Cum pot găsi sens în viață?

Cum pot găsi sens în viață?

De ce în momente de liniște și solitudine, viața pare că este goală și turbulentă? Există vreo cale spre pace și împlinire?

8 minute ·

Devii mare, primești o educație, un job, o familie și vei primi fericire – asta spun oamenii.

Sau poate ești un non-conformist și trebuie să-ți creezi propriul drum, să-ți customizezi propriul stil de viață. Prin descoperire și meditare individuală, crezi că vei găsi pace și sens în viață.

Poate că acestea îți par drumuri familiare – poate ești pe unul dintre ele chiar acum. Sau poate chiar ai gustat un nivel de fericire și pace când ai mers pe ele. Te-ai gândit însă, de ce acea pace pe care ai primit-o este atât de efemeră? De ce momentele de solitudine și liniște sunt pline de neliniște și nemulțumire? Sigur trebuie să fie un fel de a păstra acea pace – să te ridici din mijlocul situațiilor vieții cu bucuria întărită, nu vlăguită.

Există un răspuns?

Omul s-a străduit mult timp să găsească răspuns pentru astfel de întrebări; să înțeleagă scopul și trecerea prin viața de pe pământ. Ne place să înțelegem, să cuprindem lumea în care trăim. Înțelegem că ne naștem și murim – măcar lucrurile acestea evidente le realizăm. Cu perioada dintre aceste două evenimente avem nevoie de ajutor. Lucrul de care avem nevoie este credință!

Nu-mi place cuvântul ăsta, te gândești, este atât de vag. Dacă ar exista răspunsuri pentru viață, secrete pentru fericire și odihnă ar trebui să fie scrise undeva; ar fi împărtășite de toată lumea. Poate acesta este un șoc pentru toată lumea, dar ele sunt scrise! Dumnezeu ne-a dat adevărurile Lui prin Cuvântul Său. Acolo sunt toate secretele de a trăi o viață copleșitor de fericită și plină de sens. Și nu numai atât, dar există și promisiuni pentru o eternitate în ceruri, împreună cu Tatăl și Fiul.

Poate te gândești: – Dar eu sunt creștin, sunt iertat, am citit Biblia și încă sufăr de disperare, mânie și neliniște.
Da, poate fi adevărat, însă ai citit Biblia vreodată ca un mic copil, cu o inimă deschisă? Nu prin vocea predicatorului de duminică, ci cu credință și așteptări că ce citești are abilitatea de a-ți transforma viața – să te salveze viața din goliciune oferindu-ți un scop și sens în viață.

Cine crede în El

Hai să deschidem un fragment favorit al tuturor pastorilor, Ioan 3:16: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.” Da, mai auzit-o; Dumnezeu ne iubește atât de mult încât ni L-a trimis pe propriul Său Fiu din ceruri ca să moară pentru noi, iar dacă eu cred acum în El, toate păcatele îmi sunt iertate pentru eternitate, știu cum stau lucrurile. Prin indiferența și superficialitatea ta poți rata multe secrete care ți-au stat înaintea ochilor toată viața. Hai să citim din nou: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.”” Dacă te oprești și meditezi la acest verset, încep să observi câteva lucruri. Că Dumnezeu a iubit atât de mult pe oameni încât a dorit enorm de mult să-i ajute încât Și-a trimis pe singurul Său Fiu – nu pe al doilea sau al treilea – ci pe singurul Său fiu, pe pământ ca să preia condiția noastră; să devină om. Iar al doilea aspect este că, dacă în situațiile mele, aici pe pământ, aleg să cred asta, nu voi muri, ci voi împărtăși eternitatea cu El. Acum credința începe să se aprindă, nu doar pentru o eternitate cu El, deși asta sună absolut fantastic, dar și o viață pe pământ în care nu voi muri, ci voi fi înnoit.

Acest lucru mă provoacă – o dragoste atât de mare că a dorit să moară pentru mine; mă provoacă să mă întreb dacă singura condiție este să cred. Ce înseamnă de fapt, „să cred?”

Au fost și sunt mulți „credincioși” care nu au probleme să creadă că Isus a mers pe pământ – că a mers printre noi și a murit pentru păcatele noastre. Ar fi foarte trist, totuși, dacă singura condiție pentru promisiuni ar fi doar să recunoaștem asta. De ce totuși îmi este atât de greu în viața zilnică?

Înainte ca văpaia credinței care a fost aprinsă de Ioan să nu moară împreună cu priceperea și îndoiala omenească, hai să trecem la alt pasaj din Matei 7:21: „Nu oricine-Mi zice: "Doamne, Doamne!" va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.” Aici este descoperirea, arma secretă. Să crezi înseamnă să împlinești voia lui Dumnezeu, nu doar să proclami numele Lui.

O creație nouă!

Imposibil, spui tu, am încercat și înainte să „fiu bun,” să fiu o „persoană mai bună.” Aruncă toate experiențele acestea pe geam și scapă de gândurile și înțelegerea omenească! Nu ar trebui să fie foarte greu, dacă te gândești cât de mult ai deviat și ce ți-au adus ele. Noi nu vorbim despre a deveni o persoană puțin mai bună Cuvântul lui Dumnezeu numește pe cei care au credință să meargă pe urmele lui Isus: „creație nouă.” (2 Corinteni 5:17). Asta este posibilitatea pe care o ai, să devii o ființă total nouă! Nu mai limita puterea lui Dumnezeu cu îndoiala și înțelegerea ta omenească! Motivul pentru care calea aceasta încă este un mister pentru aproape toată lumea este că foarte puțini oameni doresc să împlinească condiția: să facă voia lui Dumnezeu și să fie ascultători de El.

Dacă ești mulțumit cu starea în care te-a adus viața și cu persoana care ești, atunci sunt surprins că ai citit până aici – calea asta nu este pentru tine. Dar dacă suferi sub povara păcatului, plângi în interiorul tău că ceilalți suferă din cauza acțiunilor tale, și ești disperat că nu poți găsi odihnă și împlinire, atunci lasă credința să intre în inima ta: „Dacă tu crezi Cuvântul lui Dumnezeu și îl împlinești în viața ta, poți merge ca Isus și să ajungi la același rezultat.”

Când începi pe această cale, ți se va descoperi un mister – că poftele și dorințele te-au făcut nefericit și te-au legat. Tocmai din acest motiv foarte puțini oameni știu răspunsul. Ei nu au călcat niciodată în credință pe această cale pe care trebuie să-și respingă propriile pofte și să aleagă să împlinească Cuvântul lui Dumnezeu, de aceea nu vor afla niciodată ce comori există dincolo de această poartă a credinței.
Eu ți-am dezvăluit puțin aici despre aceste secrete, însă tu le poți experimenta doar când începi să împlinești Cuvintele lui Dumnezeu în viața ta. Atunci vei găsi cu adevărat răspunsuri pentru toate întrebările tale, și vei găsi odihnă pentru sufletul tău și scop pentru zilele vieții tale, când Dumnezeu începe să-ți dezvăluie voia Lui.

Ce am scris eu aici este credința și scopul meu – să merg ca Isus, în ascultare de Tatăl. Mai am eu propria voie și pofte care îmi stau în cale? Absolut! Dar prin puterea rugăciunii și credință în Cuvântul lui Dumnezeu, exact cum el este scris, primesc putere ca să zdrobesc aceste puteri egoiste care vor să mă lege, iar virtuțile lui Hristos sunt manifestate în viața mea. Aceast este o viață care merită trăită și eu voi folosi zilele de pe acest pământ ca să mă pregătesc pentru eternitatea de care voi fi vrednic.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.