“Dragul meu licean…”

“Dragul meu licean…”

O scrisoare de la o mamă pentru copilul ei adolescent, în prima zi de școală.

5 minute ·

A sosit momentul… un nou an școlar începe, iar tu, din nou, ieși pe ușă cu cărțile în mână!

Noul an de școală este ca un caiet nou nouț, ca cel pe care-l ai în ghiozdan; cu ce-l vei umple în lunile care vor urma? La sfârșitul anului, paginile vor fi pline și te vei putea uita în urmă și vei citi despre toate lucrurile cărora le-ai acordat timpul, gândurile și efortul tău. Ce șansă ai tu acum de a scrie un „bestseller,” o carte care te va întări pe tine și pe toți cei care o citesc!

De-a lungul anului vei da de siutații care necesită alegeri. Se vor întâmpla lucruri neașteptate; ceilalți vor spune lucruri pe care sperai să nu le spună. Poate te regăsești în situații în care ești atras de lucruri despre care știi că nu duc într-o direcție bună. Poate realizezi că ești influențat de grupul de colegi, sau poate trebuie să umpli timpul tău liber. Te vei găsi mereu în situația de a face alegeri. Știi prea bine că nu poți controla ce se întâmplă în jurul tău, dar poți controla cum reacționezi și poți decide ce să faci și cui să acorzi timpul și gândurile tale. Asta face ca fiecare zi să fie plină de nădejde, căci fiecare pagină din caiet poate fi umplută cu o poveste bună.

Îmi vine în minte ce spune Isus: „Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzeşti de cel rău.” Ioan 17:15. Isus Se roagă pentru tine și este posibil ca tu să treci prin tot anul școlar fiind păzit de rău!

Acest verset mă face să mă gândesc la o poveste pe care am auzit-o, despre un țăran care deținea o fermă de găini. Într-o zi a găsit un ou de vultur într-o pădure apropiată și l-a adus acasă. A pus oul de vultur sub una dintre cloștile sale, care clocea și alte ouă. În timp, toate ouăle au eclozat și micile păsări au plecat în curte să caute mâncare. Cu trecerea săptămânilor, toți puii mâncau împreună, se jucau împreună și creșteau împreună. În fiecare zi ei megeau și căutau mâncare în țărână – semințe, râme și tot ce puteau găsi. Puii de găină nu se uitau niciodată în sus, ci erau concentrați la pământ, la ce era jos, în fața ochilor lor. Tânărul vultur se uita și el pe pământ după hrană, dar, odată cu trecerea timpului a observat că era ceva diferit la el. Deseori se uita doar în sus, uimit de cum alte păsări zburau în bolta cerului, iar asta a creat o dorință aprinsă în interiorul lui. Într-o bună zi, și el va zbura! A trecut timpul și a crescut mare, iar gândurile lui tot mai mult se duceau spre acel spațiu deschis de deasupra lui și cu greu mai observa celelalte găini care aveau ciocul îngropat în praf. Apoi a venit acea zi. A văzut un grup de păsări sălbatice zburând chiar deasupra lui și nu a mai suportat. Și-a întins aripile și și-a luat zborul spre cer, fără să mai arunce vreo privire înapoi. Și dus a fost, fericit în infinitul văzduhului. Era liber!

Peste tot, în jurul tău la școală, sunt tineri care sunt preocupați de lucrurile pământești, temporare. Îți vor veni în minte multe întrebări: Cum mă potrivesc cu ei? Cu ce ar trebui să mă îmbrac? Ce ar trebui să spun? Ce se gândesc despre mine? Cum îi pot impresiona? Concentrarea lor este pe pământ, la lucrurile care nu durează o veșnicie. „Gândiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ.” Coloseni 3:2.

Gândește-te că tu poți fi ca un vultur care își fixeazăă privirea pe lucruri mult mai mărețe. Tu aparții cerului! Gândește-te la asta când mergi pe holurile liceului, că tu porți un secret mare, o comoară valoroasă în inima ta – o nădejde pentru lucruri mult mai bune decât ce poate oferi această lume! Poate mai sunt și alți „vulturi” în școala ta; fii curajos și mărturisește-ți nădejdea și fii un exemplu pentru unul care susține adevărul și binele.

De aceea, drag elev, vreau să te încurajez să te gândești la asta în fiecare dimineață când mergi cu autobuzul la școală: „Ce voi scrie azi pe pagina caietului meu?” Vei putea să te uiți înapoi la ziua ta fără regrete? Viața ia întorsături și viraje interesante; unele sunt plăcute, altele îți pot cauza frică și disperare, dar poți fi confortat de faptul că însuși Isus se roagă pentru tine și aceasta este dovadă vie că este posibil ca tu să iei alegerile corecte – cele care conduc la viață veșnică. Foarte repede, anul de școală va fi gata și încă un capitol din caietul tău se va încheia. Fă-l să fie unul bun!

Din inimă,
Mama

Acest articol este disponibil în

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.