Comparația fură bucuria

Comparația fură bucuria

Nu există niciun fel de bucurie când compari viața proprie cu viața altcuiva.

5 minute ·

Fostul președinte american Theodore Roosevelt a făcut o dată această afirmație puternică: „Comparația fură bucuria.” Știu, că pentru mine personal, au fost multe dăți când am simțit că dacă mă comparam cu o persoană sau alta nu ieșeam bine.

„De ce ei îi este atât de facil să vorbească cu oamenii? Toți o iubesc. De ce nu sunt și eu mai mult ca ea? Îmi doresc să fiu mai extrovertită și mai populară.”

„Oamenii întotdeauna îl întreabă pe el de sfat și ajutor. Eu sunt mereu trecut cu vederea. Presupun că ajutorul meu nu valorează nimic.”

„El se descurcă atât de bine în viață. De ce la mine este o străduință constantă ca să descurc lucrurile?”

„Îmi doresc… trebuie să fie frumos să… ar fi mai ușor dacă… de ce nu eu…?”

Dumnezeu cunoaște și planifică toate lucrurile

Aceste gânduri sunt ca un aspirator care suge toată bucuria din viață. O zi care începe plină de soare poate sfârși întunecată și înnorată. De ce? Pentru că m-am comparat, deodată și în mod neadecvat cu o altă persoană. Viața mea nu mai este atât de bună în comparație cu al altei persoane. Dar Dumnezeu nu ne-a creat ca să fim copii perfect ale unui standard definit. El ne-a creat pe fiecare dintre noi cu o personalitate, daruri și abilități unice. Circumstanțe unice și da, aici sunt și eu inclus. Să neg aceasta este să neg faptul că Dumnezeu a știut ce a făcut când m-a creat pe mine și când a planificat viața mea. Dacă eu cred în Dumnezeu, atunci cred că El m-a creat exact așa cum sunt și că El are grijă personală pentru mine.

„Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele. Cât de nepătrunse mi se par gândurile Tale, Dumnezeule, şi cât de mare este numărul lor!” (Psalm 139:16-17)

Acum depinde de mine să folosesc ce El mi-a dat pentru a sluji și a binecuvânta. Și eu nu pot face asta doar prin a mă uita la o altă persoană și a-mi dori să fiu mai mult ca acea persoană.

Un singur lucru contează și acesta este să-L urmez pe Isus.

În Evanghelia lui Ioan citim despre istoria cum Petru l-a întrebat pe Isus despre Ioan. Isus i-a răspuns: „Dacă vreau ca el să rămână până voi veni Eu, ce-ţi pasă ţie? Tu vino după Mine!” (Ioan 21:20-22) E atât de simplu. Un singur lucru contează, iar acesta este să-L urmez pe Isus. Nu contează dacă acesta sau celălalt face același lucru sau nu. De fapt, nu este deloc treaba mea! Eu Îl urmez pe Isus. Dacă lucrez cu asta în viața mea, voi experimenta libertate de invidie și de toate complexele de inferioritate, nemulțumire și neliniște care vin odată cu comparația.

Faptele pe care mi le-a pregătit Dumnezeu mie

Deci ce eu trebuie să fac este să încetez a mă compara cu alți oameni și doar să fiu credincioasă conducerii lui Dumnezeu cu viața mea. Nu pot să încerc să mă conformez cu unul sau cu altul – persoane care par a fi „tipul corect” de oameni, sau persoane care par să „le aibă pe toate”. Ce eu pot face este să-mi trăiesc viața conform Cuvântului lui Dumnezeu. Pavel scrie Fii cu luare-aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii pe care o dai altora; stăruieşte în aceste lucruri, căci, dacă vei face aşa, te vei mântui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă.” (1 Timotei 4:16). Atunci personalitatea mea va fi curățită și purificată de păcat și eu voi fi exact acea persoană pe care Dumnezeu dorea să fiu atunci când m-a creat. Eu voi putea face faptele pe care El mi le-a pregătit. „Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte ca să umblăm în ele” (Efeseni 2:10)

Deci când sunt ispitită să mă compar cu ceilalți, știu ce trebuie să fac. Mă rog la Dumnezeu ca să mă întărească. „Mulțumesc, Dumnezeu pentru că m-ai făcut exact așa cum sunt. Ajută-mă să fiu smerită ca să văd cum să merg pe urmele lui Isus în faptele care mi-au fost pregătite.” Dacă mă concentrez spre a-L urma pe Isus și nu continui să-mi doresc să fi fost altcineva, atunci El îmi va da puterea de care am nevoie ca să slujesc și să binecuvintez folosind ce El mi-a dat și, foarte simplu, să fiu eu însumi trăind doar în fața Lui.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.