Estera: Afară din zona de confort

Estera: Afară din zona de confort

O lecție despre o fetiță orfană care a ajuns împărăteasă în momentul în care a pășit în credința.

5 minute ·

Este ceva ce știi că trebuie să faci, dar aceasta înseamnă să îți abandonezi zona de confort și să pășești în credință. Știi că aceasta este călăuzirea lui Dumnezeu, dar este greu. Nu știi care va fi rezultatul. Chiar nu știi care va fi poziția ta la sfârșit.

O întreagă carte din Vechiul Testament este dedicată istoriei lui Estera, o fată într-o țară străină – Persia. Fiind orfană, ea a fost crescută de verișorul ei Mardoheu. Ea era frumoasă și drăguță și trebuie să fi fost și foarte tânără. Când a fost trimis decretul regal ca să se găsească o nouă regină, și toate fetele tinere și frumoase din împărăție trebuiau să se arate la palat, Estera și-a părăsit casa copilăriei și s-a mutat la palat. Dintre toate femeile frumoase de acolo, împăratul Ahașveroș a pus coroana regală pe capul ei și a făcut-o împărăteasă. Este interesant să ne gândim cum s-a simțit Estera prin toate acestea. Nu este nicio îndoială că, fiind o fată tânără evreică, acum ea se simțea complet în afara zonei de confort. Ea n-avea de unde să știe cum vor decurge lucrurile. Dar Dumnezeu, ca întotdeauna, era în spatele scenei. El avea o misiune pentru Estera; ceva ce ea nu ar fi putut îndeplini dacă nu și-ar fi părăsit viața veche din urmă.

Sincronizarea perfectă a lui Dumnezeu

Între timp, Mardoheu, datorită fricii lui de Dumnezeu, a devenit neplăcut în fața unui om care avea multă putere în împărăția lui Ahașveroș. Asta este o altă poveste în sine. Rezultatul era acesta că acest bărbat, Haman, a devenit atât de mânios încât l-a convins pe împărat că toți evreii din împărăție trebuie distruși. Împăratul nu era conștient de faptul că propria lui regină era dintre acești oameni și a fost de acord cu acest plan malefic. Cum va supraviețui poporul lui Dumnezeu prin aceasta?

Dumnezeu a pus în mișcare un lanț de evenimente, iar Estera și Mardoheu erau în poziția în care Dumnezeu să îi poată folosi ca să salveze poporul Său de la distrugere.

Când citești istoria, vezi cât de perfect a fost sincronizat totul. Dumnezeu a pus în mișcare un lanț de evenimente, iar Estera și Mardoheu erau în poziția în care Dumnezeu să îi poată folosi ca să salveze poporul Său de la distrugere.

Nici tu nu poți vedea imaginea de ansamblu în viața ta, dar te poți încrede în controlul desăvârșit al lui Dumnezeu? Isus spune despre El că nicio vrabie nu cade la pământ fără ca El să știe despre aceasta. (Matei 10:29). Este imposibil atunci să nu crezi că tot ce ni se întâmplă nouă nu este urmărit cu atenție și măsurat și echilibrat ca să fie exact ce avem nevoie ca să împlinim planul Lui pentru viețile noastre. (Prov. 3:5-6)

Curaj în fața incertitudinii

Estera și Mardoheu au venit cu acest plan care presupunea ca Estera să-și riște viața. Ea urma să meargă la împărat și să mijlocească la el pentru poporul ei. Legea spunea că oricine se apropia de împărat fără să fie chemat trebuia omorât și nu era sigur dacă el o va primi sau nu. Mardoheu a convins-o, totuși, spunând: „Şi cine ştie dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împărăţie?”

Și răspunsul Esterei a fost: „Voi intra la împărat, în ciuda legii, şi, dacă va fi să mor, voi muri.” Asta este credință!

Estera era o orfană care a devenit împărăteasa împărăției. A fost nevoie de curaj ca să lupte pentru poporul ei. Cu siguranță nu a fost ușor; scrie că ea a postit și s-a rugat timp de 3 zile înainte să pună în acțiune acest plan. Apoi a fost ascultătoare, neștiind care urma să fie rezultatul. Dar era mai important pentru ea să facă ce trebuia să facă. Ea a crezut că Dumnezeu avea controlul.

Încredere în controlul lui Dumnezeu

Rezultatul încrederii și curajului Esterei a fost că Ahașveroș a primit-o când ea s-a apropiat, și i-a ascultat rugămintea, iar poporul evreu a fost salvat de la distrugere. Haman cel rău a fost spânzurat de spânzurătoarea pe care tocmai el o pregătise pentru Mardoheu.

Învață să ai încredere în Dumnezeu necondiționat. Să crezi că El te iubește atât de mult încât să te poți odihni în conducerea și înțelepciunea lui perfectă pentru viața ta. Estera a făcut asta în simplitate și a mers mai mult decât bine pentru ea. Și tu poți face la fel de simplu și să faci acest pas al credinței! Fii ascultător de lucrurile pe care Dumnezeu cere să le faci. Pășește afară din zona de confort și trăiește o viață de credință.

Citește toată cartea Esterei pentru o istorie foarte captivantă și inspirațională.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.