Smerenia aduce transformare

Smerenia aduce transformare

Acest lucru l-am experimentat la tata, pe viu.

6 minute ·

Am crescut fiind al treilea dintr-o familie de 11 copii. Majoritatea oamenilor le este greu să creadă asta când le zic. Acum, uitându-mă înapoi, este extraordinar când mă gândesc că părinții mei nu doar că au reușit să ne „crească,” ci au făcut-o, având un cămin plin de odihnă, dragoste și râsete, unde noi ne-am simțit ca cei mai norocoși copii.

Astăzi este ziua Tatălui. Multe versete îmi vin în minte când mă gândesc la tatăl meu, dar unul mi se pare cel mai potrivit, care să sublinieze viața lui – Iacov 4:6: „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriți le dă har.”

Ceea ce creierul nu poate cumpăra

Dumnezeu nu este părtinitor – El nu dă har în funcție de inteligență, avuție sau realizări, ci are un singur criteriu, și anume, smerenia. Acest lucru este un lucru greu de conceput, mai ales pentru un om cu un nivel de inteligență atât de înalt ca al tatălui meu. Dar aceasta este legea lui Dumnezeu și tata și-a luat acest cuvânt în inimă.

Pavel zice, „De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi care aţi fost chemaţi: printre voi nu sunt mulţi înţelepţi în felul lumii … ” 1 Corinteni 1:26. De ce spune Pavel „nu mulți?” Pentru că de obicei, oamenii inteligenți și capabili consideră că vor reuși singuri, fără ajutorul altora și în mod definitiv fără Dumnezeu. Din cauza acestui lucru, Dumnezeu nu-i ajută, ci îi lasă an după an să rămână de părere că nu este nimic rău cu ei, când, de fapt, toate lucrurile sunt pe dos.

Dumnezeu, în marea lui bunătate, i-a deschis ochii tatălui meu în tinerețe și l-a făcut să înțeleagă că toate bogățiile și toate inteligența din lume nu-l vor putea transforma dintr-un om care fierbe de mânie, extrem de mândru, ușor ofensat și cu o voie foarte puternică într-o persoană răbdătoare, smerită și altruistă. El a înțeles că avea nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.

Har pentru schimbare

Atunci când ești smerit, rezultatul este că te aproprii de Dumnezeu. El îți deschide ochii ca să vezi cum ești în realitate. Și nu doar atât, dar îți dă și ajutorul necesar ca natura ta să se schimbe! Nu este un proces care se întâmplă peste noapte sau prin magie, dar trebuie să îți predai voia ta proprie, indiferent cât de tare este, și să faci voia și Cuvântul lui Dumnezeu până la cele mai mici detalii, în fiecare zi.

Tata a lucrat cu el însuși în mod constant, iar schimbarea pe care am văzut-o la el este rezultatul unei lupte interioare cu multe rugăciuni la Dumnezeu, în fiecare zi. Natura lui tata era o povară, iar el știa că tocmai acea natură creea neliniște și dificultăți celor din jurul lui și nu mai puțin lui însuși. Pentru mine, viața lui tata este o dovadă vie că evanghelia pe care a predicat-o Isus este posibil de practicat și 100% veritabilă și adevărată.

Gândirea unui slujitor

Noi îl cunoaștem pe tata ca un bărbat fin, generos, cald, milos, răbdător, plin de dragoste, muncitor și loial care cu ușurință își cedează voia. El pune necesitățile și grijile celorlalți deasupra grijilor lui personale și îi socotește pe ceilalți oameni ca o binecuvântare față de care este dator să le arate bunătate.

Indiferent de presiunea sau cantitatea de muncă pe care a avut-o, nu l-am auzit niciodată să spună că era prea ocupat pentru noi. Folosea timpul de la cină să ne povestească din biblie sau despre călătoriile lui și se asigura ca acest moment să fie punctul culminant al zilei. După cină rămâneam la masă și el ne ajuta cu răbdare la teme. Se folosea de toate oportunitățile și ieșea cu mult din zona de confort pentru a ne face zilele frumoase, indiferent că asta presupunea cuvinte bune, fapte pline de bunătate sau rugăciuni.

Nu există sarcină acasă care să fie prea josnică sau nepotrivită pentru tata. Dacă o poate ajuta pe mama, pe copii, pe prieteni sau colegi – face din asta marea lui bucurie. Are inima plină de milă pentru cei slabi, săraci, care suferă sau care sunt singuratici. Nu disprețuiește pe nimeni, ci îi poartă pe oameni în inima lui și în rugăciune. Deși lui nu-i place să vorbească despre binele pe care l-a făcut, mulți mi-au spus cum tata a fost un sprijin enorm pentru ei când erau în nevoie. El este un om milos – vede clar greșelile pe care le-a făcut în viață și înțelege că Dumnezeu i-a iertat mult, de aceea, îi rămâne lui să arate milă altora.

Dragoste pentru Dumnezeu

Când urcăm pe scări dimineața, mereu îl găsim pe tata citind din biblie – el a observat că nu poate parcurge ziua fără acest fel de hrană. El susține ce este adevărat și Îl va apăra pe Dumnezeu și Cuvântul Lui cu orice preț. Îi consideră pe oamenii temători de Dumnezeu ca cei mai mari oameni care au trăit și care vor trăi vreodată. Își iubește familia și prietenii, dar mai presus de toate Îl iubește pe Dumnezeu.

În fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi tata îi mulțumește lui mama și îi spune că ea este cea mai frumoasă femeie și pune greutate în cuvintele lui. Dragostea lui pentru ea este evientă și crescândă. La anul vor împlini 40 de ani de căsnicie – el deseori spune că unul dintre marile mistere ale vieții este cum un bărbat ca el a putut primi o soție atât de bună. Mama mea este o femeie incredibilă dar faptul că tata se comportă astfel față de ea vorbește foarte mult de la sine.

Mulțumim tata pentru că ne înveți că un creștin adevărat este smerit. Ești un om schimbat pentru că evanghelia a lucrat în tine timp de mulți ani și continuă să lucreze în fiecare zi. La 65 de ani ești nici vorbă să fii satisfăcut, ba din contra, continui să fii tot mai interesat de a te smeri pe tine însuți pentru a primi har și să devii tot mai schimbat și transformat ca Înaintașul tău – Isus.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.