La ce ajută mântuirea?

La ce ajută mântuirea?

Dacă mântuirea conține ceva mai mult decât ceea ce tu crezi?

7 minute ·

Dacă mântuirea conține ceva mai mult decât ceea ce tu crezi?

Ți-ai dorit vreodată să poți lua înapoi ceva ce-ai spus? Să retragi fapte făcute care au fost provocate de mânie? Ți-ai dorit vreodată să poți schimba felul în care gândești sau în care acționezi? Poate te-ai resemnat doar cu gândul că „așa am fost născut și va trebui să învăț să mă obișnuiesc!”

Ce ai face dacă ai auzi că există o cale de scăpare – o cale de a deveni cu adevărat bun în gândurile, cuvintele și faptele tale? Cum ai reacționa dacă ai auzi că este posibil ca tu să devii o persoană nouă, o creație nouă? „Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.” (2 Corinteni 5:17) Toate acestea sunt posibile și pot fi caracterizate într-un singur cuvânt – mântuire!

Poate te gândești, „Mântuire? Am încercat asta – am cerut să fiu mântuit, mi-au fost iertate păcatele. Dar eu încă gândesc și acționez la fel ca înainet! La ce-mi ajută mântuirea?”

Iertarea păcatelor este un dar enorm pe care-l primim fără nici o plată, datorită morții lui Isus. Este un dar de har pe care nu l-am meritat, iar când tu alegi în sinceritate să trăiești pentru Dumnezeu, te căiești, îți ceri iertare pentru păcatele vechi și devii împăcat cu Dumnezeu, imediat primești o „coală albă”. Dar cum vei reuși tu să păstrezi această coală curată?

Cum vei reuși să păstrezi această coală curată?

Dacă continui în aceleași gânduri, cuvinte și fapte ca înainte, această coală va deveni imediat murdară și tu te vei afla din nou în necesitatea de iertare. Mulți creștini s-au resemnat în acest ciclu de a-și curăța coala, doar pentru a o murdări din nou, pentru că ei nu au găsit o modalitate de a rupe acest ciclu.

Totuși, ucenicii lui Isus au fost chemați la o mântuire mai profundă decât cea obiținută prin moartea lui Isus (iertarea păcatelor). „Căci, dacă atunci când eram vrăjmaşi, am fost împăcaţi cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său, cu mult mai mult acum, când suntem împăcaţi cu El, vom fi mântuiţi prin viaţa Lui.” (Romani 5:10) Aceasta este viața pe care Isus a trăit-o ca om și pe care ucenicii Lui o urmează.

Dicționarul definește mântuirea (salvarea) ca un act de salvare, de protejare sau de scăpare. În alte cuvinte, tu trebuie să intri în acțiune pentru a obține rezultatul final! Nu este suficient doar să vrei să fii mântuit; trebuie să fii voitor să faci ceea ce Dumnezeu cere ca tu să fii mântuit – să te întorci de la calea cea largă care duce la distrugere, la calea cea îngustă care conduce la viață veșnică.

În Iacov 1:22 este scris să „…fiţi împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători…" Sunt multe alte versete în Biblie care folosesc cuvinte precum: fugi, urmărește, pune mâna pe, leapădă, luptă, etc. Toate sunt cuvinte de acțiune; toate sunt cuvinte care arată clar că trebuie să fii un „împlinitor” ca să te schimbi și să ieși din păcat – să devii o „nouă creație în El."

Când începi pe această cale vei realiza imediat singur că ești incapabil să schimbi ceva, ești lipsit de capacitatea de a rupe acest ciclu nesfârșit de: iertare, păcat, iertare, păcat. Lasă ca acest lucru să te smerească și astfel să cauți ajutor. Vei deveni în totalitate dependent de Dumnezeu. Dumnezeu este foarte dornic să îi ajute pe cei care ajung în punctul unde admit că ei nu pot împlini voia lui Dumnezeu în puterea lor proprie.

Odată ce pui degetul clar pe păcat și recunoști că ai nevoie de ajutor, tu poți începe

Fii sincer cu tine însuți: „Da, mă mânii singur. Da, sunt invidios că prietenul meu are un job mai bun, note mai bune, mai mulți prieteni sau că arată mai bine. Da, am gânduri necurate. Da, am spus acele cuvinte ca să rănesc pe cineva pentru că nu îmi este deloc simpatic.” Dacă nu poți birui aceste lucruri mărunte, cum vei putea să ieși victorios din situațiile cu adevărat mari?

Odată ce pui degetul clar pe păcat și recunoști că ai nevoie de ajutor, tu poți începe. Acest proces de schimbare este mântuirea mai adâncă prin viața lui Isus – ceea ce Biblia numește sfințire (începi să devii sfânt). Când urăști toate acele lucruri pe care le găsești în tine însuți, poți primi putere prin Cuvântul lui Dumnezeu și prin rugăciune ca să le oprești să mai aibă loc.

Când această ură pentru păcat vine în inima ta, vei începe să veghezi în fiecare oră din zi. În momentul în care ești ispitit, trebuie să treci la acțiune! Aceasta înseamnă să „lucrezi la mântuirea ta cu frică și cutremur.” (Filipeni 2:12) Întoarce-ți gândurile spre Cuvântul lui Dumnezeu; strigă la Dumnezeu pentru ajutor să poți spune „NU!”, atunci poți opri gândurile înainte ca ele să intre în inima ta; oprești cuvintele să nu treacă de buzele tale. Trebuie să faci asta de fiecare dată când ești ispitit.

„Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.” (Evrei 4:16) Vremea de nevoie este înainte să păcătuiești – nu lăsa ispita să devină păcat!

Când ai atitudinea aceasta, vei afla că făgăduințele lui Dumnezeu despre a deveni o creație nouă, încep să aibă loc în tine. „Lucrurile vechi” trec și toate lucrurile devin noi. Tu devii tot mai mult liber de tendințele și reacțiile tale omenești – liber să slujești lui Dumnezeu cu o inimă întreagă și ești liber să binecuvintezi pe ceilalți cu viața ta!

Înaintând pe această cale a mântuirii, viața va deveni aproape ca cerul pe pământ pentru tine și vei gusta din veșnicie! Vei experimenta că ce este scris în Evrei 7:25 va deveni realitate personală: „De aceea şi poate să mântuiască în chip desăvârşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El…" Vei participa la o mântuire mai profundă!

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.