Adevărul din spatele complexului meu de superioritate

Adevărul din spatele complexului meu de superioritate

Lupta unei mame cu a se compara cu ceilalți

5 minute ·

În ultima vreme, am devenit mai conștientă de faptul că tind să mă poziționez un pic deasupra celorlalți care – în opinia mea – sunt mai puțin inteligenți, prioritizează lucrurile diferit față de cum fac eu, sau nu văd lucrurile eu le văd.

În timp ce unii oameni se pot compara cu partenerii lor și își crează complexe de inferioritate ca rezultat, eu am aflat ca atunci când mă compar cu ceilalți, adesea sfârșesc cu un complex de superioritate.

Competiție cu mame foarte bine organizate

Am observat ca am tendința asta chiar și în lucrurile mici din viață. De exemplu, eu n-am fost niciodată o persoană care să țină pasul cu moda. Deși îmi place să am haine noi, nu e în capul listei de priorități și așa că de obicei ajung să port haine care au fost la modă acum câteva sezoane. Între timp, sunt alții care adesea au lucruri noi, chiar și copiii lor sunt la modă, casele lor sunt moderne și de bun gust, și au păr frumos, bine îngrijit. Ei au carucioare de cele mai bune mărci, conduc bine, mașini noi și merg des în vacanță.

Deși am experimentat asta, am experimentat și partea cealaltă a acesteia, care este un complex de superioritate. Câteva din gândurile care ar putea să-mi treacă prin minte sunt „Cum de are timp pentru asta; ea trebuie să-și neglijeze copiii” sau „Eu nu sunt așa de orgolioasă și superficială pentru ca mie nu-mi pasă dacă port același lucru de două ori la rând în biserică” „De ce cumpără haine așa de scumpe pentru copiii lor dacă în câteva luni pur și simplu le vor fi prea mici?” și „Ce încearcă ei să dovedească prin a posta asta pe Instagram?” Lista continuă la nesfârșit. Dacă stau să observ oamenii care au mai mult decât mine pot ajunge în gânduri de inferioritate. Dacă încerc să țin pasul cu moda pot ajunge în stres și neliniște precum și asteptări și frustrare că nu pot concura cu aceste mame foarte bine organizate.

Rezultatul invidiei

Dacă îi desconsider pe ceilalți, chiar daca este doar în gândurile mele, este același lucru cu a mă ridica pe mine deasupra celorlalți în mintea mea. Și, deși asta poate părea un instinct natural care este aproape inconstient, este important să recunoști ca de fapt încolțește din invidie. Personal am experimentat că dacă permit acestor gânduri de invidie să intre, ele sunt ca o boală contagioasă, care creează neliniște si zarvă în viața mea care se răspândește și în viețile celor apropiați.

În Iacov 3:16 este scris, „Căci acolo unde este pizmă şi duh de ceartă, este tulburare şi tot felul de fapte rele.” Invidia mă face să compar ceea ce am cu altcineva și îmi doresc, în secret, ca și eu să fi avut ce ei au, sau chiar ceva mai bun decât ei așa încât ei să fie invidioși pe mine. Dacă văd la o altă persoană ceva ce îmi doresc, acest lucru ma face să o desconsider pe acea persoană. Pot să mă gândesc „de ce ar cheltui bani pe acel lucru?” când în realitate, dacă aș fi avut mijloacele, mi-ar fi plăcut să-mi cheltuiesc banii pe același lucru. Cum este scris în Cuvântul lui Dumnezeu, invidia este cauza confuziei (instabilității, neliniștii) și este legată de orice lucru rău.

Păstrează-ți inima curată

„Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.” Proverbe 4,23

Lucrurile pe care le las în inima și mintea mea pot crea pace și căldură sau o mulțime de neliniște, nefericire și gânduri de îngrijorare. Prin a ține Cuvântul lui Dumnezeu și a fi, conștient, în dezacord cu aceste gânduri, îmi păstrez inima curată. Atunci eu nu mai sunt ținut captiv de părerile mele proprii, impresii și sentimente și îi pot vedea pe ceilalți într-o lumină bună și binecuvântată.

„Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi.” Filipeni 2,3

Dacă fac exact cum spune versetul acesta, asta mă va salva de înșelăciunea de a avea o părere înaltă despre mine și a îi disprețui pe ceilalți. În loc să mă uit la aparentă și să judec după aceasta, pot avea o inimă care este caldă și deschisă. Pot învăța să binecuvântez pe ceilalți și să o fac cât de bine posibil pentru ei.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.