Jether Vinson: Apucat de cuvântul crucii

Cum lucrarea unui om a transformat nenumărate vieți din toată America de Nord.

Scris de Rose Hunter
Jether Vinson: Apucat de cuvântul crucii

Dragostea pentru Cuvântul lui Dumnezeu a fost cea care l-a format pe Jether Vinson într-un misionar și evanghelist care a împărtășit Cuvântul cu toți cei care-l auzeau. El vorbea la mulțimi de mii de oameni, dar a lucrat sârguincios și cu persoane individuale. El a călătorit extraordinar de mult în toată America timp de 45 de ani și mulți pot mărturisi că Cuvântul pe care el îl vorbea le apuca inimile și le transforma viețile.

Un duh de pioner

Născut în Detroit, Michigan în 1936, Jether Vinson a crescut în credință în Dumnezeu și în rugăciune, învățat de mama lui temătoare de Dumnezeu. „Fii un soldat bun al lui Isus Hristos. Trebuie să lupți!” sunt câteva cuvinte din vorbele mamei sale. În acest duh de pioner, Jether a devenit un lucrător cu tinerii în adunarea unde participa el și mama lui. În timp, ei au început să țină singuri adunări, mergând din casă în casă din cauză că, atât el cât și mama lui simțeau că era „ceva mai mult ce puteau face și multe suflete aveau nevoie de ajutor.”

O credință simplă

La scurt timp după ce s-a căsătorit, Jether a început să simtă că Dumnezeu îi cerea să fie misionar. În ciuda împotrivirii prietenilor și a rudelor, el și-a părăsit jobul ca să fie liber să poată evangheliza, ascultând astfel lucrarea lui Dumnezeu în inima sa. „Nu eram legat de lucrurile de pe pământ, ci, mai degrabă, eram legat de dragostea care o aveam pentru Isus”, își amintește el.

Zel pentru Cuvântul lui Dumnezeu

După câteva luni pe câmpul de misiune, ei s-au mutat la Flint, Michigan. Aici, în 1967, pastorul care lucra cu Jether i-a spus despre un mesaj care l-a auzit la o întâlnire creștină, spus de doi bărbați din Biserica Creștină Brunstad. „Cred că i-am întâlnit pe Pavel și Sila!” a spus el entuziasmat. Acesta a fost primul contact al lui Jether cu Biserica Creștină Brunstad.

Apucat de Cuvântul crucii

Din când în când, veneau în vizită persoane din BCC la adunările lui Jether și el îi prețuia enorm de mult și simțea părtășie și frățietate adevărată cu acești frați creștini. Ei vorbeau despre a-ți lua crucea și a-L urma pe Isus. Aceasta era viața pe care el o dorea și faptul că auzea pe alții vorbind despre această viață și trăind această viață era ca cerul pe pământ pentru el!

În 1969, Jether a primit puțin mai multă descoperire despre această „cruce personală” când un necunoscut i-a trimis un bilet de avion pentru a participa la o conferință de vară BCC în Norvegia. Aici el a auzit cuvântul crucii mai clar ca niciodată și a întâlnit frați și surori care practicau această viață sfântă.

Jether a simțit că cuvintele pe care le auzea veneau de la Dumnezeu și Duhul Sfânt i-a spus să „fie tăcut și să asculte!” El își amintește că se gândea: „Am găsit pe oamenii care chiar practică Cuvântul lui Dumnezeu… ei trăiesc după cuvântul crucii!”

Rather than hearing about Jesus’ death on the cross as a history lesson, he heard that the cross was something that he could use in his everyday life. This meant that he could deny himself and suffer, as Jesus did, rather than give in to the sinful desires in human nature. No more going on and sinning over and over! In this way, one’s self-life is nailed to the cross and remains there until a death takes place. This is the way to true freedom from sin!

Crucea lucrează în viața lui

Soția lui Jether poate mărturisi că el a fost diligent ca să pună în practică ce a auzit. „Am putut vedea crucea cum lucra în viața lui personală în relația lui cu mine și cu fiul nostru,” își amintește ea. „În totdeauna dorea să o facă plăcut pentru noi și niciodată nu ezita să mă îndemne din Cuvântul lui Dumnezeu. De multe ori m-a încurajat să-mi ‘păstrez inima curată.’”

Niciodată nu a venit cu vreun cuvânt de critică, ci întotdeauna a arătat dragoste, răbdare și grijă celor care i s-au împotrivit.

