Învingător în viața proprie

Tu ești chemat să stăpânești asupra păcatului și nu invers. Dar cum?

Scris de Janne Epland
Învingător în viața proprie

Biblia are un mesaj pentru tine care vrei să devii un învingător în viața proprie. Tu ești chemat să stăpânești asupra păcatului și să nu-l lași să stăpânească peste tine. Este complet posibil când ai luptat corect.

De aceea, luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare după ce veţi fi biruit totul.” (Efeseni 6:13)

În Biblie scrie mult despre luptă – o luptă spirituală între bine și rău. Aici viața de creștin este descrisă ca un război care are loc în mine – o luptă împotriva păcatului care locuiește în mine. Atunci mă folosesc de arme spirituale care sunt descrise în Efeseni 6:10-17.

Chiar dacă dușmanul este mare și puternic, eu știu că puterea lui Dumnezeu este mai mare.

Strategia pentru a birui păcatul, care vrea imediat să ia prim-planul, este simplă, dar în același timp cere totul. Când eu vin la Dumnezeu cu mâinile goale, profund sătul de mine și reacțiile mele, de gândurile și poftele mele, atunci sunt în situația corectă de a primi ajutor.

Un ajutor mare este să pun nume pe fiecare dușman – să admit, să recunosc care este, de fapt, problema mea. Poate sunt chinuit de invidie, iar aceste gânduri mă rod continuu în interior. Dumnezeu mă cunoaște și știe deja aceasta, dar eu trebuie să recunosc atât pentru mine personal, cât și pentru Dumnezeu ca să duc lupta într-un mod corect. Lupt mai bine, cu lovituri concentrate și bine direcționate. „Voi primi biruință asupra invidie și nu mă dau până când nu toate gândurile de invidie sunt moarte și îngropate!”

Gândirea corectă și țelul în față

Am un punct de început bun când am aceeași gândire și concentrare pe care o avea Iosif când nevasta lui Potifar l-a ispitit: Cum aş putea să fac eu un rău atât de mare şi să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?” (Geneza 39:9) El L-a iubit pe Dumnezeu atât de mult încât cea mai mare frică a lui era de a păcătui împotriva Lui.

Dacă așa este, atunci nu mă clatin. Când un gând necurat apare, iar eu, de fapt, am poftă să îl dezvolt mai departe, pot în loc să decid: Nu! Eu nu-L voi trăda pe Dumnezeu! Când simt invidia că se împrăștie în tot corpul și dreptatea de sine se ridică și strigă în gura mare… Nu! Eu știu că asta nu este de la Dumnezeu, ci este păcatul care vrea să aibă puterea. Gândul este „omorât”, și eu am biruit. Eu nu am păcătuit.

Este doar o suferință scurtă, comparată cu slava veșnică – cea care îi așteaptă pe un astfel de războinic.

Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat în Hristos Isus la slava Sa veşnică, după ce veţi suferi puţină vreme, vă va desăvârşi, vă va întări, vă va da putere şi vă va face neclintiţi.” (1 Petru 5:10)

Ba încă şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate şi le socotesc ca un gunoi, ca să câştig pe Hristos” (Filipeni 3:8)

În credință și încredere în Dumnezeu

Păstorașul David nu semăna deloc cu un războinic. Toată viața lui de tânăr fusese pe câmp și a păzit oile. Totuși el l-a biruit pe Goliat care era mult, mult mai mare și mai puternic decât el, văzut cu ochii omenești și cu priceperea logică. David era superior deoarece luptase în credință și încredere totală în puterea și ajutorul lui Dumnezeu și nu s-a încrezut în puterea și iscusința proprie pentru a-l birui pe Goliat.

«Herren skal la dine fiender som reiser seg mot deg, ligge under for deg.»

Chiar dacă nu am de luptat cu dușmani exteriori, mă pot gândi la David, când simt că ispita și lupta care mă așteaptă este atât de mare încât aproape că nu pot vedea nimic dincolo de ea. Când propriul „Goliat”, care de exemplu, este deznădejdea, invidia sau orice alt păcat care ar putea fi, stă înaintea mea și mă disprețuiește și vrea să mă descurajeze, atunci este important să-mi amintesc pe cine am eu cu mine în luptă – adică o armată de îngeri care stă în spatele meu.

Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare.’” (Isaia 41:10)

Goliat cade la pământ

Când cred în Dumnezeu din toată inima mea, pot merge în lupta împotriva păcatului în duhul de credință. Chiar dacă dușmanul este puternic și mare, știu că puterea lui Dumnezeu este mai mare. De aceea pot lupta cu încredere totală în biruință, fără să îmi fie teamă sau să fiu descurajat. Goliat cade la pământ. Eu devin un învingător în viața proprie și fiecare păcat care vrea să se ridice și să se arate, întâlnește un războinic pregătit de luptă.

Eu sunt mai departe ispitit să păcătuiesc, de a-mi urma poftele. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu o gândire hotărâtă pot stăpâni peste el, și nu invers.

Domnul îţi va da biruinţă asupra vrăjmaşilor tăi care se vor ridica împotriva ta; pe un drum vor ieşi împotriva ta, dar pe şapte drumuri vor fugi dinaintea ta.” (Deut. 28:7)