Care sunt beneficiile unei inimi curate?

Care sunt beneficiile unei inimi curate?

Trebuie să fim conștienți cât de valoroasă este inima noastră dacă o păstărm curată și dreaptă.

7 minute ·

„Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu!” Matei 5:8. Să fii curat înseamnă să birui tot păcatul conștient la care ești ispitit așa încât să poți sta înaintea lui Dumnezeu cu un cuget curat.

Trăim într-un timp în care curăția nu este ceva la care oamenii se gândesc sau despre care vorbesc. Este mai comun să să auzi un subiect precum „trăirea unei vieți de vis,” sau să trăiești cât de plăcut în viață cu un minim de muncă și să faci ce-ți place. Că este păcat sau nu, nu este un factor în ecuație, atâta timp cât am sentimente plăcute în sufletul meu. Nu se spune mult despre cum să slujești lui Dumnezeu, cum să devii liber de păcat și cum să trăiești în curăție.

Să-ți urmezi „viața de vis” este, deseori, o scuză folosită pentru a trăi pentru sine, a te concentra doar pe plăcerile proprii și a face orice lucru josnic și murdar care există azi în lume. Deși pentru unii sună extrem, adevărul este că există o tendință care este aproape de noi indiferent de vârstă sau sex. Și, deși poate nu se poate manifestă prin păcate evidente, putem găsi aceste tendințe adânc în inima noastră. Există multă lenevie, nerecunoștință sau pofte pentru lucruri care le dorim. Multe gânduri precum: ce-ar fi dacă…, dacă aș fi avut/făcut/fost…, mereu cu subiectul lucrurilor care să favorizeze satisfacția plăcerilor, cu responsabilitate minimă sau absentă. De aceea atât de mulți oameni sunt nemulțumiți cu viața lor și se gândesc că, dacă și-ar putea trăi versiunea ideală a vieții lor, atunci ar fi fericiți. Necurăția este mascată și prezentată ca „bună.” De aceea întreaga lume caută scop și sens în viață, însă le caută în lucrurile greșite.

Curăția trebuie să fie mare în ochii noștri!

Proverbe 12:5

„Gândurile celor neprihăniţi nu sunt decât dreptate, dar sfaturile celor răi nu sunt decât înşelăciune.” Să te ții curat presupune să-ți păzești gândurile și inima ta în lucrurile care le știi că sunt bune și drepte. Implică să îți verifici acțiunile și să te asiguri că ești condus de motivele adevărate. Dar curăția mai este un lucru: înseamnă să ții în control simțurile și sentimentele care-ți conduc ziua. Este un trend azi de a trăi după cum „simt eu că e corect.” Să te păzești curat înseamnă să alegi să gândești, să spui și să faci lucrul corect indiferent de ce simți.

Permite-mi să ilustrez

Alarma mea sună și trebuie să mă ridic din patul meu confortabil și cald… din nou. Mă scol morocănoasă, blestemând ziua care urmează pentru că nu conține altceva decât muncă și iar muncă, când eu vreau puțin timp și pentru mine. Eu permit acestor gânduri să fiarbă în interiorul meu, iar la sfârșitul zilei îmi urăsc propria viață. O, dacă aș putea face exact lucrurile pe care vreau să le fac! O, dacă viața mea ar fi fost altfel.

Sau să ne imaginăm opusul

Alarma mea sună și trebuie să mă ridic din patul meu confortabil și cald… din nou. Mă simt doar morocănoasă și simt imediat că sunt ispitită aproape să lovesc în stânga și în dreapta și chiar să blestem ziua pentru că știu că nu conține nimic altceva decât muncă și iar muncă pentru alți oameni.
Dar, în loc, aleg să mulțumesc lui Dumnezeu pentru încă o zi în care sunt în viață și că am abilitatea să fac ce trebuie să fac. Merg la muncă fericită – un rezultat al atitudinii mele, și, deși ziua este la fel ca orice altă zi, interiorul meu este luminos și liber. Prin har de la Dumnezeu, mă păstrez curată de aceste sentimente de depresie și nerecunoștință!

Gândurile și simțurile se pot încrucișa și este uneori greu să discerni ce și cum trebuie sortate. Dar gândește-te la libertatea pe care o poți avea când te păzești curat de cele care te trag în jos!

Necurăția este un atac la relația cu Dumnezeu. Dacă te păzești curat, îi arăți lui Dumnezeu că ești recunoscător pentru cum a aranjat lucrurile pentru tine, în acest moment. Să te păzești curat înseamnă să nu permiți să fii atras în această lipsă de morale care are putere azi.

Să te păstrezi curat este o alegere pe care o iei și sunt atât de multe beneficii! Iar odată ce începi să experimentezi beneficiile, vei dori să trăiești mai mult! Dacă te păzești curat destul de mult timp, nu vei mai vrea să te întorci de unde ai venit.

Am putea rezuma beneficiile aduse de o viață curată într-un singur cuvânt: Bucurie! Acum hai să-l dezvoltăm puțin ca să îl înțelegem mai clar.

Ce câștigi când te păzești curat?

O conștiință bună!

Nu vei mai simți vină și grijă pentru alegerile pe care le faci și direcția unde se duce viața ta.

Un simț pentru o direcție clară!

Vei experimenta o direcție clară și scop în viață, și nicio zi nu este irosită, indiferent de ce se întâmplă în ea. Păcatul îți încețoșează vederea, dar când ești curat Dumnezeu îți poate direcționa pașii așa cum El dorește.

Vei fi de neatins

Direcția pe care o ia lumea nu are nici un impact în gândurile, sentimentele și faptele tale. Moralele rele nu te pot atinge pentru că tu te păzești curat! Poți „zbura ca un vultur” peste toate aceste lucruri, pentru că împărăția ta nu este din această lume. (Isaia 40:31; Ioan 18:36).

Întotdeauna puternic fără nici o zi rea!

Când lupți împotriva sentimentelor care te trag în jos pot întoarce zilele rele în cele mai bune! Acestea sunt zile pe care le poți folosi ca oportunități de a fi curățit și de a devenit liber de păcat. Nu va trebui să experimentezi „zile rele” niciodată!

Satisfacție! Împlinire și fericire!

Nu trebuie niciodată să mai ai acel vis pentru o viață perfectă! Poți găsi satisfacție, împlinire și fericire în viața pe care o ai chiar acum pentru că ești liber de așteptări, nemulțumire și neliniște!

Viață veșnică!

Păzește-ți gândurile și motivele din spatele acțiunilor tale curate și vei avea cea mai bună asigurare spirituală pentru viață veșnică! Nu există nimic mai bun decât să știi că dacă Isus S-ar întoarce chiar acum, te va găsi curat! Nu va fi nimic între tine și Creatorul tău!

„Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu.” Matei 5:8. Este o promisiune glorioasă. Merită să te păzești curat pentru o viață bună aici pe pământ, iar apoi, te vei bucura de această viață în toată veșnicia.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.