că motivul pentru care tu ai căzut este că cealaltă persoană a făcut sau a spus ceva. Nu, Comportamentul celeilalte persoane a expus răul care a fost dintotdeauna în tine. Ai căzut din cauză că nu ai fost mântuit de puterea păcatului, nu pentru că cealaltă persoană a făcut ceva rău. Ai reacționat greșit, obișnuit și într-un fel păcătos – care era total nenecesar. Ai fi putut reacționa într-un fel dumnezeiesc. Ai fi putut obține o biruință glorioasă! Ai avut o oportunitate minunată dar ai eșuat în a o folosi.

Este greșit să te gândești că nu poți face nimic atunci când cineva a fost rău cu tine. Este total greșit! Bineînțeles, atâta timp cât tu ești rău, reacțiile tale vor fi, inevitabil, rele. Dar poți fi mântuit de acest fel obișnuit de a reacționa. Citește doar a treia epistolă a lui Ioan!

Reacțiile – calea către viață sau moarte

Eva ar fi putut reacționa diferit; ea i-ar fi putut spune șarpelui că erau fericiți exact cum erau lucrurile și că nu era nevoie deloc să mănânce din mărul interzis. Astfel, nu ar mai fi existat o „cădere,” care ar fi adus o conștiință rea – cu rezultatul – alungarea din grădina Eden, plus boală și moarte.

Dacă Adam ar fi reacționat altfel, el ar fi refuzat oferta Evei de a mânca din fructul interzis și păcatul nu ar fi intrat în lume.

Dacă Isus ar fi reacținoat diferit – dacă ar fi fost drept, de exemplu, și nu ar fi acceptat să sufere nedreptatea – atunci nu ar fi existat împăcare și mântuire pentru noi toți. El ar fi rămas singur cu Tatăl Său drept, iar toată lumea s-ar fi pierdut. Cât de minunat este că El a ales să reacționeze într-un fel plin de dragoste!

Poți avea o bucurie neschimbătoare

Și tu poți poți câștig suflete, dacă suferi pe nedrept. Dar dacă nu suferi, atunci nu câștigi nimic. Să te cerți pentru drepturile tale, să insiști cu ele, să dai în judecată pe cel de lângă tine este foarte prostesc și periculos în viață. În loc, poți reacționa într-un asemenea fel care să-ți permită să păzești bucuria, indiferent de cum sunt lucrurile sau oamenii.

Dacă un om ar avea foarte puțină mâncare – poate doar pâine, fără nimic ce să pună pe ea – asta, în sine, nu i-ar putea schimba bucuria. Dar nemulțumirea pentru lucrul pe care-l are și o atitudine de revoltă că de ce nu are mai mult, combinat și cu gânduri de invidie despre cei care au mai mult, îl vor face să fie nefericit! Fără nici un fel de îndoială, felul tău de a reacționa determină fericirea ta în viață – nu există alt factor. Un adevăr simplu și minunat!

Credința în călăuzirea perfectă a lui Dumnezeu asupra tuturor lucrurilor îți va întări încrederea că toate lucrurile se întâmplă pentru cel mai mare bine al tău. Atunci, bineînțeles, te poți bucura întotdeauna. Ce grijă profundă și sinceră are Dumnezeu pentru tine! Cât de credincios este El să te păzească!

Încrede-te în Dumnezeu în mijlocul tragediei

Care este cel mai bun mod de a reacționa la accidente și moarte? Aceste domenii sunt, în principiu, la fel ca toate celelalte. Pentru a putea reacționa într-un fel dumnezeiesc trebuie, bineînțeles, să fi devenit dumnezeiesc prin mântuirea lui Dumnezeu. O persoană nelegiuită reacționează într-un fel nelegiuit, pe când o persoană dumnezeiască reacționează într-un fel dumnezeiesc. Cu alte cuvinte, este nevoie de o mântuire adâncă pentru a putea reacționa cum trebuie.

Scripturile spun: „Nu se vând oare două vrăbii la un ban? Totuşi, niciuna din ele nu cade pe pământ fără voia Tatălui vostru. Cât despre voi, până şi perii din cap, toţi vă sunt număraţi.” Matei 10:29-30. Când legăm acest verset de faptul că Dumnezeu știe care sunt lucrurile care lucrează spre binele nostru, trebuie să acceptăm și să lăsăm lucrurile să se întâmple așa cum Dumnezeu vrea, indiferent cât de trist și neplăcut pare, căci cine I se poate opune lui Dumnezeu când El spune că acel lucru îți va fi spre cel mai mare bine al tău?

Pentru a putea reacționa astfel, trebuie să fi încheiat absolut total cu a te mai baza pe propria ta înțelegere, iar Dumnezeu trebuie să te fi modelat până în acel grad încât mintea ta să fi devenit moale, smerită și blândă. Atunci vei păzi acea pace interioară și profundă și ești plin de odihnă indiferent cât de dureroase pot fi situațiile.

Iar, dacă cineva dintre cei dragi intră în problem mari, devin necredincioși sau cad din Dumnezeu, este foarte natural să te gândești: „Oh, dacă aș fi putut preveni acest lucru!” Dar, dacă Dumnezeu, a cărui dragoste și înțelegere sunt desăvârșite, nu a prevenit acest lucru din a se întâmpla, atunci poți rămâne în odihnă în Dumnezeu, chiar dacă treci printr-o situație foarte dureroasă – atât de dureroasă încât tristețea este aproape de nesuportat. Dar oricum, chiar cu toată îngrijorarea, nu vom putea schimba culoarea unui păr din alb în negru.

Să rămână acest adevăr indisputabil, cuprinzător și foarte eficient în inimile noastre – că reacțiile noastre reprezintă singurul factor determinant în fericiriea noastră!

Acesta este un fragment editat din pamfletul „Reacții,” publicat prina dată în 1957 de Skjulte Skatters Forlag. A fost tradus din norvegiană.
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.