Ea explică cum Jether a fost credincios să-și poarte crucea când a întâmpinat opiziție. „A fost criticat de cei care socoteau că el ar trebui să-și ia un job normal și să rămână acasă,” explică ea. „Niciodată nu a venit cu vreun cuvânt de critică, ci întotdeauna a arătat dragoste, răbdare și grijă celor care i s-au împotrivit. Spunea des: ‘Eu trebuie să-mi urmez chemarea și ei trebuie să și-o urmeze pe-a lor.’”

Respins de adunările religioase

Datorită ajutorului primit în viața personală, Jether a continuat să predice cuvântul crucii cu zel. Ca rezultat, el a fost respins de mulți. 1 Corinteni 1:18 a fost o mântâiere pentru el în acel timp: Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării; dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu.

În 1971 i s-a spus să părăsească adunarea unde participa și unde era unul dintre pastori. Cei care au plecat cu el au reprezentat începutul Bisericii Creștine Brunstad în Detroit, Michigan.

Unul dintre cei care au experimentat agitația din acel timp își amintește încurajarea lui Jether: „El stătea tare în Cuvântul lui Dumnezeu și ne încuraja să facem la fel. El spunea emfatic: ‘Nouă nu ne pasă de respingerea celorlalți, căci noi am găsit calea vieții!’”

Un alt fel de misionarism

Lucrarea lui Jether ca misionar a atins nenumărate vieți din toată America de Nord. O femeie din Ohio spune cum ea și soțul ei au primit imediat ajutor când l-au auzit pe Jether vorbind pentru prima dată: „El vorbea foarte clar mesajul cruci din 1 Corinteni 1:18, aducând exemple practice despre cum să folosim cuvântul în viața zilnică. Ne-am gândit ‘Da, acesta este răspunsul la toate problemele noastre dar și răspunsul pentru toate probleme lumii! Trebuie doar să rămân atârnată pe cruce așa ca Isus și să sufăr până mor pe cruce. Atunci voi avea pace și bucurie în interior și o voi avea bine cu toți oamenii.’”

Ea spune cum el era interesat ca să ajute pe fiecare individ ca să ajungă la viața despre care vorbea: „Jether nu doar vorbea Cuvântul lui Dumnezeu în inimile noastre ci el ne-a devenit un tată. Aveam întrebări, iar Jether, prin Cuvântul lui Dumnezeu, avea răspunsuri. I-am vizitat în multe sfârșituri de săptămână și îmi amintesc părtășia care era în camera lui de zi.”

Petrecând nenumărate zile pe drum, vizitând case și petrecând multe ori la telefon, Jether a lucrat ca să ajute multe persoane care erau interesate de mesajul lui. Azi, sunt multe biserici BCC în creștere în Michigan, Ohio, Connecticut, Missouri, Oklahoma, New York și Toronto, Canada care sunt ca rezultat direct al lucrării lui.

„Nu știu ce va deveni, dar lucrez în credință în Dumnezeu.”

Și totuși, în toată lucrarea asta, Jether nu a căutat niciodată ca să atragă pe oameni spre sine, sau ca el să devină mare. „Slujba aparține Domnului,” spune Jether. „Slujba mea a fost ca să-i fac pe oameni ucenici cu o dorință de a asculta. Nu știu ce va deveni, dar lucrez în credință în Dumnezeu.”

Un om fericit

Azi, Jether este un bărbat devotat, temător de Dumnezeu. El predică cuvântul crucii la fel de des cum o făcea acum patruzeci de ani. Zelul lui pentru Cuvântul lui Dumnezeu nu a scăzut.

El îi îndeamnă pe cei care vor mai mult decât o religie superficială să-și dea inima toată lui Dumnezeu și să caute să fie umpluți cu Duhul Sfânt. „Ai nevoie de puterea Duhului Sfânt ca să lupți ca să faci voia lui Dumnezeu și nu a ta!” spune el frecvent. „Trebuie să o iei serios si să te rogi mult și să cauți în scripturi. Atunci Îl vei găsi pe Dumnezeu în scripturi și în Cuvântul Lui. Dacă îți predia viața în felul acesta, vei câștiga o viață care va dura toată veșnicia!”

„Azi, eu sunt un om foarte fericit! Mi-am pus mâna pe plug și nu m-am uitat niciodată înapoi… și de aceea nu am niciun regret!”

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Scris de Elias Aslaksen

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.