„Întreaga mea viață a fost un răspuns la rugăciuni”

„Întreaga mea viață a fost un răspuns la rugăciuni”

„Rugăciunea este unul dintre stâlpii principali din viața mea. Să pot să vin înaintea tronului de har ca să primesc ajutor – acesta este un privilegiu de neprețuit. La cine altcineva să mă duc în nevoia mea?”

9 minute ·

„Toată viața mea a fost un răspuns la rugăciuni.”

Piotr își începe interviul cu această propoziție. El este un om relativ înalt, dar vorbește încet, cu o voce caldă. L-am contactat pe Piotr ca să aflăm ce efect a avut rugăciunea când unul dintre fiii lui era bolnav. Răspunsul primit de la el, a fost oarecum neașteptat.

A rămas tăcut câteva clipe, după care a continuat: „M-am născut într-o familie în care doar mama era credincioasă. Tatăl era un alcoolic și nu prea era prezent. De-a lungul la mulți ani, mama s-a rugat puternic la Dumnezeu ca să-i mântuiască familia.

„Noi locuiam într-o fermă mică din Polonia, iar lângă casa noastră, era un hambar. Din cauza lui tata, mama nu se putea ruga acasă, ci trebuia să meargă în hambar ca să se roage. Dar ea se ruga atât de tare, încât noi, copiii, puteam să o auzim când ne jucam afară, sau chiar din casă. Ea se ruga ca noi să-L cunoaștem pe Dumnezeu și puterea Lui și să fim păziți de rău. Noi auzeam rugăciunile ei și, în timp, asta a aprins o scânteie în noi, și am început să-L căutăm pe Dumnezeu.”

După câțiva ani, tatăl lui Piotr s-a pocăit. „Atunci mama și tata se rugau împreună în casă, jos, în bucătărie. Camera mea era chiar deasupra bucătăriei, la etaj, și auzeam rugăciunile lor în fiecare seară. Părinții mei au înțeles că Dumnezeu pusese o dorință în ei ca să-și mântuiască copiii. Mama mea, în special, era o femeie a rugăciunii, și rugăciunile ei și-au pus amprenta asupra mea.”

Rugăciuni ca să fiu păzit în adolescență

Când Piotr avea cam 16 ani, s-a trezit o dorință puternică în el ca să primească o viață de biruință asupra păcatului, o viață despre care auzise la unii frați care i-au vizitat din Norvegia.

Piotr participa la o adunare penticostală în acel timp, dar a început să vadă diferența dintre acești frați norvegieni care au venit în vizită, și alți predicatori care mai veneau. „Era un duh în aceșit frați care mărturisea despre viața trăită de ei. Era atractiv pentru mine și voiam să fiu și eu dintre ei.”

Cu acastă dorință arzândă, Piotr a căutat ajutor la Dumnezeu. „Din natură, eram foarte temperamental, nerăbdător și obraznic. Când eram supărat, țipam la părinții mei. Am realizat asta atunci și am intrat într-o nevoie mare. M-am rugat la Dumnezeu ca să aibă milă de mine. M-am rugat ca viața mea să fie transformată.”

Câțiva ani mai târziu, Piotr a mers în armată timp de doi ani, unde a fost „complet singur” și a trebuit să lupte ca să se păzească curat. „În acel timp au început să intre foarte multe lucruri necurate în Polonia – prin televiziune, reviste, ziare. Între camarazii mei, necurăția era la modă. Pentru mine era extrem de important ca să fiu păzit curat. Aveam locul meu ascuns – în depozitul de mâncare, unde puteam să mă aplec pe genunchi să mă rog și puteam să mă umplu cu Cuvântul lui Dumnezeu.

„Rugăciunea a fost cea care m-a salvat și m-a păzit. Nu erau doar rugăciunile mele, dar erau și mulți alții care se rugau pentru mine. Chiar și azi, sunt convins că sunt rugăciunile altora care mă ajută să primesc biruință asupra păcatului și să ajung la sfințire.”

Puterea rugăciunii pentru familie

Prin rugăciune, viața lui Piotr a fost păzită de legăturile păcatului și a nenorocirii, exact cum se ruga mama lui, cu mulți ani în urmă. Mai târziu, Piotr a primit familia lui proprie și a experimentat puterea rugăciunii, în special când fiul lui cel mai mic a luat o boală ce nu permitea sângelui să se coaguleze normal.

