Secretul simplu care oprește stresul

Secretul simplu care oprește stresul

Uneori, se simte ca și cum vine presiune din toate direcțiile.

4 minute ·

A fi tânăr astăzi poate fi la fel cu a trăi într-o oală cu presiune. Așteptări, stres și pretinderi vin din toate direcțiile.

Viitorul prinde contur înaintea mea, simțindu-se ca un nor la orizont. Deciziile și realizările la liceu îmi pot destul de probabil tot restul vieții mele.

În plus, cum pot să ies în evidență față de restul muțimii? Cum să fac să fiu observat?

Așteptări din partea societății – reale sau închipuite – ne forțează să punem foarte multă presiune asupra noastră.

Așteptări vs. Realitate

Eu personal nu am fost niciodată mulțumit cu a fi “mediocru.” Perfecționistul din mine vroia să fiu cel mai bun la fiecare lucru pe care puneam mâna. Asta a condus la dezamăgire, amărăciune și invidie, cu cât mai mult mă comparam cu ceilalți.

Era precum ai urca o scară care nu se termină niciodată, și tot ceea ce am obținut era faptul că eram obosit și stresat.

Era precum ai urca o scară care nu se termină niciodată, și tot ceea ce am obținut era faptul că eram obosit și stresat.

„Pentru că noi suntem lucrarea Lui…”

Dar ulterior, am ajuns la concluzia că în mijlocul la toate aceste încercări de a plăcea prietenilor, familiei și în cele din urmă, mie însumi, îmi lipsea singurul lucru important. Faptul că era Unul singur căruia ar fi trebuit să mă preocup să Îi plac. Acel care m-a creat – Domnul și Maistrul meu.

„Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.” (Efeseni 2:10)

Dumnezeu m-a creat după voia Sa desăvâșită. Acesta nu a fost un eveniment oarecare, ci ceva pe care El l-a plănuit și gândit cu atenție. El m-a ales mai dinainte ca temeliile lumii, și mi-a dat o personalitate unică, talente și abilități pe care El, în înțelepciunea și mila Lui a știut că ar fi cele mai bune.

El m-a ales mai dinainte ca temeliile lumii, și mi-a dat o personalitate unică, talente și abilități pe care El, în înțelepciunea și mila Lui a știut că ar fi cele mai bune.

Când eu sunt liber de propriile complexe – inferioritate, superioritate, etc. atunci eu învăț cum să folosesc darurile și abilitățile pe care mi le-a dat Dumnezeu ca să Îl slujesc în modul în care El a pregătit pentru mine. În felul acesta, ochii mei se deschid să văd oportunitățile care mi-au fost date ca să trăiesc în fața lui Dumnezeu. În felul acesta, eu pot să trăiesc într-un fel care Îi este plăcut Lui și devin liber de a mă mai strădui pentru a deveni persoana „perfectă”, din toate motivele greșite.

Folosesc ce mi-a dat Dumnezeu

Când eu sunt liber de propriile complexe – inferioritate, superioritate, etc. atunci eu învăț cum să folosesc darurile și abilitățile pe care mi le-a dat Dumnezeu ca să Îl slujesc în modul în care El a pregătit pentru mine. În felul acesta, ochii mei se deschid să văd oportunitățile care mi-au fost date ca să trăiesc în fața lui Dumnezeu. În felul acesta, eu pot să trăiesc într-un fel care îi este plăcut Lui, și devin liber de a mă mai strădui pentru a deveni persoana „perfectă” pentru toate motivele greșite.

Iar acum, cu toate că natura mea de perfecționist încă este prezentă, eu nu mă mai simți ca și cum aș trăi în această „oală cu presiune!” Nu pot lăsa ca competiția și străduirea să îmi umbrească și să îmi restricționeze darurile pe care mi le-a dat Dumnezeu, pentru că atunci eu mă aflu în afara voii Lui. Dar eu pot să fac ce mi-a dat el de făcut în simplitate și cu credincioșie și să fiu liniștet în interior!

Pot fi ca lutul în mâna olarului – Dumnezeu mă poate folosi și eu pot fi modelat ca să devin acea persoană pe care El vrea să devin.

Când eu trăiesc așa, atunci nu mai este nicio „presiune”! Eu mă pot uita la viitor cu nădejde și încredere.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.