Mai este azi creștinismul relevant?

Mai este azi creștinismul relevant?

Și-a pierdut creștinismul coloana vertebrală și a devenit irelevant? Cum rămâne cu creștinismul descris de Biblie?

6 minute ·

Și-a pierdut creștinismul coloana vertebrală și a devenit irelevant? Cum rămâne cu creștinismul descris de Biblie?

Aceasta este lumea noastră. Noi trăim aici, lucrăm aici ne creștem familiile aici. Și totuși, nu putem scutura simțământul că ceva nu este în regulă. Lumea noastră nu este perfectă. Este departe de a fi perfectă. De mii de ani lumea a fost afectată de sărăcie, relații distruse, crimă, război și boală. La nivel personal, este dificil să eviți conflictul, să devii ofensat sau să spui cuvinte care rănesc.

Oamenii se întorc spre creștinism pentru răspunsuri, dar cei mai mulți se întorc cu mâna goală. În loc de soluție, ei găsesc o religie care, pe de o parte, abuzează de puterea ei și pe de altă parte este fără coloană vertebrală și fără putere. În efortul ei de a rămâne în picioare, învățătura și-a pierdut direcția și claritatea. Creștinismul și-a pierdut coloana vertebrală. Creștinismul a devenit irelevant.

Dar cum rămâne cu creștinismul despre care vorbește Biblia? Poate că este o soluție până la urmă. Poate este ceva care noi putem face – ceva ce TU poți face pentru a face diferența în lumea noastră imperfectă!

„De unde vin luptele şi certurile între voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se luptă în mădularele voastre?” (Iacov 4:1) Răul pe care-l vedem în jurul nostru este un rezultat direct al poftelor care se luptă în interiorul nostru. Când cedezi acestor pofte, se crează război, luptă și distrugere de orice fel, care lasă în urmă nenorocire și nefericire! Altfel spus: Crezi tu că ramele comportamentului rău provine de acolo că oamenii și-au preocupat gândurile, timpul și energia lor pentru a binecuvânta sau ajuta familiile vecinilor lor? Nu, ci acest comportament răsare de acolo că oamenii sunt egoiști și egocentriști și aleg, dată după dată, să își pună interesele lor proprii deasupra la orice altceva.

Este ușor să critici orice este rău în lume și să dai din cap la ce vezi în oamenii din jurul tău. Dar dacă te uiți mai de aproape la comportamentul tău, vei realiza imediat că și ceea ce tu faci este de o natură egoistă și egocentristă. Poți recunoaște că nici toate motivele tale sunt corecte? Dacă ești cu adevărat sincer cu tine, vei admite că nu tot la ce tu te-ai gândit și ai făcut azi a fost făcut din motive altruiste și sincere!

Creștinismul este singura cale de a opri cu adevărat răul în înaintarea lui.

Alți oameni bine intenționați au încercat să repare comportamentul rău pe care-l văd în lumea din jurul lor. Ei încep programe de îmbunătățire a atitudinii, participă la grupuri speciale și donează sume de bani. Tinerii sunt în special plini de entuziasm când este vorba despre „a face o diferență”. Și acesta este un scop nobil! Dar eforturile exterioare omenești întotdeauna vor ajunte la un sfârșit împotriva valului de răutate care vine din egoism pentru că răul locuiește în interiorul nostru.

Din fericire însă, există un răspuns. Pentru aceia care recunosc aceasta și vor să facă o schimbare. Creștinismul devine relevant. De ce? Pentru că creștinismul este singura cale de a opri cu adevărat răul în înaintarea lui. Creștinismul adevărat nu numai că oferă iertare pentru păcate pe care le-ai comis, permițându-ți să începi din nou, dar el îți oferă ajutor ca tu să nu mai păcătuiești sub nici o formă. Creștinismul Biblic adevărat oferă oamenilor o cale afară din păcat și din acest egoism care îi face nefericiți și care îi provoacă să să îi rănească pe cei din jur.

Isus a spus că cei bolnavi au nevoie de doctor, nu cei care sunt sănătoși. El a venit în special pentru acești oameni „bolnavi” — aceia care sunt sătui de propriul egoism și propriul păcat și care simt că trebuie să existe un alt fel de a trăi. Dacă te găsești în această categorie, atunci creștinismul devine cel mai relevant lucru în care poți fi implicat!

Ia ca exemplu un verset biblic simplu: „Nu te lăsa biruit de rău, ci biruie răul prin bine.” (Romani 12:21) Imaginează-ți o lume unde toți trăiesc după acest principiu! Imaginează-ți ce efecte ar avea în viețile noastre personale și în relațiile noastre! Cum ar fi ca cuplurile să se preocupe cu a găsi modalități de a-și binecuvânta partenerul de căsnicie în loc să îi critice? Cum ar fi dacă părinții și-ar trata copiii cu răbdare și dragoste în loc să le ceară să nu deranjeze pe părinți? Cum ar fi dacă oamenii s-ar comporta astfel și în societatea noastră și în afaceri? Nu ar mai fi violențe între grupări, crime sau abuzuri de putere. Angajatorii nu ar profita de angajații lor și vice versa. Gândește-te la toată corupția, violența și ura care ar fi eliminată dacă, în situațiile vieții, oameni ar rezista și ar lupta împotriva tendințelor lor omenești de a fi jignit, invidios și lacom!

Îți va schimba viața

Sună imposibil? „La oameni lucrul acesta este cu neputinţă, dar la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinţă.” (Mat. 19:26). Creștinii cred că Dumnezeu le va da puterea de a birui natura lor umană, exact ca Isus! Acest tip de creștinism este mai mult decât relevant în societatea noastră modernă. Dacă vrei să ai un impact pozitiv asupra lumii din jurul tău, atunci Creștinismul este de o importanță vitală pentru tine ca individ, deoarece tu cu siguranță nu poți deveni soluția la problemă dacă tu însuși încă ești egoist și egocentrist! Trebuie să începi să birui natura ta egoistă mai întâi, înainte ca să îi poți ajuta pe ceilalți.

„Fii cu luare aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii; stăruie în aceste lucruri, căci, dacă vei face aşa, te vei mântui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă.” 1 Timotei 4:16.

Deci dacă vrei să faci o diferență pozitivă în lume, fii acest tip de creștin. Începe în casa ta și în cercul tău de situații. Aceasta îți va schimba viața și va face o diferență în lume. Creștinismul TE va face relevant!

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.