Atitudinea lui Iosif

Atitudinea lui Iosif

Putem învăța mult din atitudinea lui Iosif.

6 minute ·

Răspunsul rugăciunilor mamei lui. Favoritul fiul al tatălui său. Visător de vise profetice. – El le-a pierdut pe toate și a avut o întoarcere spectaculoasă ca al doilea în putere după un rege. Ce este atât de special la acest tânăr?

Putem citit povestea din Geneza. Despre cum Iosif, cel mai iubit fiu al tatălui său, a fost vândut ca sclav de frații săi invidioși. Cum a fost cumpărat de Potifar în Egipt, un ofițer al lui Faraon. Despre cum a căpătat încredere în ochii lui Potifar și a fost pus supervizor peste casa lui și tot ce avea el; despre cum soția stăpânului lui l-a ispitit să păcătuiască.

Ce situație în care s-a găsit Iosif. Nimic bun nu putea ieși de acolo, indiferent de ce zicea el. Dar el a avut o atitudine curată și nobilă. Pentru el nici nu se punea problema să cedeze în fața ei. „Cum pot face un rău atât de mare și să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?” (Geneza 39:7-9). Pentru el nu conta ce consecințe veneau după acțiunile sale. Nimic nu-l putea face să păcătuiască împotriva lui Dumnezeu.

Păcatul – un rău atât de mare

Care este atitudinea ta când păcătuiești? Este o opțiune pentru tine aceasta de a ceda în fața păcatului? Te găsești cântărind avantajele și dezavantajele și începi să te îngrijorezi de consecințe? Sau ai aceeași frică de Dumnezeu ca a lui Iosif? Ai fi dispus să întâmpini orice consecințe decât să păcătuiești împotriva lui Dumnezeu?

Trebuie să realizezi cât de serios este să păcătuiești – totul depinde de asta. Dacă ai înțelege cu adevărat ce crede și simte Dumnezeu despre păcat, atunci păcătuirea nu ar mai fi o opțiune pentru tine. Dumnezeu este sfânt în toată ființa lui și El vrea ca în creația Lui, totul să fie sfânt. Păcatul distruge totul. Înainte de păcat, era armonie între Dumnezeu și om. Păcatul l-a separat pe om de Dumnezeu. (Isaia 59:2). Dumnezeu îi iubește pe oamenii pe care i-a creat și vrea să-i binecuvinteze. Dar el nu poate face asta când păcatul intervine la mijloc.

Dacă ai înțelege cu adevărat ce crede și simte Dumnezeu despre păcat, atunci păcătuirea nu ar mai fi o opțiune pentru tine.

Da, El este un Dumnezeu iubitor și este iertare pentru păcat, dar gândește-te cât de mult mai multă bucurie îi poate aduce Lui să vadă că tu ai aceeași atitudine hotărâtă ca cea a lui Iosif: „Cum pot face un rău atât de mare?” Să aleg păcatul când știu foarte bine că nu este un lucru mic.

Aceasta înseamnă să fii ascultător de acea voce pe care o auzi și care te imploră să nu faci ceva. Ea îți vorbește în inimă și îți arată când ceva este în afara voii lui Dumnezeu. Că este ceva „mare”, precum curvia – la care Iosif a fost ispitit, sau ceva care pare relativ inofensiv. O minciună mică să-ți salvezi pielea, de exemplu. Pentru Dumnezeu, păcatul este păcat și El îl urăște pe tot, pentru că aceasta înseamnă că tu ai ales să-ți faci voia proprie și să trăiești pentru tine însuți. Când refuzi voia lui Dumnezeu și faci voia proprie – este același lucru cu a spune că voia Lui nu este desăvârșită, că există și o altă opțiune viabilă.

Frica de Dumnezeu și rezultatele alegerii ei

Dar cei care aleg frica de Dumnezeu în locul păcatului experimentează că se merită în totalitate. Nu este ușor să spui nu păcatului. Costă ceva. Dar este o frază binecunoscută că nimic de valoare nu este ieftin. Și rezultatul? „Căci întristările noastre uşoare de o clipă lucrează pentru noi tot mai mult o greutate veşnică de slavă.” (2 Corinteni 4:17)

Chiar dacă a fost aruncat în închisoare, Iosif s-a ridicat la înălțime chiar și acolo. Dumnezeu i-a dat darul de a tălmăci visurile și astfel l-a făcut indispensabil lui Faraon. Într-o întorsătură minunată a lucurrilor, el s-a ridicat până acolo că a fost al doilea la putere în tot Egiptul! Și peste toate acestea, și-a primit tatăl și familia înapoi. Asta nu a fost la întâmplare. Dumnezeu are grijă de cei care au o atitudine de frică de Dumnezeu. Când spui nu la ce știi că este rău și alegi să fii plăcut lui Dumnezeu, vei experimenta binecuvântarea lui Iosif – din pricina fricii de Dumnezeu (Galateni 6:9)

Atitudinea pe care tu o ai constă în decizia pe care o iei. Decinde-te azi ca să nu faci răul acesta mare și să păcătuiești împotriva lui Dumnezeu. Te poți ruga la Dumnezeu ca să te învețe să urăști păcatul așa cum El o face. Și stai tare în decizia ta. Dumnezeu îi întărește pe cei care sunt cu toată inima pentru El. „Căci Domnul Îşi întinde privirile peste tot pământul ca să sprijinească pe aceia a căror inimă este întreagă a Lui. Ai lucrat ca un nebun în privinţa aceasta, căci de acum vei avea războaie.” (2 Cronici 16:9) Și vei afla că plăcerile trecătoare și avantajele păcatului nici nu se apropie în vreun fel de pacea și binecuvântarea pe care le primești când alegi binele. (Romani 2:5-10).

Vei afla că plăcerile trecătoare și avantajele păcatului nici nu se apropie în vreun fel de pacea și binecuvântarea pe care le primești când alegi binele.

Atitudinea lui Iosif a fost să urască păcatul și să trăiască în frică de Dumnezeu. Aceasta înseamnă că viața lui era binecuvântată de Dumnezeu. Poate fi la fel și pentru tine! Este o decizie pe care o poți lua tu. Înarmează-te cu gândirea că mai bine mori decât să păcătuiești și va merge bine cu tine. Dumnezeu va vedea aceasta.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.