Ai făcut ca Mandela?
Sunt puțini dintre noi care vreodată vor avea un rol la fel de important în cărțile de istorie ca Nelson Mandela. Ar trebui să învățăm ceva de la el?
De câte ori în ultimul an ai făcut ca Nelson Mandela?
Nelson Mandela este cu siguranță una dintre cele mai admirate persoane în viață. Cine nu este interesat să audă ce a gândit el atunci când s-a hotărât să-i ierte pe africaneri după o perioadă atât de lungă în închisoare și o întreagă viață plină de discriminare? Poate și tu ai fost pus în situația de a ierta sau nu. Ai ales ca Mandela?
Ce s-a întâmplat în Africa de Sud în acel timp?
Toți cei care vizitează azi Africa de Sud experimentează o țară fabuloasă plină de culori care atrage milioane de turiști în fiecare an, iar în 2010 Africa de Sud a fost gazda celui mai văzut sport din lume: Campionatul Mondial de fotbal. Dar țara arăta total diferit în timpul în care apartheidul a fost la conducere, din 1948 până la prăbușire în 1994.
Nelson Mandela s-a născut într-o Africă de Sud unde bântuia gripa spaniolă și unde cuvântul „apartheid” nu avea nici o însemnătate pentru alții decât cei care vorbeau afrikaans. Că rasismul era prezent și în 1918 este un fapt, dar lucrurile urmau să se înrăutățească în următorii ani, 1940, '50 și '60. Țara a fost subiectul implementării unei politici vaste care promova discriminarea rasială unde marea majoritate a populației și-a pierdut drepturile de bază, atât în educație, sănătate și servicii publice. Mandela a fost rapid cunoscut ca un împotrivitor politic activ în regimul albilor. În acel timp lucrul acesta era de ajuns ca să ajungi în închisoare pentru toată viața. Și aceasta i s-a întâmplat lui Mandela.
Apartheidul a ținut 46 de ani, sub conducerea a șapte președinți diferiți. Ultimul, Frederik Willem de Klerk, a fost cel care a făcut primul pas către împăcarea dintre albi și negri. În 1990 a rupt interdicția organizațiilor anti-apertheid și l-a eliberat pe Mandela din închisoare.
Așteptările de la acest activist legendar Mandela erau enorme, dar tactica lui a fost surprinzătoare pentru mulți. Se va răzbuna el acum? Nu ar fi oare corect să ceară ochi pentru ochi și dinte pentru dinte? Mandela însuși a scris ce a gândit el atunci: „Când am ieșit din închisoare pe poarta care urma să mă ducă la libertate, am știut că dacă nu lăsam amărăciunea și ura să rămână acolo, eu rămâneam mai departe în închisoare.”
Ce a făcut Mandela corect?
Mandela avea un gând mai mare decât dulcea răzbunare și el știa ce mijloace trebuia să folosească pentru a-l împlini. „Dacă visăm la o Africa de Sud frumoasă, sunt căi care conduc acolo. Două dintre aceste căi se numesc ‘bunătate' și ‘iertare'.”
Istoria lumii, însă, nu s-a terminat de scris și încă mai este nevoie de oameni ca Mandela care sunt la locul potrivit la timpul potrivit și care fac alegerile corecte. Totuși, sunt puțini dintre noi care vor primi un rol în cărțile de istorie ca Mandela. Ar trebui să învățăm ceva de la el?
{link=/no/Oppbyggelse/Innsikt/Natur–og-livslovene Legile vieții se aplică exact ca legile naturii}. Poate unele dintre aceste legi a făcut ca Mandela să poată face atât de mult? O lege care se potrivește o găsim în Matei 6:14: „Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre”; o alta în Iacov 2:13: „Dar mila biruie judecata.”; și poate cea mai importantă o găsim în Luca 14:11: „Căci oricine se înalţă va fi smerit; şi cine se smereşte va fi înălţat.” Când Mandela a lăsat ura și amărăciunea în închisoare în acea zi, el a ales să nu se înalțe peste dușmanii lui. El a înțeles că a-i primi pe acești oameni ca concetățeni și ca simpli oameni, ar avea rezultate mult mai bune.
{link=/no/Tett-pa-livet/Biografi/Arven-fra-Smith Johan O. Smith} i-a scris în 1905 fratelui său proaspăt pocăit un îndemn de a folosi bunătatea ca unealtă pentru a câștiga un suflet. El a făcut referire la versetele din Proverbe 25:21-22: „Dacă este flămând vrăjmaşul tău, dă-i pâine să mănânce, dacă-i este sete, dă-i apă să bea. Căci, făcând aşa, aduni cărbuni aprinşi pe capul lui, şi Domnul îţi va răsplăti.”
Această lecție de viață dată de Mandela la scară mondială poate fi asemănată cu această tehnică de luptă, când el a ales să biruie răul prin bine!
Este înțelept să combini cunoștința despre aceste legi ale vieții cu unul dintre îndemnurile lui Mandela: „Noi trebuie să folosim timpul cu înțelepciune și întotdeauna să înțelegem că întotdeauna este timpul potrivit pentru a face ce corect.”
Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.