Învingerea ispitei sexuale

Învingerea ispitei sexuale

„Aveam un tânjet profund de a fi liber de poftele tinereții dar felul în care trebuia să fac asta nu era niciodată clar.” Garret vorbește despre calea către victorie totală împotriva necurăției.

6 minute ·

Garret a crescut ca creștin și i s-a spus des să se păzească curat și să nu cedeze în poftele tinereții dar felul în care trebuia să facă asta nu era niciodată clar. Aici el vorbește despre cum poți primi victorie completă împotriva gândurilor necurate și să devii liber de imoralitatea sexuală și de toată necurăția.

„De mic mi s-a spus să mă păzesc și să nu mă joc sau să nu fac sex înainte de căsătorie. Știam că dacă te bălăcești în gânduri necurate era păcat și chiar aveam un tânjet de a fi liber de poftele tinereții, dar cum să fac asta nu a fost niciodată clar pentru mine. Căutam o cale de scăpare dar sfârșeam în căderi dese și eram blocat în acest ciclu oribil unde încercam să lupt dar, într-un final, întotdeauna mă întorceam la păcatul meu. Nu aveam niciun ajutor ca să devin liber.”

„Dar într-un final, mi s-a descoperit o cale. Am primit credință că Dumnezeu putea să-mi dea biruință asupra păcatelor mele așa că am început lupta împotriva gândurilor necurate și prin ajutorul lui Dumnezeu am început să le birui. Nu spun că nu mai sunt ispitit dar nu mai sunt controlat de poftele mele. Nu mai sunt controlat de ce poartă o fată sau de cum reacționează sau de orice gând care-mi vine în cap.”

„Biruința asupra acestor păcate nu este o soluție de 5 minute. Dacă vrei să câștigi lupta împotriva poftelor trebuie să fii dedicat. Lupta începe de fapt în viața ta zilnică, chiar înainte să fii ispitit la gânduri necurate.”

O viață de gânduri curată

„Cred că cel mai important lucru pentru a te ține curat este să lucrezi conștient la viața ta de gânduri în situațiile zilnice, înainte chiar să ajungi în încercări. Așa cum spune în Coloseni: „Gândiți-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ.” (Coloseni 3:2) Viața mea de gânduri trebuie să fie bazată pe rugăciuni pentru ceilați, căutarea lui Dumnezeu, rugăciuni pentru viața proprie și trebuie să fie umplută cu Cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta nu numai că m-a ținut departe de multe încercări nenecesare, dar, când intru în ispite și încercări sunt pregătit să mă lupt cu acele ispite.”

„Ca oameni naturali, noi suntem incredibil de slabi – pentru mine a fost o bătălie în sine faptul ca să capăt credință că Dumnezeu mă putea ajuta. Am realizat imediat cât de lipsit de putere și de slab sunt împotriva acestor gânduri și am realizat că trebuie să fiu complet decis că vreau să termin cu aceste păcate.”

„Dacă, în cel mai mic grad, sunt indecis atunci când intru în încercare, atunci pot fi sigur că voi cădea. Pentru că sunt mult prea slab. Am nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a primi biruință și apoi trebuie să fiu determinat și să-mi pun gândirea la lucrurile de sus.”

„Și când îmi pun gândirea la lucrurile de sus, de fapt, eu cresc în dragostea pentru Dumnezeu. Și singurul lucur care mă poate păzi în încercările mele este cât de mult Îl iubesc pe Dumnezeu. Când sunt ascultător, atunci aceasta dovdește că Îl iubesc pe Dumnezeu mai mult decât pe mine însumi, mai mult decât iubesc poftele și plăcerile mele. Nu lupt doar pentru că vreau să fiu liber, ci lupt pentru că Îl iubesc pe Dumnezeu și El urăște păcatul și de aceea Eu Îl ascult și lupt împotriva păcatului. Și El îmi dă puterea să birui.”

„Când sunt credincios și ascult de Dumnezeu și mă încred în conducerea Lui și fac orice El mi spune, atunci El îmi trimite Duhul lui Sfânt care îmi dă putere ca să capăt biruință în ispită. Dar fără el, eu sunt fără putere să sufăr în fire, așa cum este scris.

Suferință în fire

„Astfel, dar, fiindcă Hristos a pătimit în trup, înarmaţi-vă şi voi cu acelaşi fel de gândire. Căci cel ce a pătimit în trup a sfârşit-o cu păcatul.” 1 Petru 4:1

„Să sufăr în fire, pentru mine, înseamnă ca atunci când sunt ispitit să mă uit la o fată și să o poftesc, dacă spun „nu” firii mele, o lipsesc de acea poftă și nu-i dau hrană – ea suferă. Nu-i dau să mănânce ce ea vrea iar aceasta, într-un sens, înseamnă moarte.”

„Când sunt înarmat cu această gândire, atunci sunt voitor să sufăr în fire. Este pentru că am o ură adevărată pentru păcat. Atunci voi termina cu acel păcat. Dacă am decis: „Voi suferi în fire. Nu îmi voi căuta propriul,” atunci nu voi ceda acelui păcat! Dumnezeu îmi va da atunci putere!”

„Și acolo se duce lupta. Da, gândurile vin dar nu trebuie să fiu de acord cu ele. Și astfel eu încep lupta acolo și eu chiar obțin biruință asupra păcatului – adică ceva moare.”

O viață de pace, bucurie și victorie

„La început este suferință dar nimic nu se compară cu suferința care am experimentat-o când am semănat în fire. La început poate nu ai atât de multă pace și nu simți atât de multă bucurie dar primești puțină biruință iar acel gust al biruință te face să vrei mai mult! Și această viață este mult mai bună decât să fii un sclav al propriilor pofte. Nici nu le pot compara pe aceste două.”

„Adică, într-un fel este interesant când te gândești la toți acești războinici din Vechiul Testament că au luptat toate acele lupte în exterior. Dar dacă mă gândesc la omul interior – eu devin un războinic în omul interior. Da, poate nu este în exterior, nimic măreț și eroic dar în interio este destul de eroic să fii un războinic. Oricine poate ceda poftelor tinereții. Nu necesită nici un efort. Dar câți oameni pot avea biruință asupra lor?”

„Da, te costă ceva ca să fii un războinic, dar această viață este plină de nădejde și plină de bucurie. Cu ajutorul lui Dumnezeu este toal posibil pentru oricine care vrea cu adevărat, pentru cine dorește cu adevărat să fie liber de poftele lui/ei. Și eu cred că este foarte interesant!”

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.