Cum să mă bucur împreună cu ceilalți când nu simt așa?

Cum să mă bucur împreună cu ceilalți când nu simt așa?

Cum să mă bucur cu cei care se bucură, chiar și atunci când nu simt bucurie?

5 minute ·

Dacă am o gândire și o inimă să fac voia lui Dumnezeu și să împlinesc Cuvântul Lui în viața mea, atunci trebuie să mă bucur cu cei care se bucură. Dar cum fac asta când realizez că lucrurile merg împotriva simțurilor mele; când nu coincide deloc reacția mea naturală?

În Biblie sunt instrucțiunile pentru cum să ne trăim viața noastră. Ea este Cuvântul lui Dumnezeu inspirat și scrisă de slujitori credincioși, profeți și apostoli care au auzit vocea Lui. Datorită credincioșiei lor noi, acum, mulți ani mai târziu, avem Cuvântul lui Dumnezeu care ne arată cum să trăim.

De exemplu, Romani 12:15 ne spune să ne „bucurăm cu cei care se bucură.” Pentru cei dintre noi care dorim să facem voia lui Dumnezeu, asta este clar și simplu de înțeles această instrucțiune. Dar ce se întâmplă când sunt în situațiile zilnice și mă găsesc într-o situație unde „a mă bucura” nu este atât de clar și simplu pe cât pare?

Ispita

Câteodată pot găsi un mare zid de opoziție în interiorul meu când știu că ar trebui să mă bucur.

Poate că un prieten obține ceva nou și valoros, iar pentru mine lucrurile se schimbă – ceea ce aveam înainte, lucruri cu care eram total mulțumit, acum nu mai par suficiente. Poate că nu mai primesc cinstea pe care o merit într-o situație; ea este direcționată către altcineva. Poate că succesul unei persoane, căreia, înainte, chiar îi doream succesul, mă face să simt că mă surclasează.

Să mă bucur cu cei care se bucură poate însemna multe lucruri. Realizez că sunt ispitit la invidie, amărăciune, mânie, etc. Poate părea nedrept, iar, câteodată, chiar nedrept. Ce vreau acum este să merg la cineva și să-mi vărs frustrarea. Cum să mă bucur acum – când chiar nu simt absolut deloc bucurie?

Lupta

Mai întâi de toate, este complet normal să fii ispitit să simți invidie și nemulumire. Dar doar pentru faptul că suntem ispitiți nu înseamnă că trebuie să fim de acord cu acele simțuri! Invidie, nemulțumire, protest, etc. – putem birui toate aceste lucruri.

„Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre, ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” (1 Corinteni 10:13)

Dacă am o dorință de a face binele, în ciuda simțurilor pe care le am, trebuie să recunosc acel lucru de care sunt ispitit și să „vin la tronul de har pentru ajutor” cum ni se spune în Evrei 4:16.

Pot striga la Dumnezeu, „Ajută-mă să birui acest păcat de care sunt ispitit; dă-mi puterea de care am nevoie ca să lupt împotriva lui. Dorința mea este să mă bucur cu cei care se bucură, cum spune Cuvântul Tău. Am nevoie de ajutor să fac asta.” Și atunci pot avea îndrăzneală să spun: „Înapoia mea Satano, căci este scris: ‘bucurați-vă cu cei ce se bucură!' și răul trebuie să fugă când întâlnește Cuvântul lui Dumnezeu.

Rezultatul

Deși nu mă pot aștepta ca simțurile să se schimbe peste noapte, încep lucrul. Nu mai las acele ispite să intre și să se dezvolte în amărăciune și plângere de milă. „A te bucura” – este o acțiune. Indiferent că simt sau nu bucurie, îmi felicit prietenul; îi spun un cuvânt bun; particip la sărbătorirea succesului lui. Trebuie tratez lucrurile corect, chiar de la început. Dumnezeu este de partea mea, El mă va întări, indiferent cât de greu este, fiecare ispită va fi o poveste cu succes.

Este o dezvoltare. Când ne exersăm în recunoștință, bunătate, dragoste, etc., realizăm că ele devin parte din noi. Când, pas cu pas cuceresc invidia la care sunt ispitit, atunci dragostea îi poate ocupa locul. Când nemulțumirea este biruită de ficare dată când sunt ispitit, atunci bucuria și pacea îi pot lua locul. Și nu se oprește aici. Gândul de a fi umplut cu aceste „roade ale Duhului”, așa cum Pavel le numește în Galateni 5, este mult mai atractiv decât să las amărăciunea, etc., să locuiască și să-mi infecteze duhul. Atunci sunt liber și fericit. Nu mai sunt legat de simțurile mele și mă pot bucura cu adevărat cu cei care se bucură. Dintr-o inimă care este plină de bucurie.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.