Acest site folosește coockie-uri pentru a recunoaște vizite repetate și preferințe pentru a oferi facilități pentru mediile sociale și pentru a analiza traficul. Apăsând pe butonul „Accept”, sau folosind site-ul nostru, ești de acord cu politica noastră de Coockie-uri și cu termenii de utilizare.
Cum te afectează rugăciunea „Tatăl Nostru”?

Cum te afectează rugăciunea „Tatăl Nostru”?

Pentru mulți oameni, rugăciunea „Tatăl Nostru” a devenit o mantra căreia nu i se mai acordă multă atenție.

5 minute ·

Rugăciunea „Tatăl Nostru” este unul dintre cele mai faimoase pasaje din Biblie. Mulți oameni știu cuvintele pe de rost. O întrebare foarte importantă este: cum ne afectează „Tatăl Nostru” pe mine și pe tine în viața noastră zilnică?

Ceva despre proveniența rugăciunii „Tatăl Nostru”

Religia din timpul lui Isus devenise, în mare, doar o formă exterioară. De aceea Isus avea mult pe inimă să-și avertizeze ucenicii. „Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni.” (Matei 6:5) Ce diferență mare se găsea între rugăciunea fariseilor și felul în care Isus s-a rugat la Tatăl Ceresc în fața ucenicilor! De când erau mici ei recitau rugăciuni învățate pe de rost, dar Isus a trebuit să-i învețe cum să se roage cu adevărat. (Citește Matei 6:1-18).

Hai să citim câteva versete din Tatăl Nostru.

Tatăl Nostru din ceruri

Dumnezeul care a creat cerul și pământul. Dumnezeul care are toată puterea și toată înțelepciunea. El te cunoaște pe tine și pe mine în profunzime și în detaliu. Dumnezeu vrea să fie Tatăl nostru! Un tată care ne iubește și care are grijă de noi. Și când ne rugăm, vorbim cu El și El ne ascultă.

Sfințit fie Numele Tău

Mulți folosesc numele lui Dumnezeu atât de ușuratic. Poate cântă despre El într-o simfonie lungă. Dar dacă în viața zilnică tu nu trăiești o viață care este demnă de Dumnezeu, atunci numele Lui nu este cinstit sau onorat. Numele lui Dumnezeu este profanat dacă îl folosești fără să trăiești pentru cinstea și slava Lui. Este adevărat că, atunci când faci sau spui ceva, tu te gândești: „Este aceasta spre slava lui Dumnezeu și a Numelui Lui? Este Tatăl meu ceresc mulțumit când se uită în jos din cer și vede cum, din toate aceste milioane de oameni, Eu tânjesc să trăiesc spre slava Lui?” Dacă da, atunci Numele Lui este cinstit.

Vie împărăția Ta

„Vreau și mă gândesc… Doar de aș putea să mă distrez și să mă bucur. Doar de aș putea să primesc cinste, bani și atenție.” O, cât de departe sunt toate acestea de rugăciunea lui Isus! Gândește-te la Tatăl ceresc care dorește atât de mult să-ți dea o viață binecuvântată, bogată și interesantă. Și îți va da toate acestea doar dacă El devine Rege în viața ta. Un rege bun, înțelept, drept și iubitor care vrea doar ce e cel mai bine pentru tine. De aceea vrea atât de mult ca tu să îi dai toată puterea în viața ta. Dacă El este rege în viețile noastre, atunci noi vom primi o împărăție a dreptății, păcii și bucuriei în interiorul nostru – deja de aici, în timpul nostru de pe pământ. Spre slava lui Dumnezeu și spre binecuvântarea oamenilor din jurul nostru. Și într-o zi El va domni peste tot pământul. Atunci vor fi 1000 deani de pace și bucurie unde nu va mai fi război, tristețe sau păcat. Iar apoi vine veșnicia în care Dumnezeu este Regele.

Facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ

Îngerii știu cât de groaznic este pentru Dumnezeu când oamenii trăiesc conform voii lor proprii și practică păcatul. Ei știu cât de mult Dumnezeu iubește pe cei nobili, buni, curați și neprihăniți. Îngerii din cer Îl iubesc pe Dumnezeu și de aceea împlinesc voia Lui întotdeauna, cu bucurie și imediat. Deci Isus Și-a învățat ucenicii să înceapă să facă voia lui Dumnezeu de aici de pe pământ la fel ca în ceruri. Acest lucru nu se întâmplă absolut deloc în mod automat. Este o luptă pentru a face voia lui Dumnezeu aici pe pământ în fiecare zi, așa cum este făcută în cer. Dar cu siguranță se merită să lupți această luptă!

Isus nu a învățat pe ucenicii Săi „Tatăl Nostru” ca ea să fie o mantra de recitat, ci pentru că, în acel timp, religia era doar o formă exterioară pentru cei mai mulți oameni. Cât de trist este acum că mulți oameni în aceste zile rugăciunea Domnului a devenit o formă la care nu reflectează deloc. Însă, aceasta să nu fie la mine și la tine! Lasă conținutul rugăciunii Domnului să fie cu adevărat o rugăciune a inimii; o rugăciune care ne ajută să-L iubim pe Dumnezeu, să trăim spre slava Lui și să facem voia Lui în toate lucrurile, în fiecare zi din viețile noastre.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.