Îl cunoști pe Dumnezeu sau doar ai auzit de El?

Îl cunoști pe Dumnezeu sau doar ai auzit de El?

Este posibil să-L cunoști pe Dumenzeu personal?

6 minute ·

Dacă nu-L cunoști pe Dumnezeu, El poate părea distant și indiferent, sau chiar mânios și pretențios. Dar când începi să-L cunoști, vei experimenta că El are interes personal în tine – atât în încercările și biruințele zilei obișnuite. Este posibil să începi să-L cunoști pe Dumnezeu personal și să înveți să-I înțelegi gândurile și căile!

Am citit azi că în 2025, populația lumii va depăși 8 miliarde. E un număr impresionant! Încerc să mă imaginez într-o mulțime cu atâția oameni; bărbați, femei și copii de toate vârstele și cu toate tipurile de modă, culturi, religii și limbi.

Câți dintre acești 8 miliarde de oameni acordă mai mult de un gând Celui care i-a pus aici pe pământ?

Cine este Dumnezeu?

Atunci gândurile mele se îndreaptă către Creator, Dumnezeu, care singur ne-a format pe fiecare dintre noi. Mă întreb câți dintre acești 8 miliarde acordă mai mult de un gând trecător Celui care ne-a pus aici pe pământ? Cei mai mulți cred în existența unei puteri mai înalte și practică un fel de religie, dar este posibil să ai mai multă cunoștinț și credință că există undeva un creator care mi-a dat viață? Este posibil să-L cunoști pe Dumnezeu personal – să înveți să-I înțelegi gândurile și căile?

Pentru tine care doar ai auzit de Dumnezeu, El poate părea o ființă îndepărtată, indiferentă care nu acordă multă atenție vieții noastre de pe pământ, cu atât mai puțin vieții tale personale. Sau poate ți-L imaginezi ca un Dumnezeu mânios și pretențios care nu este niciodată mulțumit cu ființele umane pe care le-a creat.

Dar cei care apucă să-L cunoască pe Dumnezeu… primesc și tot ajutorul și puterea de care au nevoie pentru a face voia Creatorului lor.

Dar cei care apucă să-L cunoască pe Dumnezeu intim, experimentează că El are interes personal în ei. Ei experimentează prezența Lui, atât în ispitele cât și în biruințele din ziua obișnuită. Ei învață să privească situațiile zilnice prin ochii Lui și să simtă grija Lui pentru ei, chiar și în timpuri dificile. În părtășie cu Dumnezeu și Cuvântul lui Dumnezeu, ei află care este voia Lui în fiecare dintre aceste situații și alegeri la care sunt supuși. Și în această relație profundă cu Creatorul lor, ei primesc și tot ajutorul și puterea de care au nevoie pentru a face voia Creatorului lor. (Evrei 8:10-11)

Dacă nu-L pot vedea pe Dumnezeu, cum Îl pot atunci cunoaște?

Mai întâi de toate, trebuie să vreau să-L cunosc pe Dumnezeu.

Johan O. Smith, fondatorul Bisericii Creștine Brunstad, l-a încurajat o dată pe fratele său Aksel să petreacă timp cu Dumnezeu, „pentru că devii ca cel cu care petreci timpul.” Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu pentru om, iar când citești și primești lumină prin Duhul Sfânt, înveți să-L cunoști pe Dumnezeu și căile Lui.

…devii ca cel cu care îți petreci timpul

Realizez că în puterea mea proprie, nu pot face voia lui Dumnezeu. În loc să vin cu eterna scuză „sunt doar un om”, trebuie să mă întorc spre Dumnezeu și să cer ajutor de la El. Trebuie să renunț la planurile și ideile mele și să mă întorc spre interior ca să-I ascult vocea Lui plăpândă.

Dacă sunt voitor să mă smeresc și să recunosc că am nevoie de ajutor, atunci Dumnezeu este mai mult decăt binevoitor să mă călăuzească și să mă conducă. Nu înseamnă că viața va fi simplă și fără încercări, dar în timp ce învăț să-L cunosc pe Dumnezeu mai bine, învăț să văd situațiile așa cum Dumnezeu le vede. Văd cum El vrea să reacționez; văd cum El vrea să mă schimbe și să mă transforme prin aceste încercări și să-mi dea natură Dumnezeiască. (2 Petru 1:2-4) Încep să-L cunosc pe Dumnezeu devenind tot mai mult ca El!

Pedeapsa plină de dragoste a lui Dumnezeu

Dumnezeu ne permite să-L cunoaștem pe El și căile Lui prin pedeapsa lui care este plină de dragoste. Este scris că Domnul pedepsește pe orice fiu pe care-l iubește. (Evrei 12:6). Nu te simți bine când auzi acea voce din interior care îți amintește de ceva ce nu ai făcut conform voii lui Dumnezeu. Poate din neatenție am dat un răspuns mânios cuiva, iar, mai târziu, Dumnezeu prin Duhul Sfânt mi-a arătat cum am greșit și cum ar fi trebuit să fi făcut diferit.

…Un Dumnezeu Atotputernic este mereu acolo ca să-i întărească și să-i călăuzească la bucurie, pace și neprihănire, indiferent de ce apare în drumul lor

Dacă Îl cunosc cu adevărat pe Dumnezeu și căile Lui, atnci văd că pedeapsa este bună pentru mine. Acceptând pedeapsa și acționând după ea, dreptatea proprie este distrusă și devin dependent de călăuzirea și ajutorul Duhului Sfânt în viața mea. Pedeapsa aduce „roada dătătoare de pace a neprihănirii celor ce au trecut prin şcoala ei.”

Cunoaște-L pe Dumnezeu!

De ce, atunci, din toate aceste miliarde de oameni, sunt atât de puțini care chiar au interes să-L cunoască pe Dumnezeu? Motivul este că toți cei care vor să-L cunoască pe Dumnezeu cu adevărat trebuie să predea toate gândurile și ideile lor despre cum viața lor ar trebui să fie. Ei trebuie să aibă un interes viu de a căuta lucrurile din natura lor care nu sunt în armonie cu El și trebuie să sufere în fire (să spună „nu” naturii lor păcătoase, luându-și crucea în fiecare zi) pentru a birui. Dar în schimb, lor li se permite să-L cunoască pe Creator ca pe un Tată iubitor și un Dumnezeu Atotputernic care mereu este acolo să-i întărească și să-i conducă la bucurie, pace și neprihănire, indiferent de ce apare în drumul lor.

Aceasta este viața cea mai împlinitoare pe care o poate trăi o persoană.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.