De ce nu vrea Dumnezeu să mă asculte?
Ai simțit vreodată că Dumnezeu nu te ascultă? De ce refuză Dumnezeu să îți răspundă la rugăciuni?
Uneori, viața poate fi puțin copleșitoare. Dar către cine te îndrepți tu când se pare că Dumnezeu nici măcare nu ascultă?
Ai simțit vreodată că Dumnezeu nu răspunde mereu rugăciunilor? Ai avut vreodată o zi unde lucrurile merg pur și simplu de-a-ndoaselea și te trezești că ești în pat, cu perna plină de lacrimi pentru că oricât de mult strigi la Dumnezeu, nimic nu se schimbă? De ce refuză Dumnezeu să răspundă rugăciunilor?
„…ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.” (Romani 8:28)
Dacă crezi că toate lucrurile lucrează împreună pentru binele tău, nu este oare probabil ca Dumnezeu să îți răspundă la rugăciunile tale într-un mod diferit față de cel așteptat de tine?
Imaginează-ți că ai un client nervos. Ei țipă și strigă la tine și, în interiorul tău, simți cum furia fierbe și știi că dacă nu el nu pleacă imediat, vei exploda și îți vei descărca toată furia pe el.
Te poți ruga ca acel client să nu se mai întoarcă pentru că simți că nu ai putea suporta încă o doză de abuz. Sau poate mergi la următorul pas și realizezi că mânia ta nu a fost reacția pe care ar fi trebuit s-o aibă un creștin. Te rogi, „O, te rog, fă să nu mai vină acest client, că nu vreau să mă mai mânii din nou.” Dar, ce crezi? În următoarea zi, taman același client se întoarce ca să mai adauge o doză de insulte! Nu este aceasta exact opusul la ceea ce tu te-ai rugat?
„Preaiubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat care a dat peste voi; dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucât aveţi parte de patimile lui Hristos, ca să vă bucuraţi şi să vă înveseliţi şi la arătarea slavei Lui.” (1 Peter 4:12-13)
De ce rogi ca încercările să dispară? Nu poți trece prin toată viața ta fără să întâlnești pe cienva care te face mânios. Astfel de oameni sunt peste tot! Dumnezeu te face să interacționezi cu acești oameni ca tu să obții victorie asupra mâniei tale și să devii plin de mai multă dragoste și răbdare.
„Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic.” (James 1:2-4)
Nu este aceasta o soluție mult mai bună? Să fii desăvârșit, fără să duci lipsă de nimic?
Bineînțeles că da! Dar chiar și Dumnezeu este slujitorul Legilor pe care El Însuși le-a stabilit. Tu te poți ruga pentru răbdare în fiecare zi, dar Dumnezeu nu poate face ca mânia să dispară în fel magic – El nu ar face asta nici dacă ar vrea, pentru că El ți-a dat o voie liberă! El este interesat în ascultare și în serviciul tău voluntar. Atitudinea unui ucenic este arătată în rugăciunea lui Isus: „Facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ.” (Matei 6:10).
În loc să te întrebi de ce Dumnezeu nu te ascultă, poate că ar trebui să te întrebi – de ce nu-L asculți tu pe Dumnezeu! Dacă mintea ta este hotărâtă să facă voia lui Dumnezeu, El îți va răspunde rugăciuni tale de a deveni mai răbdător cu exact încercările de care ai nevoie pentru a deveni răbdător. Dacă simți că Dumnezeu nu îți ascultă rugăciunile, întreabă-te dacă ai spus cu adevărat „Facă-se voia Ta” în fiecare situație.
Nu te ruga la Dumnezeu să te păzească de încercări, ci roagă-te ca El să-ți dea putere ca tu să folosești acea încercare ca să devii ca Isus! Atunci El va fi mai mult decât voitor să îți asculte rugăciunea! Atunci nu va mai exista nici o zi în deznădejde pentru tine!
Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.