Rugăciunea – mai mult decât un ultim resort

Rugăciunea – mai mult decât un ultim resort

Știm noi ce valori incredibile se pot obține prin rugăciune?

7 minute ·

Răsfoiesc prin articolele ziarului. Scrie mult de o statistică despre cât de mulți sunt cei care se roagă, iar numărul acesta se pare că este în cădere liberă. Dar explicațiile numerelor mă fac să meditez. De ce ne rugăm? Pentru ce ne rugăm?

Statistica arată că tot mai puțini oameni se roagă la Dumnezeu. Eu locuiesc, din punct de vedere material, într-un colț bogat al lumii, fără crize știute. Poate tocmai din acest motiv nu ne rugăm atât de mult? Ne gândim că poate nu avem nevoie de rugăciune? Teologi, oameni de știință și alți specialiști caută cauze pentru aceste rezultate. Cauzele date de ei mă pun pe gânduri. Știm noi ce valori incredibile se pot obține prin rugăciune?

1. Trăim în bunăstare și nu avem nevoie de Dumnezeu.

Prima explicație din articol este că noi locuim într-un loc atât de sigur și într-o societate atât de bună încât nu avem nevoie de Dumnezeu ca să trecem printr-o zi obișnuită. Este asta adevărat?

Dacă dorim cu adevărat să trăim după poruncile și legile lui Dumnezeu, avem nevoie de ajutorul Lui în fiecare zi, în fiecare minut din zi. Trebuie să știm că El este prezent lângă noi, că ne iubește și că este pregătit oricând să ne ajute când ne rugăm la El. Avem nevoie de harul și puterea lui Dumnezeu de fiecare dată când intrăm în ispită – pentru a fi biruitori. Aceasta nu are absolut nimic de-a face cu circumstanțele noastre, căci natura noastră este aceeași indiferent că ești aici sau la polul Nord. Dacă devii ușor mânios și jignit acasă, la fel vei fi și acolo.

2. Este totuși bine că avem posibilitatea de a ne ruga.

Articolul spune că, deși nu sunt mulți care se roagă, cei mai mulți strigă la Dumnezeu când situațiile devin prea grele. Atunci este bine să te rogi la Isus.

Unde este nevoie mare, este și multă rugăciune. Dar a ajuns Isus doar un „ultim resort” pentru noi? Unul către care „este bine să te rogi” când nu mai sunt alte soluții?

Gândește-te cât de des suntem ispitiți la nerăbdare, de exemplu. Poate părea ca un munte al imposibilululi să primești biruință totală asupra la asta și să devii complet răbdător. Dar Isus ne-a arătat că este posibil, pentru că și El a avut pofta de a răspunde cu iritație, dar nu a cedat niciodată acestei pofte! El a fost încercat în toate ca noi dar nu a păcătuit niciodată. (Evrei 4:15-16)

Deci, de ce să aștepți până se întâmplă o catastrofă ca să te întorci către El? Gândește-te cât de valoros este să iei fiecare situație minuțios și să recunoști că ai nevoie de ajutor de la Dumnezeu deja acolo. Astfel de oameni merg pe urmele lui Isus. Astfel de oameni au biruință și experiențele credinței în mijlocul unei zile obișnuite.

3. Suntem prea ocupați ca să ne rugăm.

Ușor ne putem regăsi în această afirmație – că ușor devii prea ocupat. Serviciul, școala și viața de biserică ocupă și folosesc mult timp și puteri. Ușor poți fi înghițit de planificările zilei de azi, săptămânii curente și chiar până la vacanța următoare. Zilele zboară repede. Dar chiar dacă se întâmplă multe, aceste lucruri nu exclud rugăciunea. De fapt, deseori se întâmplă că ai nevoie de rugăciune mai mult în aceste zile.

Când se întâmplă multe lucruri deodată și, de exemplu, interacționezi cu mulți oameni, trebuie să fii mai atent și la pază. Reacțiile noastre negative ies la suprafață fără să avem mult timp de gândire. Poate fi iritație, de exemplu, care se ridică când ești stresat. Ca să rămâi în voia lui Dumnezeu în timpul zilei trebuie să te rogi mai mult ca înainte, în special în timpuri agitate; să te rogi pentru dragoste, răbdare și bunătate față de toți oamenii. (Galateni 5:22)

Ce scrie în Biblie despre rugăciune? „Rugați-vă neîncetat!” citim în 1 Tesaloniceni 5:17. Relația noastră cu Dumnezeu nu ia niciodată pauză. Noi putem mereu fi într-un „modus ceresc” prin faptul că trăim în fața lui Dumnezeu și cu gândurile în ceruri. Nu putem să stăm pe genunchi și să ne rugăm toată ziua, dar putem fi într-un duh de rugăciune pe tot parcursul zilei. Asta este total posibil – și atunci și ajutorul este aproape când avem nevoie de el. Dumnezeu dă har celor smeriți (Iacov 4:6)

Pentru ce ne rugăm?

Dar sunt și mulți care se roagă, spune articolul. Ei se roagă cu mulțumire pentru harul și bunătatea lui Dumnezeu, ei se roagă pentru cei apropiați și cei dragi și pentru lumea în care trăim.

Este voia lui Dumnezeu ca noi să fim recunoscători. „Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl pentru toate lucrurile în Numele Domnului nostru Isus Hristos.” În Vechiul Legământ, oamenii trebuiau să-și arate recunoștința prin a aduce jertfe de mulțumire din animale. În Noul Pact jertfa s-a mutat în viața interioară și noi putem trimite rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu dintr-o inimă sinceră și putem arăta recunoștință prin faptele noastre. Aceasta este o parte importantă din slujba noastră duhovnicească. (Romani 12:1)

Este bine să te rogi și pentru cei din jurul tău. Atunci scapi de gânduril egoiste întreaga zi și inima se umple de grijă pentru ceilalți. Scrie în Biblie să ne rugăm pentru cei care conduc țara (1 Timotei 2:1-3). Mâna lui Dumnezeu este în toate lucrurile.

Dar rugăciunea aduce și ajutor în viața personală. Ne putem ruga la Dumnezeu ca să ne ajute azi, în ora prezentă ca să stăm tare în pactul de ucenic cu El; să ne păzim inima curată de păcat, așa ca să ne putem bucura la gândul că vom petrece o veșnicie împreună cu El în fericire și pace de strălucitoare.

Însuși Isus S-a rugat intens când era în aceleași situații ca noi. „El este Acela care, în zilele vieţii Sale pământeşti, aducând rugăciuni şi cereri cu strigăte mari şi cu lacrimi …» (Evrei 5:7) Avem noi aceeași atitudine serioasă ca Isus? Ne rugăm noi intens la Dumenzeu pentru ajutor, când observăm că suntem ispitiți să facem răul?

Dumnezeu este prezent lângă noi

Gândește-te că Dumnezeu poate fi mai mult decât un ultim resort pentru noi – mai mult decât o roată de sprijin atunci când nu mai putem să rămânem în picioare singuri. El L-a trimis pe Isus care ne-a arătat ce înseamnă să lupți împotriva păcatului – și care acum are un job 24/24 ca să ne întărească – tocmai cu scopul ca și noi să putem trăi aceeași viață ca și El. (Evrei 7:25)

Dumnezeu este prezent lângă noi când venim la El pentru sfat și mângâiere, când avem nevoie de ajutor și putere și când venim la El cu inima plină de mulțumire. Există posibilități nelimitate prin rugăciune. Le-am folosit?

„Bucuraţi-vă în nădejde. Fiţi răbdători în necaz. Stăruiţi în rugăciune!» (Romani 12:12)

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.