Iubitul meu, Mirele meu, Prietenul meu

Iubitul meu, Mirele meu, Prietenul meu

Tu Îl cunoști pe Isus așa?

6 minute ·

„Cine are mireasă este mire …” Ioan 3:29.

Poate părea ca un concept ciudat, că Isus este Mirele. Dar este un fel simplist de a ilustra o relație apropiată și semnificativă cu El. O relație clădită pe credință în Isus. O relație care crește mai adânc, odată ce Îi urmăm exemplul de ascultare față de Cuvântul lui Dumnezeu. O relație care avea ca sfârșit o eternitate petrecută cu El în unitate.

Iubitul meu

„Noi Îl iubim, pentru că El ne-a iubit întâi.” 1 Ioan 4:19. Din dragoste pentru mine și tine, Isus a lăsat confortul și frumusețea cerului, un loc neatins de rău și pătrunsă de virtuțile lui Dumnezeu: dragoste, pace, curăție și dreptate. El a venit pe pământ cu un trpu care putea simți durere și putea fi ispitit în toate lucrurile, ca noi! (Evrei 4:15). El a experimentat ce înseamnă să fii ispitit la lucruri care erau în opoziție totală cu dorința Lui nobilă de a ajuta omenirea de sub povara păcatului. El a fost pus în situații atât de îndepărtate de siguranța și pacea casei Tatălui Lui ceresc. Isus a îndurat suferințe extraordinare și a slujit neobosit, niciodată lăsând descurajarea sau amărăciunea sau oboseala să-L influențeze în facerea binelui. El a fost credincios în fiecare ispită și în fiecare încercare, biruitor peste puterea păcatului. Acest lucru a deschis o cale pentru mine de a birui păcatul din natura mea omenească și de a fi reunit cu Dumnezeu. Când analizez sacrificiul lui Isus pentru mine și semnificația vieții Lui pentru mine, dragostea și respectul pentru El cresc. Vreau să-I returnez dragostea prin a-I urma exemplul.

Eu depind de Isus. „Cine este aceea care se suie din pustiu, rezemată de iubitul ei?” Cântarea Cântărilor 8:5. Pustiul reprezintă ispitele și situațiile care apar în viață. Ispite către lucruri despre care știu că sunt rele. Ispite care provoacă tristețe pentru că eu vreau să fac binele. Situații în care nu înțeleg ce se întâmplă sau de ce se întâmplă anumite lucruri, dar care îmi testează credința în Dumnezeu. Situații care mă duc la limitele mele. Isus înțelege prin ce trec eu și ispitele cu care mă confrunt pentru că și El a fost ispitit odată exact ca mine (Evrei 4:15) și a trebuit să învețe ascultare și situațiile vieții Lui. (Evrei 5:8). Când mă îndrept către El în rugăciuni și-I caut călăuzirea, mă ajută să birui și să aleg ce este bine. Dragostea Lui mă face puternic în toate situațiile vieții.

Mirele meu

Isus este „Regele” inimii mele; El este Cel pe care vreau să-l mulțumesc cel mai mult. Dragostea Lui pentru mine și exemplul Lui de credincioșie perfectă mi-au câșitgat inima. Vreau să-L cunosc mai mult prin a citi Cuvântul lui Dumnezeu, prin rugăciune și prin a-I urma exemplul. Vreau să-I aud vocea în timpul zilei, căci El îmi vorbește prin gânduri de încurajare, de mustrare și de reamintiri din Cuvântul lui Dumnezeu. Astfel de gânduri divine mă ghidează spre ce este drept și corect, conform voii lui Dumnezeu.

„Căci sunt gelos de voi cu o gelozie după voia lui Dumnezeu, pentru că v-am logodit cu un bărbat, ca să vă înfăţişez înaintea lui Hristos ca pe o fecioară curată.” 2 Corinteni 11:2. Să fii vrednic de Isus este cea mai înaltă chemare. Necesită o curăție față de păcat și de dragostea pentru lume. „Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume.” 1 Ioan 2:16. Aici este nevoie de o luptă zilnică și o încredere în ajutorul lui Dumnezeu. Nu vreau să-L nemulțumesc pe Mirele meu, Isus, care mă motivează să aleg binele și să refuz răul. Când o ispită pare prea grea sau un sacrificiu prea mare, atunci dacă mă rog pentru mai multă dragoste și credință în El, voia mea este întărită de a face binele. Cu cât mai drag Îl am pe Isus, cu atât mai mult își pierd valoarea relațiile temporare, valorile materiale și cinstea, în comparație cu a-L câștiga pe El.

Prietenul meu

Isus este partenerul meu și cel mai mare suporter; El este Stânca mea. „Isus Hristos este același ieri, azi și pentru totdeauna.” Evrei 13:8. Când simțurile mele urcă și coboară, iar viața se schimbă în jurul meu, mă rog la El și primesc pace și încredere. Simt că El este cel mai aproape când am nevoie de ajutorul Lui și recunosc că sunt slab și ușor ispitit la păcat. „Şi, prin faptul că El însuşi a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiţi.” Evrei 2:18. Primesc părtășie cu Isus și duhul meu este unit cu al Lui când îmi resping gândurile și dorințele păcătoae și îmi lepăd voia proprie, exact cum a făcut El, când a fost pe pământ.

Isus vrea să împărtășească cerul și pe Tatăl Său cu prieteni adevărați, care au aceeași dorință pentru tot ce este bun, curat și cu o dragoste sinceră pentru ceilalți. O relație cu El începe cu o conversație: o rugăminte ca Isus să intre în inima ta, să-ți dea iertare pentru păcatele trecute, și cu punerea vieții tale în mâinile Lui. Urmată de un start nou care înseamnă să pui în ordine toate lucrurile, conform poruncilor lui Dumnezeu și o căutare după credință în Isus pentru o viață de biruință asupra păcatului. Această credință trebuie însoțită de ascultare a credinței. Pe noi, prietenii lui Isus, ne așteaptă o răsplată mare. Noi vom întâlni pe Iubitul, Mirele și prietenul nostru în acea zi perfectă, cu promisiunea că nu vom mai fi despărțiți niciodată de El. Este o cântare scrisă în acest duh de așteptare care se potrivește bine: „Să-ntâlnim Mirele drag va fi cel mai mare dar. O, ce zi! O, ce zi!” (Din cartea de cântări a BCC Căile Domnului #415)

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.