Acest site folosește coockie-uri pentru a recunoaște vizite repetate și preferințe pentru a oferi facilități pentru mediile sociale și pentru a analiza traficul. Apăsând pe butonul „Accept”, sau folosind site-ul nostru, ești de acord cu politica noastră de Coockie-uri și cu termenii de utilizare.
Cum mă experimentează ceilalți?

Cum mă experimentează ceilalți?

Văd cei din jurul meu o viață în Dumnezeu, sau văd un om care este obligat să reacționeze conform naturii sale?

4 minute ·

Temperament iute, cu fitil scurt, nerăbdător, impetuos și plin de expectații. Acestea sunt toate cuvinte care ușor ar putea fi folosite ca să mă descrie.

Este foarte evident că anumite caracteristici și trăsături sunt ereditare – sunt cedate din generație în generație. De familia mea, cu siguranță am moștenit un temperament iute. Mulți oameni pot folosi aceste trăsături ereditare pentru a forma scuze să continue să reacționeze și să răspundă într-un anume fel. Dar dacă este păcat, poate fi biruit, iar eu, ca creștin nu trebuie niciodată să-mi dau scuze pentru că nu ajung la biruință într-un domeniu. Chiar dacă este ceva ce are rădăcini adânci în mine și în familia mea.

Natură umană sau natură dumnezeiască?

Creștinii sunt chemați să revendice natura lui Dumnezeu. (2 Petru 1:2-8). Viața mea ar trebui să arate virtuțile lui Hristos. (2 Corinteni 4:10-11, 1 Petru 3:9). Dacă mă gândesc serios, aceasta înseamnă că prezența mea ar trebui să fie același lucru cu prezența lui Isus. În acest caz, ar trebui să devin tot mai mult ca Isus, în timp ce păcatul din fire – mânia, nerăbdarea, frustrarea, etc. cedează locul la virtuți. Acum răbdarea, finețea și bunătatea pot radia din mine.

Poate nu așa mă experimentează ceilalți acum, dar știu că dacă sunt credincios în viața zilnică, pot ajunge la acea stare. Momentele în care sunt ispitit să fiu mânios sau frustrat, pot să resping păcatul din fire – să spun nu mâniei și da bunătății. Astfel eu omor păcatul care încearcă să se facă prezent. Astfel eu îmbrac virtuțile lui Hristos. Ceilalți nu trebuie să experimenteze tendințele păcătoase din firea mea, niciodată. Ei pot experimenta natură dumnezeiască, nu natura cu care am fost născut și cu trăsăturile pe care le port din naștere!

O viață de progres

Tendința de a fi temperamental este un exemplu foarte evident. Iar pentru că este evident când cineva este din natură temperamental, este foarte ziditor să vezi progres în viața unei astfel de persoane, în acest domeniu. Poate că unul/una din prietenii, părinții sau un frații mei a fost mereu foarte ușor iritat. Dar când acea persoană devine viu interesată de a termina cu tendințele naturale de a deveni nemulțumită, realizezi că nu se mai supără pe tine; ea obișnuia să se enerveze aproape din orice spuneai sau făceai, dar acum, mulțumită evangheliei de biruință peste păcat, ea a ajuns la biruință personală peste tendințele naturale păcătoase. Asta îți dă o mare nădejde pentru tine însuți! Și tu poți primi biruință și schimbare în viața ta.

Eu sunt tipul de om care devin imediat invidios pe ceilalți când prietenii mei se distrează împreună, iar eu nu sunt invitat – lucrul natural mie mi-ar fi să fiu invidios. De ce ei au fost invitați, dar nu eu? Nu mai suntem prieteni? Aceste gânduri patetice îmi cauzau tulburare și neliniște, dar acum înțeleg să le omor și să mă bucur când ceilalți se bucură. (Romani 12:15).

Când citesc Biblia, niciodată nu gust natura cu care Isus a fost născut. Asta se întâmplă din cauză că El omora continuu păcatul din fire, ca, astfel, natura lui Dumnezeu să iasă la suprafață în viața Lui. Poate fi la fel cu noi. Dacă ne-am muta în alt loc mâine, ce au experimenta noii vecini? Vor vedea ei natura veche, plină de lenevie și nerăbdare? Sau vor experimenta ceva divin: hărnicie, diligență și răbdare?

Bineînțeles că acesta este un proces, dar știu că dacă mă concentrez ca natura dumnezeiască să iasă la suprafață, atunci asta se va întâmpla. Și așa mă vor experimenta cei din jur.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.