De ce am nevoie de Duhul Sfânt?

De ce am nevoie de Duhul Sfânt?

Mai întâi de toate, răspunsul este: putere.

5 minute ·

Mai întâi de toate, răspunsul este: putere.

Limitele proprii

Nu are importanță cât de bune sunt intențiile tale; este imposibil să ajungi, în puterea proprie, la viața descrisă de Scripturi. Poți avea o dorință bună. Poți avea cea mai mare dorință din lume, dar ești limitat. Sunt limite la lucrurile pe care le poți face singur.

Poți primi un simț la ce este bun și ce este rău, în funcție de educație și circumstanțe. Conștiința te poate ajuta să ajungi până la un anume punct. Și poți avea un anume control de sine, în special legat de ce văd ceilalți – lucrurile exterioare. Dar este o poruncă care are de-a face cu viața interioară, iar nimeni nu poate vedea dacă tu o încalci: „Să nu poftești.” Pofta este o dorință interioară, și, având în vedere că nimeni nu poate vedea ce se întâmplă în gândurile tale, nici măcar Legea nu te poate „aresta” pentru acea încălcare.

Cu puterea proprie este de parcă te lovești de un zid imens.

Putere pentru a face imposibilul

Când te confrunți cu dorințele care se ridică din interiorul tău și cu gândurile care vin în momentul ispitei, abilitățile tale omenești, principiile caracterului tău și intențiile cele mai bune nu te pot ajuta mult, indiferent cât de „bune” sunt ele.

Uită-te la regele David. El a fost descris ca fiind „un om după inima lui Dumnezeu,” și nici măcar el nu a putut să ajungă la o viață de biruință totală asupra păcatului. Când s-a ajuns la pofta lui proprie – pofta ochilor, pur și simplu nu a putut birui. Aceste pofte și dorinți l-au condus la o încălcare fizică. (2 Samuel 11-12) Iar David era un om bun, foarte bun; nu vorbim despre oricine. În Psalmul 51 citim despre cum îi pare rău lui David pentru păcatul său, și s-a căit de el, dar nu avea puterea necesară ca să-l biruie.

Problema este că noi avem o natură omenească stricată, plină de pofte și plăceri, care se luptă împotriva voii lui Dumnezeu. În Biblie putem citi că aceste pofte trebuie nu doar respinse, dar și „răstignite,” sau „omorâte.” (Romani 8:13, Galateni 5:24, Coloseni 3:5). Dar noi nu suntem capabili să biruim aceste pofte și plăceri destructive în puterea proprie. Avem nevoie de ajutor!

Când Isus era pe pământ, El a promis că, după plecarea Lui, va trimite Ajutorul, Duhul Sfânt, și a mai spus: „Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi…” Fapte 1:8. Acesta este principalul scop al Duhului Sfânt: să ne dea putere pentru a birui păcatul, în mod absolut, – lucru care îi este imposibil naturii omenești! (Romani 8:1-17)

Ajutor și călăuzire nelimitate

Nimeni nu știe totul, de la început. Dar Duhul Sfânt știe totul, pentru că El a fost împreună cu Isus tot drumul, în toată viața Lui. El știe pașii lui Isus – Cel care a fost un om, și, în ciuda faptului că a fost ispitit în toate lucrurile, nu a păcătuit niciodată. (Evrei 4:15; 1 Petru 2:21-22)

Deci Duhul Sfânt îți poate fi ghid, arătându-ți propriul păcat și îți poate da și puterea de a birui păcatul conștient. El îți poate și arăta lucrurile de care trebuie să fii curățit – păcatul inconștient: lucruri pe care le-ai făcut de care nu erai conștient că erau păcate. El este numit Duhul Adevărului, Ajutorul și Învățătorul, iar El te poate antrena în dreptate și îți poate da toată puterea de care ai nevoie pentru a trăi o viață victorioasă!

Dacă ai Duhul Sfânt, el poate clarifica lucrurile foarte bine. Nu e ceva mistic, unde stai și meditezi ca să-i auzi „vocea mistică,” care-ți spune ce să faci. Duhul te va conduce în direcția corectă. Și poți învăța să-i auzi vocea fiind ascultător de Cuvântul lui Dumnezeu și de lucrările Lui în inima ta. Îți poți „acorda” urechea să auzi mai clar vocea Duhului. Duhul te poate conduce în toate lucrurile – un lucru foarte mângâietor și un motiv bun pentru care el este numit și Mângâietorul.

Isus a descris Duhul care urma să vină după plecarea Lui – „Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.” Ioan 14:26.

Duhul Sfânt are multe lucruri să-ți spună. El îți poate da putere, ajutor, mângâiere și călăuzire. Dacă îl asculți, tu poți trăi viața credincioasă pe care ai dorit-o. Poți avea părtășie cu Dumnezeu și poți fi mereu „acordat” la vocea Lui. Poți deveni un moștenitor cu Hristos, un biruitor, o persoană cu viitor, nu doar aici pe pământ, dar și în toată eternitatea! Te-ai rugat să primești Duhul Sfânt?

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.