Ce este botezul cu Duhul?
Ce înseamnă că Isus va „boteza cu Duhul Sfânt și foc?”
Ioan Botezătorul boteza oameni către iertarea păcatelor, dar proclama că Isus va veni cu un botez care va fi mult mai extensiv și mai adânc. „El vă va boteza cu Duh Sfânt și foc.” (Matei 3:11)
Ce este botezul cu Duhul?
Botezul cu Duhul este o „cufundare în Duh.” Când ești botezat cu Duhul, vei primi putere și curaj de la Dumnezeu ca să îndeplinești lucrarea ta și să birui păcatul în viața proprie.
Tu știi când ai experimentat botezul cu Duhul. Și ucenicii au știut la Ruslalii. Poate că și-au imaginat dinainte ce înseamnă să fii botezat cu Duhul Sfânt. Și tu, dragă cititorule, care încă nu ai fost botezat cu Duhul, dar ai o dorință pentru asta, poate te întrebi cum ia loc acest eveniment. Experiența poate fi exprimată în multe feluri. Dar mulți oameni care au fost botezați cu Duhul se vor putea regăsi în ce scriu eu aici:
Viața ta se schimbă într-o clipită. Puterea lui Dumnezeu trece prin trupul tău ca un curent puternic și te umple de bucurie și fericire infintă. Ucenicii au fost atât de umpluți cu bucurie încât oamenii credeau că erau beți de vin nou.
Unii oameni au atât de mult har încât primesc botezul cu Duhul imediat după ce se pocăiesc, și, uneori, chiar primesc vorbirea în limbi. Aceasta se întâmplă, de obicei, dacă are loc o trezire undeva. Totuși, nu este o regulă pentru toți cei care se pocăiesc. Unii oameni trebuie să treacă printr-o „perioadă uscată” înainte să fie botezați cu Duhul. Dar, bineînțeles, nu este o perioadă sau un anume timp după care primești acest botez binecuvântat cu Duhul.
Este o înțelegere greșită între mulți creștini cum că, dacă nu ai primit vorbirea în limbi, nu ești botezat cu Duhul. Acest dar vine mai târziu, și mulți îl primesc doar când are loc o trezire, iar alții primesc complet alte daruri.
De ce am nevoie de botezul cu Duhul Sfânt?
Dacă simți că viața ta este uscată și grea, roagă-te pentru botezul cu Duhul. Pentru că ai mare nevoie de el dacă dorești să birui invidia, mânia, etc. Este scris în Scripturi că Duhul este dat celor ce-L ascultă. Nu este o strategie bună să aștepți să fii botezat cu Duhul Sfânt în timp ce ești relaxat, păcătuind la fel ca atunci când nu erai pocăit. Nu, citește Biblia, chiar dacă pare un lucru uscat și împotrivește-te poftelor de a te mânia sau de a deveni iritat, de exemplu. Într-o zi vei fi botezat cu Duhul Sfânt! Tu, cel care erai legat de frica de oameni, devii curajos ca Petru, în ziua Rusaliilor. Răsare un soare nou în viața ta. Versetele „uscate” ale Bibliei devin vii, deodată, prin duhul de descoperire, iar tu primești ajutor din Cuvântul lui Dumnezeu când intri în situații dificile. De ce? Pentru că ai fost botezat cu Duhul.
Dar intenția nu este ca noi să ne oprim total după experiența aceasta măreață. Puterea care ne-a fost dată prin acest botez, care ne-a făcut atât de fericiți, trebuie folosită spre bine, ca să fim conlucrătorii lui Dumnezeu pe pământ.
Isus a vrut să ne boteze cu Duh Sfânt și foc. Urmând lucrările Duhului, noi trebuie să suferim – la asta se referea Isus când spunea de foc. Focul reprezintă suferința care urmează când facem binele. Exact cum ucenicilor li s-a spus să meargă și să facă ucenici în toate popoarele. Aceasta a însemnat că ei trebuiau să părăsească zona lor de confort și să înceapă să călătorească, deseori, în locuri unde nu voiau să meargă – căci asta presupunea necaz (foc). Lor nu li s-a permis să rămână în liniște, cu amintiri de la ziua de Rusalii. Nu, ci au fost trimiși să îndeplinească sarcinile care îi așteptau! Exact același lucru se aplică și nouă, cei care trăim acum și am primit puterea Duhului Sfânt în noi.
Și, deși am fost botezați cu Duhul Sfânt, avem în mod constant nevoie de o plinătate nouă. Chiar dacă am fost umpluți cu Duhul Sfânt, ușor putem fi prinși de lumea în care trăim și putem pierde din plinătatea Duhului Sfânt. De aceea îndemnul Scripturii este: „Dimpotrivă, fiţi plini de Duh.” (Efeseni 5:18) Și asta se va și întâmpla când ne rugăm, în sinceritate, să fim umpluți din nou și practicăm ce citim în Biblie.
Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.