Ce înseamnă să fii îndelung răbdător?

Ce înseamnă să fii îndelung răbdător?

„Îndelunga răbdare” nu este cea mai uzuală expresie din vocabularul zilnic, dar este o roadă a Duhului, un rezultat al curățirii interioare.

3 minute ·

Îndelunga răbdare este diferită față de răbdare prin efectul pe care-l are. În timp ce răbdarea este folosită pentru a purta lucrurile care ne privesc pe noi și îndura propriile noastre necazuri, îndelunga răbdare este abilitatea de a purta și a tolera slăbiciunile altora. Dumnezeu este incredibil de îndelung răbdător cu noi, (Psalm 86:15) dar și noi suntem îndemnați să fim la fel. (1 Tesaloniceni 5:14; Efeseni 4:2; Coloseni 3:12).

De ce trebuie să fim îndelung răbdători?

Este nevoie de îndelungă răbdare pentru a ne purta unul pe altul. Fără ea vor exista vorbire de rău, certuri și contraziceri. Este ca orice natură dumnezeiască: trebuie să aibă loc o moarte a firii noastre pentru a intra în posesia ei. Astfel, efectul ei este o curățire interioară proprie, în timp ce rezultatul exterior este faptul că începem să-i purtăm pe ceilalți.

Îndelunga răbdare este opusul mândriei. Cel mândru nu poate purta slăbiciunile și nu poate permite greșelile celorlalți, dar cel îndelung răbdător, pe lângă faptul că suportă slăbiciunea, iartă și tolerează neajunsurile celorlalți, el are și speranță pentru măntuirea și transformarea celuilalt, chiar dacă prostia este foarte adâncă, împrăștiată și persistentă.

Cu cât suntem îmbrăcați mai mult în această îndelungă răbdare, cu atât mai mult murim față de mândria firii proprii și tot mai mult suntem eliberați de păcat – pentru a putea fi de ajutor, consolare și câștig celorlalți. Pentru a sluji celorlalți, eu trebuie să le suport nebuniile și trebuie să mă îmbrac în îndelungă răbdare. Ea este foarte apropiată de smerenie și de a fi mic în ochii proprii.

Mântuirea noastră și a altora

Îndelunga răbdare este unul dintre fructele Duhului. (Galateni 5:22) Noi o obținem prin credință și ascultare. Îndelunga răbdare a lui Dumnezeu este pentru mântuirea noastră, căci El ne poartă la nesfârșit. El este Cel care lucrează cu noi ca să ne căim de păcat și să ne urâm viața proprie, până când primim mântuire pic cu pic.

La fel, îndelunga noastră răbdare este pentru mântuirea altora.

„Cine este încet la mânie (îndelung răbdător), are multă pricepere.” Proverbe 14:29.
„Înțelepciunea face pe om răbdător și este o cinste pentru el să uite greșelile. (îndelungă răbdare).” Proverbe 19:11.

Din aceasta înțelegem că o persoană care prin Duhul Sfânt a ajuns la o înțelegere și înțelepciune spirituală, poate fi îndelung răbdătoare. Și ceilalți pot învăța de la astfel de persoane prin a le urma exemplul. (2 Timotei 3:10)

Aceasta este o versiune editată al unui articol tradus din norvegiană, care a fost prima dată publicat sub titlul „Îndelungă răbdare” în revista periodică a BCC – Skjulte Skatter (Comori Ascunse) în Februarie 1930.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.