Carantină: listă cu lucruri de făcut

Carantină: listă cu lucruri de făcut

Trecem printr-o perioadă dificilă din istoria noastră. Mi-am făcut o listă cu lucruri esențiale pe care să le fac în acest timp.

6 minute ·

Pandemica COVID-19 a adus cu sine multe schimbări în toată lumea și ne limitează în multe feluri, dar aduce și multe oportunități speciale pe care, de altfel, nu le avem mereu. Eu vreau să folosesc perioada aceasta ca să scot maximul din ea. Aici este lista mea cu lucruri pe care vreau să le fac în timpul acesta dificil:

1.  Să mă încred în Dumnezeu azi și în fiecare zi

În Proverbe 3:5-6 spune: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările.” În acest timp, când lucrurile se schimbă atât de repede și sunt atât de multe lucruri nesigure, pot să aleg să am încredere că Dumnezeu veghează asupra mea, că mă iubește și că trimite tot ce este mai bine pentru mine, inclusiv încercări. Cu înțelegerea proprie nu pot percepe cum încercările pot fi spre binele meu, dar pot să mă rog ca Dumnezeu să-mi arate cum pot scoate maximul din fiecare situație.

Când îi cer smerită să mă ajute în situațiile mele zilnice, El mă va călăuzi pas cu pas. Pot să iau decizia să cred asta și să țin tare, indiferent de ce vine. Încrederea că El mă conduce îmi dă putere și anduranță ca să trec prin încercări, dar îmi și întărește legătura cu Tatăl meu din ceruri.

2.  Să devin liberă de iritație

Este inevitabil ca toată lumea să intre în carantină la un moment dat, iar asta înseamnă că ne vom petrece mai mult timp acasă. Dacă trăim împreună cu alte presoane, că sunt din familie sau colegi de cameră, timpul îndelungat petrecut împreună poate cauza tensiuni și iritație din cauza dezacordurilor și perspectivelor diferite asupra lucrurilor.

Dar situația asta poate aduce și oportunități noi. Îmi pot petrece timpul morocănoasă și nemulțumită pentru toate lucrurile care mă deranjează, poate chiar manifestându-mi și vocal frustrările, sau pot să recunosc că am control total asupra unui singur lucru – păcatului care locuiește în mine. Trebuie să înving acea iritație, să mă rog ca să-i pot iubi pe ceilalți și să capăt înțelepciune de a putea rezolva neînțelegerile noastre într-un fel în care relațiile să fie întărite.

3.  Să mă rog pentru conducătorii țării mele

Guvernele din diferitele țări au gestionat situația virusului în feluri diferite; s-au trezit deodată direct responsabili pentru sănătatea și bunăstarea întregii lor țări și au petrecut ore nesfârșite în ședințe pentru a găsi politici de prezervare a țărilor lor. Ei se confruntă cu un mare necunoscut și trebuie să se bazeze cunoștința sfătuitorilor lor. Indiferent că sunt sau nu de acord cu deciziile lor, este un lucru extrem de important pe care-l pot face. Scrie în 1 Timotei 2:1-2 că trebuie să ne rugăm pentru cei care sunt la conducere.

Chiar dacă sunt acasă tot timpul, pot să fac această lucrare importantă. Pot să mă rog ca Dumnezeu să le dea înțelepciune conducătorilor ca să înțeleagă cu modestie să ia deciziile cele mai bune pentru oamenii și țara lor.

4.  Să exersez smerenia

Am făcut aseară o plimbare și am realizat cât de liniștite erau străzile părăsite. M-am gândit mult la războaiele mondiale unde inamicii erau vizibili și care aruncau cu bombe din aer, poate, însă COVID-19 este un dușman silențios. În Canada, unde locuiesc eu, încă nu a ajuns la apogeu și e greu să cred că virusul prezintă un pericol semnificativ, dar dacă citesc știrile și ascult anunțurile guvernului, pot să văd cum virusul a afectat pe oamenii altor țări. Când guvernatorii iau măsuri precum: „Stați acasă cât de mult posibil,” pot fi egoist și să îmi continui viața ca înainte sau pot fi smerit și să iau sfatul care-mi este dat spre binele meu. Când sunt smerit și fac ce mi se spune, îi ajut și pe cei din jurul meu, chiar dacă nu înțeleg impactul acțiunilor mele.

5.  Să îmi folosesc timpul în cel mai bun fel

Cu atât de mult timp liber, trebuie să aleg cum să-l petrec. În Psalmul 139:16 scrie că Dumnezeu ne-a pregătit fapte înainte de întemeierea pământului. Întrebarea este dacă eu pot găsi acele fapte, mai ales în acest timp special. Când ești în carantină ți se deschid oportunități de a fi creativ și a-i binecuvânta pe ceilalți. Poate nu-mi pot vizita familia și prietenii, dar pot să-i binecuvintez în alte feluri. Poate un vecin bătrân are nevoie de niște alimente și pot să dau o tură până la magazin să-i cumpăr cele necesare. Dacă stau acasă nu înseamnă că nu pot comunica cu ceilalți pe chat, videochat, să-i scriu un mesaj sau să-i fac o surpriză.

Îmi dă și posibilități enorme de a-L căuta pe Dumnezeu. Pot să-mi citesc biblia sau altă literatură spirituală și pot să-mi petrec timpul rugându-mă pentru mine și ceilalți. Dacă mă țin aproape de Dumnezeu în acest timp pot să fiu întărită ca să fiu pregătită pentru timpurile care urmează.

Pandemica COVID-19 nu va dura veșnic (deși e greu să crezi și asta uneori). Sunt multe întrebări fără răspuns și nimeni nu știe răspunsurile acum. Dar este o chestiune asupra căreia am control total – cum îmi folosesc timpul. Dacă mă gândesc la cele de mai sus în fiecare zi, când va trece criza, voi ști că am folosit fiecare oportunitate în cel mai bun fel posibil, spre binele meu!

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.