„Odată, fiul nostru a trebuit să facă o operație. După operație, a făcut pneumonie, cu febră mare. Eu și soția mea eram la spital, dar eu eram foarte obosit și bolnav și a trebuit să plec. Și soția mea era bolnavă, dar ea a rămas. Aveam și copii acasă de care trebuia să avem grijă. În timpul nopții, soția mea a sunat și a spus că băiatul nostru urma să mai stea în spital încă două săptămâni. Eu eram acasă cu febră de 40 de grade și nu puteam face nimic.

„În acea noapte am contactat doi frați credincioși și i-am întrebat dacă se pot ruga pentru băiatul nostru. Dimineață, la prima oră, am sunat la spital și am întrebat cât urma să fie internat băiatul nostru. Soția mi-a spus că copilul s-a însănătoșit total. În timpul nopții au observat doctorii că el și-a revenit total. Totul era în regulă și eu a trebuit doar să mă duc să-i aduc acasă.”

Piotr a experimentat că rugăciunea trimisă la Dumnezeu este ca o linie telefonică de ajutor, căci ea deschide ușile către ajutor, putere, mângăiere, soluții și miracole pe care omul nu poate spera să le facă. Odată, Piotr a citit în ziare că guvernul urma să oprească fondurile pentru medicamentele bolii fiului său.

„Am simțit cum gânduri de îngrijorare și neliniște au început să atace. Aceste tratamente sunt foarte scumpe, iar fără ele, pacienții au dureri și suferințe mari. Singurul lucru pe care-l puteam face era să mă rog la Dumnezeu. M-am rugat la Dumnezeu pentru ajutor în această luptă. M-am rugat ca El să intervină. Dumnezeu mi-a trimis atunci versetul din Evrei 12:28, „Fiindcă am primit, dar, o împărăţie care nu se poate clătina, să ne arătăm mulţumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică.” Atunci, gândurile de îngrijorare și frică au trebuit să se predea. Mai târziu, s-a făcut așa că guvernul s-a răzgândit și a continuat să plătească tratamentul.”

Responsabilitatea de a mă ruga pentru ceilalți

„Când văd lucrurile de care am fost cruțat și viața fantastică la care pot ajunge – aceasta trezește o dorință enormă în mine ca și alții să experimenteze aceleași lucruri.

„Știu că toate s-ar fi sfârșit într-un dezastru dacă aș fi trăit cu soția și copiii mei conform tendințelor din natură. Nu văd că viața pe care o trăiesc acum este un merit de-al meu. Când vorbesc cu alte persoane din biserică, aud des că ei se roagă pentru mine. În biserică, intrăm în „umbrela rugăciunii.” Poate unii oameni nu au o slujbă vizibilă, dar auzi din când în când că ei se roagă pentru tine, iar asta îți dă o siguranță enorm de mare – te simți păzit.

„Asta trezește o dorință în mine ca să mă rog la Dumnezeu și să jertfesc tot pentru a participa la lucrarea lui Dumnezeu de a-i ajuta pe ceilalți. Cred că este dreptate ca să nu trăiesc o viață de egoist, unde sunt preocupat doar de mine și ai mei, și să-i las pe ceilalți să facă orice vor, și să se descurce cum pot. Când merge bine cu persoanele pentru care mă rog, atunci este o bucurie superioară pentru mine, căci știu că am ajutat și eu la succesul lor.”

„Rugăciunea este unul dintre stâlpii principali din viața mea”

„Stă scris că „mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.” Iacov 5:16. Dacă vreau ca rugăciunile mele să aibă o putere mare, atunci trebuie să trăiesc și o viață dreaptă. Voia lui Dumnezeu pentru noi este sfințirea noastră. Când ne rugăm după voia Lui, atunci știm că El ne aude. El nu te va auzi dacă tu te rogi pentru mulți bani, mașini frumoase sau o casă frumoasă. Dar când mă rog pentru că îmi văd nevoia, atunci El vine cu puterea și descoperirea Lui ca să mă ajute.

„Rugăciunea este unul dintre stâlpii principali din viața mea. Să pot veni la tronul de har ca să primesc ajutor – acesta este un privilegiu de neprețuit. Dumnezeu m-a creat și știe toate limitele mele, dar vrea să mă ajute. El vine cu lumina Lui în situațiile prin care trec; îmi dă Cuvântul Său și, deodată, totul devine clar. Aceasta trezește o recunoștință profundă și siguranță, pentru că știu că El nu mă va trăda niciodată. La cine altcineva să mă duc în nevoia mea?”

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.