Ce înseamnă să umbli în Duhul

Ce înseamnă să umbli în Duhul

Este ușor să ne scuzăm cu «suntem doar oameni», dar în Biblie scrie că prin a umbla în Duhul, nu împlinim pofta firii. Ce înseamnă de fapt aceasta?

7 minute ·

Pavel scrie în Gal. 5:16: Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu veți împliniţi poftele firii pământeşti. (tr. n.) Ceea ce Biblia numește fire, este locul unde se găsesc toate lucrurile din om care se împotrivesc lui Dumnezeu și voii Lui.

Ego-ul nostru este centrala principală de unde se trimit semnale și acțiuni ce constau în a se proteja, a se cruța, a aduna cinste și admirație către sine, în a se înălța pe sine pe costul celorlalți. Aceasta este pofta firii, care nu are sfârșit la cererile și așteptările ei. Noi de obicei o putem controla într-un anumit grad, în orice caz, acolo unde nu este profitabil pentru propriul ego. De altfel, noi suntem supuși acestor puteri. De aceea, când aceste însușiri negative care sunt moștenite de-a lungul generațiilor ies în evidență, auzim deseori: «Suntem doar oameni».

Dar totuși, Pavel spune că prin a umbla în Duhul, noi nu trebuie să îndeplinim aceste pofte. Atunci gândești și acționezi diferit față de ceilalți în situațiile diferite ale vieții.

«Umblați în Duhul!»

Când umbli în Duhul, tu înaintezi, tu mergi de la punctul A la B, dar ca să umbli în Duhul, tu trebuie mai întâi să primești Duhul, iar acest Duh este Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este o putere reală, la fel de reală ca o macara care ridică un container dintr-o barcă și îl pune pe port. Dacă primești această putere în viața ta, atunci începe o zi nouă; un capitol nou și foarte interesant tocmai a început în viața ta.

Se pare, însă, că majoritatea care primesc acest Duh, vor mai degrabă să profite de el și să se simtă confortabili ca un copil care vrea doar să se joace. Dar Duhul Sfânt nu este o jucărie. El este un ajutor pentru cel care vrea să aibă rezultate în viața lui de creștin. Duhul Sfânt are toate însușirile bune la care te poți gândi. El îți dă putere să porți cele mai mari poveri și împotriviri. El este totodată și ghid. El cunoaște calea pe care Isus a creat-o când a fost aici pe pământ. Aceasta este o cale care te duce departe de tot ce este dăunător și negativ, și te duce la ceea ce este folositor și bun pentru aproapele tău, te umple cu bucurie și împlinire.Tu devii pur și simplu fericit, iar cei din jur observă asta.

Duhul ne va aminti și ne va da putere

Împotrivirile vieții ne întâlnesc pe toți. Cine nu a avut momente de genul: «ceea ce se întâmplă acum este extrem de trist și fără sens»? Tu poate ți-ai pierdut telefonul mobil sau banii tăi sau poate un prieten bun. Poate cineva te-a bârfit la servici. Ai depus CV pentru un job, dar nu ai fost acceptat. Exemplele sunt multe. Dar ce se întâmplă dacă umbli în Duhul? Isus spune că Duhul ne va aminti de toate lucrurile pe care El ni le-a spus. Dar ce a spus Isus? Citește de exemplu în Mat. 6:34: Nu vă îngrijorați pentru ziua de mâine. A te îngrijora nu este același lucru cu a-ți planifica ziua de mâine, ci îngrijorarea este aceea care te apasă în jos, care îți ia energia și bucuria.

Duhul amintește și de ce spune Pavel: Aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuşi îngrijeşte de voi. 1. Pet. 5:7. Când tu umbli în Duhul atunci vin aceste cuvinte în inima și gândirea ta ca o putere pe care o porți, iar tu zici «nu» tuturor gândurilor care apar și care vor să te facă neliniștit. Duhul dă putere, la fel ca acea macara care ridică multe tone de marfă din barcă pe port.

Umblare în ascultare

A umbla în Duhul înseamnă a fi ascultător de el, de legile și poruncile lui Dumnezeu pe care Duhul le amintește când apar diferite ispite. A fi ispitit nu este același lucru cu a păcătui, ci prin ispită ești adus în fața alegerii. Când cineva îți spune ceva dezgustător și grosolan, atunci toți știu ce fel de ispită vine: să răspunzi, să te răzbuni într-un mod sau altul. Dacă faci asta, atunci tu încalci porunca lui Dumnezeu. Aceasta înseamnă să păcătuiești. Dar ce spune Duhul Sfânt: Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine. Dacă tu umbli în acest Duh, atunci tu biruiești în situație. Atunci tu dezlegi situația într-un fel care crează o atmosferă bună, care îți dă bucurie în locul unui efect de domino într-o direcție distructivă.

Fructe din această umblare

Prin umblarea în Duhul, se întâmplă ceva minunat: ceea ce Biblia numește fructele Duhului încep să crească în viața ta. Printre altele: pace, bucurie, dragoste, credincioșie, bunătate. Gal. 5:22. Tu care înainte erai neliniștit, agitat și cu perioade de cădere, primești o «stare de sănătate» mai bună. Devii statornic și ești în stare să creezi pace în jurul tău. Primești bucurie, iar aceasta devine o parte naturală din viața ta. Termini cu a fi invidios pe ceilalți, dimpotrivă, te poți bucura cu cei bucuroși. Dragostea face ca gândurile să fie eliberate din ciclul fără sfârșit al ego-ului, și să fie preocupate cu ceilalți și cu ce poate fi bun pentru ei. Credincioșia devine o parte din personalitatea ta. Tu devii o persoană de încredere în tot ceea ce spui și faci. Tu ai devenit un om nou. Nu se mai potrivește replica: «Suntem doar oameni». Este ceva total nou în viața ta, în așa fel că tu te gândești și acționezi altfel față de cum acționai înainte.

Aceasta te face un câștigător. Toate aceste calități se dezvoltă prin a umbla în Duhul, iar tu ajungi la partea strălucitoare a vieții.

Aceasta este viața pe care Isus a trăit-o pe pământ și pe care tu o poți trăi fiind ucenicul Lui. A umbla în Duhul este o exersare. Uneori poți aluneca, mai ales la începutul vieții de creștin, dar aceasta nu trebuie să-ți ia curajul și să te facă să te gândești că nu are sens. Duhul este numit «Mângâietorul». El ne mângâie și ne dă curaj mai mult când avem nevoie. El ne urmărește în călătoria noastră și ne dă vitaminele necesare când avem nevoie de ele, atâta timp cât iubim adevărul.

Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă, scrie în Biblie, 2. Tim. 1:7. Umblă în acest Duh. Atunci tu ajungi la o viață cu rezultate bune. Aceasta nu este filozofie și teorie.

Sunt mulți care trăiesc acum și care au experimentat aceasta, iar cei din jurul lor pot confirma că este adevărat. Nu rezolvă nici o problemă aceasta să fii numit creștin, să fii membru la o biserică, religie sau un partid religios, umblarea în Duhul rezolvă atât conflictele interioare, cât și cele dintre oameni. O viață și o ofertă mai bună nu există.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.