Cum să întrerup ciclul de păcat – iertare?

Cum să întrerup ciclul de păcat – iertare?

Există o cale afară din acest sens giratoriu obositor și fără speranță?

5 minute ·

A păcătui înseamnă a alege, deliberat, să cedezi poftei în momentul ispitei. (Iacov 1:14-15) Pofta de a bârfi, pofta de a viziona pornografie, pofta de a te mânia. Ești total conștient că acestea sunt păcate și totuși nu ai puterea să te împotrivești.

Ai primit iertare tocmai pentru acest păcat de nenumărate ori înainte, și totuși iar ești aici. Ai cedat în ispită, deși știai că este greșit. „Mulțumesc lui Dumnezeu pentru harul Său,” te gândești în tine.
Plin de regret, îți mărturisești păcatul și îți ceri iertare… încă o dată. Și primești iertarea, prin darul harului lui Dumnezeu, și ești făcut din nou fresh și nou.

Viața într-un sens giratoriu

Dar ce se va întâmpla data viitoare când ești în aceeași situație? Vei rămâne în același sens giratoriu care este compus din ispită-păcat-mărturisire-iertare? Vei continua să te învârți la nesfârșit, fără să vezi o ieșire?

Ioan ne spune clar că „cine face păcat este rob al păcatului.” (Ioan 8:34) Și tocmai asta reprezintă „o viață de sens giratoriu.” Este sclavie. Nu ai putere să rupi acest ciclu nesfârșit.

Care este atitudinea ta față de păcat? Noi avem har pentru iertare, datorită sângelui lui Isus, vărsat pentru noi, dar harul Lui nu se încheie acolo. Sângele Lui nu a fost vărsat doar pentru iertare.

O nădejde mai bună

Noi avem o nădejde mai bună! Nădejdea noastră este că putem să ne oprim complet din a păcătui! Partea a doua a harului – și cea mai slăvită – este că după ce te pocăiești și îți ceri iertare, El îți va da tot ajutorul și toată puterea de care ai nevoie ca să nu mai păcătuiești niciodată! Aceasta este partea care merge mult mai adânc decât iertarea păcatelor din Vechiul Testament. Primești iertare și primești har ca să devii liberi de puterea păcatului și a lui Satan.

Deci cum folosești harul care-ți este la dispoziție ca ajutor? Cum poți rupe lanțurile care te leagă? Cum te poți opri din a mai cădea în același păcat o dată pentru totdeauna?

Trebuie să fii smerit, să recunoști slăbiciunea și nevoia ta și să fii curajos să ceri ajutor înainte să cazi. Trebuie să vrei să omori voia ta proprie – poftele și dorințele păcătoase, și să fii de acord cu voia perfectă a lui Dumnezeu.

Tu îți cunoști slăbiciunea. Pregătește-te. Roagă-te pentru asta. Caută ajutor în scripturi.

Educă-te și informează-te care este răsplata pentru o viață de credincioșie. Transformă răsplata în cel mai mare lucru care există în lume. Mult mai mare decât un moment scurt de plăcere care vine din păcat, care așa de repede se transformă în regret și chin.

Cunoaște-L pe Isus din Cuvântul Său. O dragoste și o legătură personală cu El va face păcatul extrem de păcătos, încât nici nu se pune problema să-l alegi.

Fii proactiv

Fii vigilent; fii conștient ca ispita să nu te surprindă. Evită situațiile care știi că sunt periculoase. Când recunoști că ești slab și fără putere, atunci Dumnezeu va fi puternic pentru tine. Toată puterea Lui îți este disponibilă – acea putere care a creat cerurile și pământul din nimic. Cere-I lui Dumnezeu să toarne peste tine acea putere peste tine, să te boteze cu Duhul Sfânt și foc, ca să poți sta tare în acel moment când păcatul stă la ușă și bate. Isus este lângă tronul Tatălui și Se roagă pentru tine. (Romani 8:34). Nu există motiv în lume care să dovedeacă că nu va reuși pentru tine.

Fii proactiv. Închide computerul și părăsește casa, dacă simți că de asta ai nevoie. Închide-ți gura și părăsește conversația. Du-te și ia o Biblie. Umple-ți mintea cu lucruri cerești. Caută părtășie și încurajare la persoane cu aceeași gândire. Învață să-ți folosești timpul ca un instrument pentru dreptate, ca astfel, să nu mai ai timp pentru poftele și dorințele tale proprii.

Transformare

Dumnezeu poate face miracole. El poate transforma temperamentul în răbdare, bunătate, dragoste. El poate schimba o persoană dependentă de necurăție într-una curată, dreaptă și liberă. El a mai făcut asta înainte. Nu există îndoială că o poate face și în tine.

Lucrul minunat este că, prin luptă și credincioșie în fiecare ispită, păcatul, care este o parte din natura omenească va fi total desființat, bucată cu bucată. Vei deveni o persoană nouă. Vei realiza în timp că nici măcar nu mai ești ispitit la păcatul care obișnuia să te tortureze.

„Căci întristările noastre uşoare, de o clipă, lucrează pentru noi tot mai mult o greutate veşnică de slavă.” 2 Corinteni 4:17.

Tu trebuie să folosești bogățiile harului Lui pentru mai mult decât iertare. Folosește-le ca pe un depozit nelimitat de ajutor care rămâne în tine ca o putere motoare atunci când ești ascultător. Vei fi uimit cum acel sclav nenorocit devine o persoană liberă, bucuroasă – un instrument al dreptății pentru Dumnezeu.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.