Liber cu adevărat!
Acordarea Premiului Nobel pentru pace poate crea controverse. Ce este libertatea individuală? Ce crează pace?
Acordarea Premiului Nobel pentru pace poate crea controverse. Ce este libertatea individuală? Ce crează pace?
Mulți oameni au urmărit acordarea Premiului Nobel pentru pace 2010. Printre alți factori, interesul comun în libertatea personală de pe tot pământul a atras privirile asupra acestui eveniment internațional. De-a lungul timpului, oamenii s-au străduit să capete o libertate personală. Totuși, este trist să vezi că numai puțini au auzit de ea, și chiar mai puțini s-au trudit ca să ajungă la o libertate mai adâncă și mai mare: libertatea interioară, pe care Isus o numește libertate adevărată.
Suntem noi liberi?
Dacă suntem sinceri cu noi înșine, trebuie să admitem că, deși ne dorim să fim buni, puternici și fericiți, noi, ca ființe umane, suntem departe de a fi perfecți.
Personal, îmi amintesc că încercam să arăt cuiva un zâmbet răbdător, chiar dacă eram iritat, însă, din gura mea au ieșit cuvinte de mânie. Alte dăți nu puteam să iert pe cineva care mă rănise, deși voiam să refac relația pe care o aveam.
Biblia spune: "Faceţi toate lucrurile fără cârtiri şi fără şovăieli" (Fil. 2:14), dar noi găsim asta aproape imposibil de realizat, să nu avem gânduri negative când lucrurile nu merg bine. Când încercăm să facem ce spune Pavel: "Nu vă îngrijorați de nimic" (Fil. 4:6), ajungem imediat la granițele noastre.
La ce folosește să ai libertatea de a te exprima în societate, când suntem complet legați din interior, atunci când trebuie să facem binele?
Cauza conflictului poate fi biruită
Păcatul este cel care ne leagă (Rom: 6:16). Nici o libertate nu se poate câștiga fără luptă. Poate nu mulți știu că Isus a fost primul care a dus această luptă. Isus a fost născut cu aceeași natură ca tine şi ca mine, El a fost ispitit ca toți ceilalți. El a fost primul om care a luptat împotriva poftelor din firea Lui şi acelei tendințe spre păcat.
“De unde vin luptele şi certurile între voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se luptă în mădularele voastre?” (Iacov 4:1). Isus a experimentat aceste tendințe în natura Lui umană, dar în loc de a ceda, El S-a smerit și s-a rugat frecvent la Dumnezeu pentru tot ce avea nevoie. Prin puterea lui Dumnezeu, el a intrat în lupta împotriva firii Lui proprii în fiecare zi. El a biruit tot ce Îl împiedica să facă binele.
Cu aceeași natură ca și noi, Isus a devenit Impăratul Păcii. El a obținut libertatea din păcat cu prețul voii proprii, a primit natură dumnezeiască și a deschis o cale către o viață veșnică cu Dumnezeu! (Rom. 6:22-23)
Liber cu adevărat
Vrei tu să îți dai viața pentru o astfel de libertate? Ești destul de curajos să-L urmezi pe Isus, să te desconsideri pe tine însuți în ispită, ca să faci voia lui Dumnezeu? Prin credință și ascultare, tu vei câștiga libertatea de a iubi și de fi doar bun, să trăiești o viață neprihănită și să fii o binecuvântare pentru cei din jurul tău. “'Adevărat, adevărat, vă spun', le-a răspuns Isus, ‘că, oricine trăieşte în păcat, este rob al păcatului. Şi robul nu rămâne pururea în casă; fiul însă rămâne pururea. Deci, dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi.'” Ioan 8:34-36.
Atunci Impăratul Păcii Însuși îți va acorda cel mai înalt Premiu de Pace: viață veșnică.
Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.