Învață din trecut!

Învață din trecut!

Când văd cum reacțiile mele „normale” negative nu mi-au adus nimic bun în trecut, primesc o dorință de a face lucrurile diferit.

5 minute ·

La ultima oră de istorie, profesorul ne-a spus că este un concept cheie pe care el vrea ca noi să îl ținem minte: Trebuie să învățăm din trecut ca să nu facem aceleași greșeli în viitor. M-am gândit unde și-ar găsi locul în societate această idee. Gândește-te dacă oamenii ar putea învăța să evite crizele economice sau poate chiar efectele devastatoare ale războaielor!

Apoi, am relizat că acest concept se aplică și în viața mea proprie. De câte ori n-am întârziat eu la oră, ca în următoarea zi să vin la aceeași oră târzie? Mă întreb dacă această idee de „a învăța din trecut” nu poate fi aplicată și la alte greșeli precum, atunci când reacționez deplorabil când ceva nu decurge așa cum eu mi-aș fi dorit.

Dacă cineva spune lucruri negative despre mine în ascuns, în mod natural încep să erupă gânduri de dispreț și de mânie. Asta-i normal, nu?

Dar atunci când devin iritat și mânios, asta nu mă face fericit, și niciodată nu rezolvă problema. Ci, în loc, mă face să mă simt frustrat, nemulțumit și prost pentru că aceste lucruri sunt păcate și de aceea nu sunt pe placul lui Dumnezeu. Atunci, de ce continui să mă mânii?

Gândindu-mă înapoi, realizez că motivul pentru care reacționez astfel este că îmi vin gânduri care mă fac să cred că fericirea mea este determinată de lucrurile din jurul meu și felul în care sunt tratat.

Satan știe cum să se folosească de astfel de gânduri și singura lui intenție este să îmi fure pacea și bucuria mea. Ioan 10:10. El vrea să mă înșele prin a mă face să gândesc că problema este în afara mea. Dumnezeu, pe de altă parte, vrea ca eu să devin liber de păcatul care locuiește în natura mea umană. De fapt, felul în care eu reacționez în fiecare situație determină propria mea fericire!

În Romani 8:28 scrie, „De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său.” Dacă Îl iubesc pe Dumnezeu și caut să Îi fiu pe plac, fiecare situație poate fi văzută ca o oportunitate de a fi eliberat de puterea lui Satan asupra mea.

Gândurile de iritație și de mânie care apar, vin din pofta de a face păcat din natura mea umană. Dacă sunt conștient că Satan încearcă să folosească aceste gânduri pentru a mă înșela în păcat, eu îi pot sta împotrivă prin a alege să nu cedez în fața acestor gânduri, ci, în loc, să cred în Cuvântul lui Dumnezeu. În Iacov 4:7 scrie: „Supuneți-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi.” Dacă aleg să mă împotrivesc lui Satan prin a nega păcatul la care sunt ispitit, aceasta lucrează întotdeauna spre binele cel mai bun al meu. Prin a deveni liber de păcatul din firea mea umană, eu devin cu adevărat fericit!

Când văd cum reacțiile mele „normale” negative nu mi-au adus nimic bun în trecut, primesc o dorință de a face lucrurile diferit.

Dar cum pot fi sigur că atunci când apare o nouă situație, eu nu voi ceda din nou?

Eu trebuie să recunosc că aceste lucruri nu sunt altceva decât păcate, apoi să mă căiesc de ele, și să le urăsc. Trebuie să iau o hotărâre fermă în inima mea că eu nu îl voi lăsa pe Satan să mai aibă deloc putere asupra mea. Apoi, când observ că sunt ispitit să fac aceste lucruri pe care le urăsc, mă rog la Dumnezeu pentru ajutor! În Evrei 4:16 scrie: „Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare și să găsim har, pentru ca să fim ajutați la vreme de nevoie.” Prin a merge la tronul de har al lui Dumnezeu și a mă ruga pentru ajutor atunci când sunt ispitit, El cu siguranță îmi va da harul necesar pentru a sta împotriva diavolului, la vremea de nevoie. Iar aceasta este înainte să cad! El vrea să mă ajute!

Nu numai că devin liber de puterea păcatului, dar natura mea umană este înlocuită cu ceva nou. Acolo unde înainte era mânie, Dumnezeu poate crea răbdare, unde era cârtire, Dumnezeu poate crea recunoștință. De fapt, natura mea umană este înlocuită cu natură dumnezeiască — viață veșnică! 2 Petru 1: 3-9.

Cuvintele profesorului meu de istorie au fost înțelepte, și, dacă sunt aplicate în viața mea, văd că pot folosi trecutul pentru a învăța ceva care va avea beneficii eterne pentru viitor!

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.